Ο Δήμος Αθηναίων στέλνει συνεχώς δελτία Τύπου με πληροφορίες για τόσα ωραία πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας αλλά δεν τα έχουμε πάρει χαμπάρι. Ετσι, από ένα δελτίο, έμαθα ότι ο Δήμος έκανε «δράση καθαριότητας» σε κάποιες, ελάχιστες, οδούς και πλατείες του κέντρου της πόλης. Τι εστί δράση καθαριότητας; Οτι οι εργαζόμενοι κάνανε τη δουλειά τους – πλύνανε δηλαδή δρόμους και, μαζί, επισκεύασαν μερικά παγκάκια, έβαψαν κολονάκια, απολύμαναν κάποιους κάδους σκουπιδιών και ξήλωσαν κάποιες αφίσες. Ο,τι έπρεπε να είναι η δουλειά του Δήμου, μια από τις πιο βρώμικες περιόδους της ιστορίας του, εμφανίζεται ως «δράση καθαριότητας», ως έξτρα παροχή. Ως event.

Γιατί καλά καθούμενα ανακοινώνουν πανηγυρικά ότι κάνουν μέρος της δουλειάς τους; Επειδή το σχετικό δελτίο Τύπου συνοδεύουν φωτογραφίες του δημάρχου, Χάρη Δούκα, απαστράπτοντος και χαμογελαστού στον ρόλο του διπλανού μας. Στη μία είναι συνοδηγός σε σκουπιδιάρα, σε άλλες φωτογραφίζεται με υπαλλήλους της καθαριότητας, όλοι χαμογελαστοί. Μα τι ωραία και χαρούμενα που γίνονται οι δουλειές επί δημαρχίας του καλού αυτού ανθρώπου. Κι η Αθήνα, τι είναι η Αθήνα του κολασμένου καύσωνα; Ενας παράδεισος. Θα γίνει ακόμα πιο παραδεισένια όταν θα ρίξει και πέντε βαθμούς τη θερμοκρασία. Σώσε μας, αρχηγέ.

Αλλά δεν του φτάνει να σώσει την πρωτεύουσα. Θέλει να σώσει και τη χώρα. Γι’ αυτό και θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος που θέλει να φάει τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος τον ανέδειξε. Θέλει να θυσιάσει τον ευεργέτη του προκειμένου το κόμμα να γίνει «η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Προοδευτική διακυβέρνηση; Μα αυτό είναι το βασικό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου. Φαίνεται ότι, στη συγκυρία, ένας Δούκας μπορεί να δανειστεί το σύνθημα ενός πρίγκιπα. Κατά τα άλλα, δεν δηλώνονται άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση είναι γενικόλογη. Αν όμως παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ο Χάρης Δούκας μπήκε στην πολιτική και τα πρώτα δείγματα γραφής του μπορεί να καταλάβει τι εννοεί. Ποια είναι αυτά; Η εγκατάλειψη της ανάπλασης στου Στρέφη επειδή το ήθελαν μερικοί κουκουλοφόροι (τώρα ετοιμάζει ένα τείχος για να στηρίξει τα πρανή και είναι έξαλλοι όλοι οι κάτοικοι), η πολεμική στον σταθμό μετρό των Εξαρχείων επειδή θα σημάνει τον εξευγενισμό της περιοχής, η εσπευσμένη προσπάθειά του να εμφανιστεί φιλοπαλαιστίνιος στο πρωτοχρονιάτικο ντεμπούτο του (φίλος δηλαδή των εγχώριων ριζοσπαστικών κινημάτων), η στελέχωση των ΜΜΕ του Δήμου με ένα επιτελείο που παραπέμπει στον παλιό καλό ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ – και η φιγούρα για τουλάχιστον υποτονική παρουσία στα πραγματικά προβλήματα της πρωτεύουσας.

Ο Χάρης Δούκας θέλει το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Επιδιώκει να είναι εκείνος που θα ανοίξει τις πόρτες της σύγκλισης με ευρύτερες δυνάμεις – τις δυνάμεις που σήμερα υποθάλπει στον Δήμο, πρακτικά δηλαδή τις ίδιες δυνάμεις που διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας για μια επιστροφή. Είναι βέβαιο ότι, όπως ήδη εμφανίστηκαν οι τέσσερις καθηγητές που στηρίζουν Τσίπρα, έτσι σύντομα θα εμφανιστούν και οι δικοί του Ηρακλείς.

Πάντως αυτό είναι κι ας μην έχει ακόμα ανακοινώσει πολιτικές θέσεις και πρόσωπα (πλην του Χρήστου Πρωτόπαπα με τον οποίο συνεργάζεται) που θα τις εκπροσωπήσουν. Κινείται πάντα αιφνιδιαστικά – η πολιτική του αιφνιδιασμού έως σήμερα τον έχει ωφελήσει ιδιαίτερα. Μόνο που πια δεν είναι άγνωστος – και η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να γίνει γνωστότερος. Οι παλιοί ξέρουν καλά ότι δεν αρκούν τα δελτία Τύπου ούτε οι λαϊφστάιλ φωτογραφίες για να φτιάξει κανείς προφίλ ηγέτη.