Το ότι η Τουρκία διεκδικεί να παίξει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή επιτιθέμενη στο Ισραήλ είναι γνωστό, καθώς δεν είναι ούτε λίγες ούτε και μικρής έντασης οι αναφορές τόσο του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και αξιωματούχων του, στο Ισραήλ και ειδικά στον πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και στις πρακτικές που χρησιμοποιεί το Τελ Αβίβ στις επιχειρήσεις στη Γάζα αλλά και στη γενικότερη στάση του στο Παλαιστινιακό.

Είναι επίσης γνωστή η σχέση που έχει η Τουρκία στο πλαίσιο αυτό με τη Χαμάς, που τη θεωρεί επαναστατικό κίνημα και όχι τρομοκρατική οργάνωση. Στον ίδιο άξονα η Τουρκία τάχθηκε και στο πλευρό της Χεζμπολάχ, της οποίας ο ηγέτης Χασάν Νασράλα απείλησε ευθέως την Κύπρο λέγοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (σ.σ.  Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο».

Η Τουρκία βρήκε αφορμή και μέσω δηλώσεων του Χακάν Φιντάν υιοθέτησε πλήρως της απειλές Νασράλα και τον ισχυρισμό ότι η Λευκωσία αναμειγνύεται ως βάση σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο τούρκος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση για τις απειλές που εκτόξευσε ο Νασράλα εναντίον της Κύπρου, δήλωσε τα εξής: «Το γεγονός ότι η Κύπρος ή και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Δική μας συμβουλή, το έχουμε πει και στους Ελληνες, είναι να απέχουν από αυτά. Διότι όταν εσείς παρεμβαίνετε στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, στους πολέμους που είναι σε εξέλιξη και τάσσεστε με κάποια πλευρά, αυτή η φωτιά θα έρθει να χτυπήσει κι εσάς».

«Δίπλα στην Κύπρο»

«Οι δηλώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν ωφελούν καμιά πλευρά. Είναι απολύτως άστοχες και καταδικαστέες», τόνισε χθες το βράδυ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Ant1 Κύπρου). Η Ελλάδα όπως και το σύνολο των κρατών της ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου, διαμηνύει η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει: «Είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς περιστροφές διαχρονικά και σταθερά δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία». Είχαν προηγηθεί διπλωματικές πηγές στην Αθήνα που, απαντώντας στις τοποθετήσεις Φιντάν και τις απειλές Νασράλα, ανέφεραν ότι «απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απολύτως απαράδεκτες» και πως «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτόν διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα.

«Θέλω να πω στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι, ναι, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κέντρο επιχειρήσεων, είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, στέλνεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Ναι, είναι κέντρο επιχειρήσεων για την εκκένωση άμαχου πληθυσμού από την περιοχή», σχολίασε από την πλευρά του ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η επίθεση της Τουρκίας μέσω Φιντάν σε Ελλάδα και Κύπρο δεν θα πρέπει να θεωρείται σε καμιά περίπτωση άσχετη και από τα σχέδια της Αγκυρας για έρευνες για κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο φαίνεται πως πρέπει να συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του τούρκου υπουργού Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Το σκηνικό έντασης, εξάλλου, φαίνεται να τροφοδοτείται και ενόψει της επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, κατά την οποία θα βρεθούν στην Κύπρο τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος βέβαια στις τελετές που θα γίνουν στα Κατεχόμενα.