Εκτός τόπου και χρόνου – σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες – είναι οι προσπάθειες να παρουσιαστεί μια δήθεν κόντρα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Αναφέρομαι, φυσικά, στη φημολογία που βλέπω να εκπέμπεται από συγκεκριμένες πηγές (από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως) που φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να προχωρήσει στην αποπομπή του Ελπιδοφόρου.

Οι δε φήμες ήρθαν και φούντωσαν, μάλιστα, μετά την απουσία του Μητσοτάκη από το πρόσφατο συνέδριο των Αρχόντων του Πατριαρχείου που διεξήχθη στην Αθήνα. Οι δικές μου πηγές, ωστόσο, μου μεταφέρουν πως δεν ήταν ο Ελπιδοφόρος η αιτία που ο Πρωθυπουργός απέφυγε να παραστεί. Αντιθέτως. Οταν επέμεινα να μάθω ποιον ήθελε να αποφύγει, μου υπέδειξαν τον «father Alex», τον Αλεξ Καρλούτσο, τον υπερκινητικό ιερέα και πρώην πανίσχυρο λομπίστα.

Η πληροφόρηση του εκπροσώπου

Τις πηγές μου ενίσχυσε και η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη στο χθεσινό μπριφινγκ. «ΤΑ ΝΕΑ» ρώτησαν τον εκπρόσωπο ευθέως αν τέθηκε θέμα αποχώρησης του Ελπιδοφόρου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στη συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με τον Βαρθολομαίο στην Ελβετία προ δεκαημέρου κι έλαβαν την απάντηση «δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση, ούτε κάποια τέτοια πληροφόρηση». Εθεσαν μάλιστα υπόψη του εκπροσώπου κι ένα σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» (του Αντώνη Διαματάρη, παραιτηθέντος υφυπουργού μετά το σκάνδαλο του πτυχίου του). Ρωτώντας τον Παύλο Μαρινάκη, συγκεκριμένα, αν έχει ενημέρωση για το ότι δεν τέθηκε θέμα Ελπιδοφόρου ή αν δεν το γνωρίζει. Κι ο Μαρινάκης απάντησε «δεν επιβεβαιώνω το συγκεκριμένο δημοσίευμα». Σαφές.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Ρωσικά αντίποινα σε ελληνικά ΜΜΕ

«Μαύρη λίστα» με 81 ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσε χθες το Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων ελληνικών. Των ψηφιακών ιστοτόπων του MEGA, της ΕΡΤ, του ΣKΑΪ και του «Πρώτου Θέματος». Πρόκειται, επί της ουσίας, για τα αντίποινα της Ρωσίας στην απαγόρευση που είχε επιβάλει η ΕΕ σε συγκεκριμένα μέσα ρωσικής κρατικής προπαγάνδας. Κι έτσι, με απλά λόγια, η Ρωσία θα μπλοκάρει από εδώ και στο εξής την πρόσβαση στα μέσα αυτά, με τη δικαιολογία ότι «διαδίδουν συστηματικά ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο» της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Στη λίστα περιλαμβάνονται ΜΜΕ από όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και πρακτορείων της Ευρώπης (AFP, Politico, RAI, Nos) και των μεγαλύτερων εφημερίδων («Le Monde», «Die Zeit», «Spiegel», «El Pais» κ.ά.).

Νέες κινήσεις για τις υποκλοπές

Είναι σαφές ότι οι κινήσεις του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση στην έρευνα των υποκλοπών μπορούν να ανοίξουν νέο κύκλο εξελίξεων στον δρόμο για την ολοκλήρωση της δικογραφίας. Σημειώνω δυο κινήσεις που μου επεσήμαναν νομικές πηγές μου με άμεση γνώση της υπόθεσης. Η πρώτη είναι ότι, δεδομένου πως η ΕΥΠ είναι ελεγχόμενη, οι θιγόμενοι σκοπεύουν να ζητήσουν από τον αντεισαγγελέα να μην αρκεστεί στα στοιχεία που του έδωσε (αν και ό,τι έδωσε), αλλά να τα διασταυρώσει με τα στοιχεία που κρατούν οι τηλεφωνικοί πάροχοι. Κι αυτό διότι η ΕΥΠ στο παρελθόν δεν είχε δείξει καμία προθυμία να παραδώσει τα ψηφιακά αρχεία που κατέγραφαν τις παρακολουθήσεις και τις δραστηριότητες των επίμαχων τηλεφωνικών συνδέσεων. Οπως μου εξηγούσε η πηγή μου, από τους παρόχους μπορούν να επαληθευτούν τα στοιχεία που έδωσε η ΕΥΠ στον αντεισαγγελέα μιας και, στο παρελθόν, η υπηρεσία είχε αρνηθεί να δώσει πρόσβαση στην ΑΔΑΕ για να κάνει τεχνικό έλεγχο σε αυτά, επικαλούμενη ως και καταστροφή τους…

Διά χειρός Βαρώτσου

Με ένα έργο του κορυφαίου γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, δημιουργού του «Δρομέα», θα επενδυθεί η πρόσοψη του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταλλική «επιδερμίδα» που θα ντύσει την πρόσοψη του κτιρίου, σε μέγεθος άκρως εντυπωσιακό (περί τα 300 μέτρα μήκος και πάνω από 24 μέτρα ύψος, μου λένε). Εκτός, μάλιστα, από αυτή την παρέμβαση ο γλύπτης θα προσφέρει και ένα έργο για τον περιβάλλοντα χώρο του ΓΕΣ, όπου θα τοποθετηθεί ένα γυάλινο πέταλο – στο στυλ των γνωστών «Λαβυρίνθων» του Βαρώτσου – πάνω στο οποίο θα είναι χαραγμένα τα ονόματα 60.000 πεσόντων όλων των πολέμων από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Κι επειδή η περιγραφή προφανώς αδικεί το όραμα του καλλιτέχνη, τα πλήρη σχέδια θα παρουσιαστούν σήμερα, Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ το ολοκληρωμένο έργο θα είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί, καλώς ερχόντων των πραγμάτων, τον προσεχή Σεπτέμβριο.