Με το ενδεχόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης να ανακοινώσει την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (με χρονικό ορίζοντα εντός φθινοπώρου) να φαντάζει όλο και πιο πιθανό, τα στελέχη του κόμματος ετοιμάζονται για μια καθοριστική συζήτηση που εν πολλοίς διαμορφώνει την επόμενη ημέρα του κόμματος. Το κύμα αμφισβήτησης του Ανδρουλάκη, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αναγκάζει και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος σε μια τέτοια απόφαση, στο χρονικό πλαίσιο της επιστολής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που ζήτησε επίσπευση εντός του 2024. Κι αυτό, έχοντας πλήρη επίγνωση στη Χαριλάου Τρικούπη πως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα ενέτεινε το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί αυτές τις μέρες.

Τα στρατόπεδα

Τα διάφορα στρατόπεδα μετρούν ήδη τις δυνάμεις τους και εντός της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία είναι μέλη όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι του σημερινού προέδρου: την πιθανότητα να κατέβουν υποψήφιοι διερευνούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο δήμαρχος Αθηναίων (που είναι κι αυτός μέλος του οργάνου), αλλά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης – δεν αποκλείεται στο τέλος να υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι, που δεν έχουν αναφερθεί ως τώρα, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη στη διαδικασία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρουσιάσει και τον οδικό χάρτη, το χρονοδιάγραμμα προς τις κάλπες, αλλά και το δικό του όραμα για την Κεντροαριστερά – αναγνωρίζοντας και τις συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός κόμματος, αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις αυτών των ημερών υπέρ της ανάγκης συνεννόησης. Ολες οι πλευρές, πάντως, επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι πρωθύστερη, καθώς προέχει πρώτα να κλείσουν οι εσωκομματικοί λογαριασμοί που άνοιξαν μετά τις ευρωεκλογές.

Είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου του ΠΑΣΟΚ, θα καταστεί σαφές ποιος είναι ο αριθμός των ενδιαφερομένων – αλλά παράλληλα σε πόσο βάθος έχει εισχωρήσει η αμφισβήτηση του Ανδρουλάκη, ο οποίος υπενθυμίζεται πως διατηρεί τον έλεγχο της πλειοψηφίας του οργάνου. Σε αυτή τη συνεδρίαση εκείνοι που στηρίζουν την προεδρική πλευρά αναμένεται να διεκδικήσουν να πάρουν τον λόγο σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι συνέβη στην κοινή συνεδρίαση του ΠΣ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ και στο στρατόπεδο των αμφισβητιών, που σ’ αυτήν τη φάση ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες, η κριτική αναμένεται έντονη προς την πλευρά της ηγεσίας.

«Η κουβέντα όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες αδικεί συνολικά την εικόνα της παράταξης. Δεν ενδιαφέρουν οι προσωπικές επιθέσεις στελεχών προς τον πρόεδρο, αλλά το τι περιμένουν οι πολίτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας (Πρώτο Πρόγραμμα), σημειώνοντας (δείχνοντας, επί της ουσίας, πως τα πνεύματα θα οξυνθούν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ) πως «όποιος βάλλει εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βάλλει και εναντίον της παράταξης».

Η θέση του γραμματέα

Ενα από τα ερωτήματα που μένουν για την Κεντρική Επιτροπή είναι η επιλογή του γραμματέα: η κακή εκλογική επίδοση του νυν γραμματέα, Ανδρέα Σπυρόπουλου, που θεωρείται ότι συσσώρευσε δυσαρέσκεια που απευθυνόταν στον πρόεδρο του κόμματος, αλλά και η επιλογή του να κάτσει μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη στη συνεδρίαση της Τετάρτης, προαναγγέλλουν πως θα προταθεί νέο πρόσωπο για τη θέση – ενώ ο ίδιος ο Σπυρόπουλος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση. Αυτή θα είναι και μια πρώτη ενδιαφέρουσα μάχη για τους αμφισβητούντες την πασοκική ηγεσία, ώστε να φανεί και σε ποια σημεία, αν αυτό καταστεί δυνατό, μπορεί να υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση και ενόψει των διαδικαστικών της κάλπης, που αδιαμφισβήτητα θα είναι ένα από τα σημεία που θα απασχολήσουν τις εβδομάδες που έρχονται.