Διψήφιος προβλέπεται ο αριθμός των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θα ζητήσουν να τοποθετηθούν στην πρωινή (στις 11:00) συνεδρίαση της γαλάζιας ομάδας στη Βουλή. Με ακροατή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα σημάνει την εκκίνηση μιας κρίσιμης συνεδρίασης, της πρώτης μετά από τις ευρωεκλογές και από τον ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα, αναμένονται απανωτά «καρφιά» – των 3 λεπτών το καθένα.
Περίπου τόσος χρόνος θα δοθεί στον καθένα, προκειμένου να διατυπώσει τα ερωτήματά του, παράπονα, επικρίσεις και αιχμές για χειρισμούς τόσο του πρωθυπουργού όσο και του περιβάλλοντός του.
Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι το γαλάζιο στρατόπεδο «βράζει». Κι αυτό στον απόηχο του δυσάρεστου για τη ΝΔ εκλογικού αποτελέσματος, δεδομένου ότι η παράταξη δεν πέτυχε ούτε τον μίνιμουμ στόχο της στην ευρωκάλπη, αλλά και στο φόντο ενός ανασχηματισμού, για τον οποίο είχαν καλλιεργηθεί υψηλότερες προσδοκίες, που διαψεύστηκαν από τις στοχευμένες και μάλλον «ασφαλείς» αποφάσεις του Μητσοτάκη.
Ό,τι ζύμωση έγινε, έγινε. Η ώρα των (δυσαρεστημένων) βουλευτών έφτασε και μένει να φανεί πόσοι θα εκφράσουν και από μικροφώνου όσα λένε τελευταία στις ιδιωτικές συνομιλίες τους. Μένει επίσης να φανεί εάν θα υπάρξουν… μηνύματα και μέσω «αδικαιολόγητων» απουσιών από τη συνεδρίαση.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται εκ νέου αναφορές του Μητσοτάκη στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή καθώς και σαφή σινιάλα για την τροχιά της παράταξης προς τα εμπρός, χωρίς… στροφές προς τα δεξιά ή στ’ αριστερά. Ο ίδιος άλλωστε στο Υπουργικό Συμβούλιο «μετέφρασε» το μήνυμα των ευρωεκλογών ως εντολή για «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις».
Και την ώρα που διατυπώνεται με μεγαλύτερη ευθύτητα από ποτέ στην ένα αίτημα επανασύνδεσης με το δεξιότερο ακροατήριο, ο Μητσοτάκης επιμένει στη διεύρυνση της παράταξης «χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο». Πρωθυπουργικοί συνεργάτες σχολίαζαν ότι κάθε φορά που η ΝΔ «ανοίχτηκε» πέτυχε «νίκες», δίνοντας έτσι μια εικόνα της σημερινής ομιλίας.
Είναι σαφές ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να δείξει ότι καταγράφει τις επισημάνσεις των βουλευτών του και ότι θα επιχειρήσει κομματική εκτόνωση και αναπτέρωση του (κομματικού) ηθικού. Εξ ου και θα ρίξει το βάρος στη σημασία η κυβέρνηση και το κόμμα να αποφύγουν έναν κύκλο εσωστρέφειας.
Οι ομάδες της δυσαρέσκειας
Εντός της γαλάζιας ΚΟ ωστόσο έχουν διαμορφωθεί ξεχωριστές ομάδες δυσαρέσκειας. Είναι εκείνοι που μιλούν για «αποϊδεολογικοποίηση» της ΝΔ και ζητούν επειγόντως μεγαλύτερη «φροντίδα» στα δεξιά και στην παραδοσιακή βάση της παράταξης που θεωρούν ότι έχει παραγκωνιστεί χάριν μιας «κεντρώας συμμαχίας».
Είναι εκείνοι που βάζουν ευθέως πια στο κάδρο της κριτικής τους τη συμπεριφορά στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος (του Ακη Σκέρτσου και του Αλέξη Πατέλη για παράδειγμα με αφορμή τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια), χρεώνοντάς τους εσφαλμένες εισηγήσεις προς τον Μητσοτάκη ή άγαρμπους επικοινωνιακούς χειρισμούς.
Υπάρχουν εκείνοι που επικρίνουν τη συμπεριφορά «αμετακίνητων» υπουργών – κυρίως όσων προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Και είναι και άλλοι που νιώθουν ότι έχουν δώσει «μάχες» υπέρ της κυβέρνησης, χωρίς όμως να τους δίνονται ευκαιρίες για ανέλιξη εντός της κυβερνητικής ομάδας. «Οι εποχές που υπουργοί κρύβονταν στα δύσκολα πίσω από εμάς, πέρασαν οριστικά» λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της Αττικής.
Ποιοι θα μιλήσουν
Στη μεγάλη εικόνα, αρκετοί γαλάζιοι απορρίπτουν τις αναλύσεις του Μαξίμου για τα αίτια του 28% της ευρωκάλπης. Λένε συγκεκριμένα, επικαλούμενοι τον παλμό της καθημερινότητας στις εκλογικές περιφέρειές τους, πως είναι κυρίως η παραδοσιακή βάση της ΝΔ εκείνη που γύρισε την πλάτη στις ευρωεκλογές και όχι ο κόσμος του Κέντρου.
Μένει σε κάθε περίπτωση να φανεί με πόση ένταση και με ποιο ύφος θα εκφραστούν οι ενοχλήσεις των γαλάζιων απέναντι σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε εκείνους που θα ανέβουν στο βήμα αναμένεται να είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μάριος Σαλμάς οι οποίοι και πρώτοι ζήτησαν την άμεση σύγκληση της ΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Νότης Μηταράκης, οι οποίοι ακούγονταν στην… ονοματολογία προ του ανασχηματισμού, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης κ.ά.
Και στο βάθος οι πρώην…
Προφανώς και ουδείς αναμένει παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη σημερινή συνεδρίαση. Ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τη δική του παρέμβαση την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί, στην ίδια εκδήλωση (παρουσίαση βιβλίου), θα μιλήσει και ο έτερος γαλάζιος πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Και μόνο η κοινή εμφάνισή τους (πέραν της συνεννόησης που είχαν, όπως αποδείχτηκε από τις πανομοιότυπες ανακοινώσεις των γραφείων τους) έχει ζωηρέψει το εσωκομματικό ενδιαφέρον. Οι δυο τους ετοιμάζουν πολιτικές – και αιχμηρές – ομιλίες, με αναφορές στο ευρωπαϊκό τερέν και στο εγχώριο σκηνικό. Πρώτος αναμένεται στο βήμα ο Σαμαράς ο οποίος ήδη έχει εκφράσει ευθέως τις διαφωνίες του με πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη (από την ελληνοτουρκική προσέγγιση, έως τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και άξονες του Μεταναστευτικού) και θα ακολουθήσει ο Καραμανλής με αναμενόμενες νέες βολές του για ευρωπαϊκά θέματα, τα ελληνοτουρκικά και τα βαλκανικά.