Ολοένα και φουντώνει στο παρασκήνιο η γαλάζια… γκρίνια – πάντως δεν δείχνει προσώρας να αποκλιμακώνεται –, αναγκάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου και τους επιτελείς της κομματικής έδρας στην Πειραιώς να κρατούν το ραντάρ στραμμένο στο εσωκομματικό τοπίο, ίσως για πρώτη φορά με τόση προσοχή στην πενταετία διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, και βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους έως κάθετες διαφωνίες για κεντρικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ πλέον ορισμένοι κατονομάζουν σε συνομιλητές τους συγκεκριμένα στελέχη – κυρίως πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Σε αυτά χρεώνουν εσφαλμένες εισηγήσεις προς τον Μητσοτάκη αλλά και θεωρούν ότι με τη στάση τους φέρουν την ευθύνη για «αποστάσεις» τόσο μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος όσο και ανάμεσα στη ΝΔ και την παραδοσιακή βάση της. Αρχικά το 28% της ευρωκάλπης, δηλαδή η σοβαρή απόκλιση της κεντροδεξιάς παράταξης από τον μίνιμουμ εκλογικό στόχο της, και στη συνέχεια ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος περιορίστηκε τελικά σε στοχευμένες εισόδους – εξόδους, κόντρα στις μεγαλύτερες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, έχουν απελευθερώσει τις επικριτικές φωνές.
Αντιρρήσεις, επικρίσεις και ερωτήματα
Πόλος αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού δεν διακρίνεται αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχει τη δική της σημασία η ένταση με την οποία εκφράζονται αντιρρήσεις, επικρίσεις και ερωτήματα αφενός για την τροχιά της κυβερνώσας παράταξης (ενδεικτικά τα «καρφιά» για «αποϊδεολογικοποίηση» της ΝΔ και το αίτημα για μεγαλύτερη «φροντίδα» στα δεξιά και όχι στην κεντρώα συμμαχία), αφετέρου για τη συμπεριφορά υπουργών ή συμβούλων του Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή που εκείνος αγωνιά για πειστικά σινιάλα κυβερνητικής εξωστρέφειας – «δυναμικής επανεκκίνησης», όπως το θέτει ο ίδιος δημόσια – προς την κοινωνία αλλά και το εσωτερικό του, ξορκίζοντας την είσοδο του κυβερνώντος κόμματος σε έναν κύκλο εσωτερικών αναταράξεων, έχουν διαμορφωθεί εντός της γαλάζιας ΚΟ διαφορετικές ομάδες: βουλευτές με προσωπική πικρία από τη μη αξιοποίησή τους στον πρόσφατο ανασχηματισμό, άλλοι ευρύτερα δυσαρεστημένοι από τον προσανατολισμό της ΝΔ οι οποίοι ζητούν επειγόντως επανασύνδεση της παράταξης με τους «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους της, όσοι αισθάνονται δικαιωμένοι για ανησυχίες που εξέφραζαν προεκλογικά αλλά πιστεύουν ότι δεν εισακούστηκαν ποτέ (όπως οι επιπτώσεις από τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ή χειρισμοί σε «ευαίσθητα» για τη βάση της ΝΔ θέματα όπως το Μεταναστευτικό), κάποιοι γενικώς αποστασιοποιημένοι οι οποίοι συνήθως δεν επιφυλάσσουν εντάσεις στον εσωκομματικό διάλογο, μερικοί που έβαζαν σταθερά αλλά πλέον πιο σκληρά στο κάδρο της κριτικής «αμετακίνητους», όπως λένε σκωπτικά, υπουργούς προερχόμενους από την Κεντροαριστερά. Ολες αυτές οι νεοδημοκρατικές «αποχρώσεις» αναμένεται να αποτυπωθούν στον αυριανό «καμβά»: στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ υπό τον Μητσοτάκη, η οποία θα είναι η πρώτη ύστερα από ευρωεκλογές και ανασχηματισμό και η πρώτη μετά τις διαδοχικές, πριβέ προεκλογικές συζητήσεις του Μητσοτάκη με τους βουλευτές του στο Μαξίμου.
Ποιοι ανέλαβαν το «μασάζ»
Η προετοιμασία του αυριανού ραντεβού έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, με τους… διαχειριστές ισορροπιών στην πρώτη γραμμή. Είναι χαρακτηριστικές οι ζυμώσεις – «μασάζ», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ – με διά ζώσης συναντήσεις και τηλεφωνήματα προς αποφυγήν… εκπλήξεων και εισόδου της ΝΔ σε νέα φάση ταλαντώσεων. Ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης γίνεται ήδη αποδέκτης της δυσαρέσκειας βουλευτών, τους οποίους καλεί στο γραφείο του στον πρώτο «υπουργικό» όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ επαφές τρέχουν από την πλευρά τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα… τηλέφωνα είναι τα τελευταία 24ωρα μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης ως αντιπρόεδρος της ΝΔ κ.ά. Μένει να φανεί ποιοι και πόσο αιχμηρά θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα για το τρίλεπτο τοποθέτησής τους ενώπιον του Μητσοτάκη, ζητώντας αναθεώρηση της πολιτικής στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και το εάν θα καταγραφούν για πρώτη φορά… αδικαιολόγητες απουσίες από την κλειστή συζήτηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται διψήφιος αριθμός παρεμβάσεων. Ανάμεσα σε εκείνους που θα σηκώσουν το χέρι ζητώντας τον λόγο είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μάριος Σαλμάς (οι πρώτοι που δημόσια επεσήμαναν την ανάγκη σύγκλησης της ΚΟ), ο Νότης Μηταράκης ο οποίος προ ημερών πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου, ενώ ετοιμάζει… συναδελφικό γεύμα τα επόμενα 24ωρα σε κλασικό γαλάζιο στέκι του Παγκρατίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.ά.
Αναζητώντας βαλβίδα εκτόνωσης
Από την πλευρά του το Μαξίμου και προσωπικά ο Μητσοτάκης επιδιώκουν αποσυμπίεση το συντομότερο και, αναμένοντας αύριο και επικρίσεις και ερωτήματα, θέλουν προσήλωση της κυβέρνησης και του κόμματος στα προβλήματα των πολιτών. Απαντήσεις στις παρασκηνιακές συζητήσεις για τον πολιτικό προσανατολισμό και το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ έχει επιχειρήσει ο Μητσοτάκης άλλωστε, δείχνοντας με σαφήνεια απροθυμία για «ιδεολογική περιχαράκωση» και «υποκριτικές στροφές» προς τα δεξιά, τα αριστερά και το κέντρο. Ο ίδιος ρίχνει το βάρος στα θέματα της οικονομίας και σε ό,τι αφορά τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, όπως φάνηκε από τις πρώτες μετεκλογικές συσκέψεις εργασίας με τον Θοδωρή Λιβάνιο (Εσωτερικών), τον Τάκη Θεοδωρικάκο (Ανάπτυξης) και τους Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Κέλλα (Αγροτικής Ανάπτυξης) και συνεχίζεται σήμερα με συνάντηση του Μητσοτάκη με τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, επιμένοντας ότι οι πολίτες «ζητούν να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους».
Αμηχανία για τις παρεμβάσεις των πρώην προέδρων Καραμανλή και Σαμαρά
Εκτός από την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το εσωκομματικό ενδιαφέρον στρέφεται στην ερχόμενη Δευτέρα. Οχι για το περιεχόμενο και τις τοποθετήσεις που αναμένονται στο προγραμματισμένο για εκείνη τη μέρα, την 1η Ιουλίου, Υπουργικό Συμβούλιο στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά για την πρώτη, μετεκλογικά, κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ο μακεδόνας και ο μεσσήνιος πολιτικός δεν μίλησαν στην προεκλογική περίοδο (στο συνέδριο του κόμματος είχαν δώσει σιωπηλό «παρών»), αλλά πλέον ετοιμάζουν πολιτικές τοποθετήσεις (στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο) με προδιαγεγραμμένες αναφορές στο ευρωπαϊκό και στο εγχώριο σκηνικό.
Καραμανλής και Σαμαράς βρέθηκαν σε συνεννόηση τις προηγούμενες ημέρες, δεδομένων των πανομοιότυπων ανακοινώσεων που εξέδωσαν τα γραφεία τους για την επικείμενη παρέμβασή τους. Πρώτος αναμένεται στο βήμα ο Σαμαράς, ο οποίος ήδη έχει εκφράσει ευθέως τις διαφωνίες του με πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη (από την ελληνοτουρκική προσέγγιση έως τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και άξονες του Μεταναστευτικού), και θα ακολουθήσει ο Καραμανλής με αναμενόμενες νέες βολές του για ευρωπαϊκά θέματα, τα ελληνοτουρκικά και τα βαλκανικά.
Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου στην «είδηση» της κοινής εμφάνισης και των παρεμβάσεων των δύο πρώην πρωθυπουργών είναι ενδεικτική της πρόθεσής του να μην υπάρξει ένας κύκλος «διαρροών» με αιχμές μετά τη λήξη της εκδήλωσης. «Η ΝΔ ιστορικά τα έχει λύσει αυτά, τα έχει λύσει με τον διάλογο, με τις απόψεις οι οποίες ακούγονται, καμιά φορά είναι και διαφορετικές, και τα έχει λύσει με έναν μόνο γνώμονα, αυτό που είχε πει ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, «για μας η λέξη – κλειδί είναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών».