Για τη σημερινή πασοκική έκπληξη άκουσα πρώτη φορά χθες και η αλήθεια είναι ότι, παρά τα όσα κυκλοφορούν, δεν ήταν αυτό το σενάριο που περίμενα. Η ανακοίνωση που αναμένεται αλλάζει τα δεδομένα για όλους στο ΠΑΣΟΚ – και για αυτούς που «ζυγίζουν» τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και για τους άλλους που μελετούν πιθανότητες και πρόσωπα που αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες εντός του κόμματος. Από εδώ και στο εξής δύο αντιπολιτευτικοί πόλοι, που έχουν το ενδιαφέρον τους αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις και όσους γνωρίζουν την εσωκομματική γεωγραφία, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μαζί δύο (νέες) γενιές πασόκων. Και όχι, δεν αποτελεί «συμφωνία κυρίων» για τον δεύτερο γύρο. Μιλάμε για κανονική συνεργασία.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφύγει τις εμφανίσεις, επιλέγοντας να μιλήσει σε θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή στα όργανα. Αυτό που θα κάνει, όμως, είναι να ταξιδέψει αύριο έως τις Βρυξέλλες, για να βρίσκεται εκεί και να κάνει και τις αντίστοιχες επαφές με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

Αν κάποιος περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώσει το γάντι στις επιθέσεις που άμεσα ή έμμεσα δέχεται από τον σημερινό ένοικο της Κουμουνδούρου, μάλλον θα περιμένει για πολύ – η πρώτη αντίδραση εν μέσω του σούσουρου για την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, που περιέχει και την πρώτη αναφορά σε «μαύρα χρήματα», ήταν μια ενημέρωση για τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγονται στο Στρασβούργο. Και αυτή η στάση, υποψιάζομαι, θα παραμείνει τις μέρες που έρχονται. Για αυτούς που κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί, βέβαια, είναι για τα στελέχη που θεωρούνται του «περιβάλλοντος» Τσίπρα. Ειδικά ενόψει οργάνων που θα κληθούν να τοποθετηθούν.

ΥΠΕΡ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ

Εσωκομματικά δεν έχει μόνο η Κεντροαριστερά, αλλά και η κυβέρνηση. Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ τα μόνο δεδομένα σε αυτή τη φάση είναι η γκρίνια, τα παράπονα αλλά και η απογοήτευση, που αφορούν τόσο τον ανασχηματισμό όσο και το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποτέ δεν ήταν εύκολες αυτές οι γαλάζιες συνεδριάσεις, βέβαια, αλλά η πρόκληση αυτή τη φορά για το Μαξίμου είναι μεγαλύτερη. Υπάρχουν φωνές εκ δεξιών που ζητούν επιστροφή σε πιο παραδοσιακές θέσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαντήσει δημόσια ξορκίζοντας την «υποκριτική στροφή». Είναι βέβαιο ότι αντίστοιχη απάντηση θα δώσει και σήμερα, επισημαίνοντας το βασικό του επιχείρημα: κάθε φορά που η ΝΔ επέλεξε τη διεύρυνση νίκησε.