Η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να αμφισβητήσει περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, αλλά και κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με το οποίο πορεύεται τα τελευταία χρόνια, διατηρείται ενεργό τόσο με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων όσο και ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η τελευταία πρόκληση ήρθε προχθές το βράδυ όταν ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας στην Τουρκία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX, αναφέροντας πως δεσμεύει μια συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη για την πόντιση καλωδίου από το ιταλικής σημαίας σκάφος «Τελίρι», τονίζοντας πως η περιοχή είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η έκδοση των NAVTEX από την Κύπρο, με την οποία ενημερώθηκαν οι ναυτιλλομένοι πως το σκάφος «Τελίρι» θα ποντίσει καλώδια στην περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα από τις 22 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου. Η Τουρκία θέλοντας να αμφισβητήσει τόσο την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την ελληνική δυνητική ΑΟΖ στην περιοχή προχώρησε στην έκδοση της παράνομης NAVTEX.

Η αντίδραση από ελληνικής πλευράς ήρθε λίγες ώρες αργότερα, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στην έκδοση της δικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους που ανέφερε την πόντιση καλωδίων από το ιταλικό σκάφος από τις 25 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου. Να σημειωθεί πως το με ιταλική σημαία σκάφος ποντίζει υποβρύχιο καλώδιο για λογαριασμό Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία ανοίγει και πάλι έναν κύκλο προκλήσεων με παράνομες κινήσεις σε μια περιοχή την οποία έχει ευθύτατα αμφισβητήσει με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο μπορεί να μην προβάλλεται τόσο έντονα τους τελευταίους μήνες, αλλά η Αγκυρα το διατηρεί στο τραπέζι.

Δεν είναι τυχαίο πως ο τουρκικός στόλος έχει σχεδόν μόνιμα τουλάχιστον μία με δύο φρεγάτες στην περιοχή, όπου συχνά διενεργούν και ασκήσεις πλωτά μέσα και μονάδες της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη.