Αμέτρητες ισοπαλίες. Ελάχιστα γκολ. Και μπόλικη… διάθεση πρόκρισης με κάθε κόστος σε ένα τουρνουά που η μετάβαση από τους 24 ως τους 16 κρατά το επίπεδο χαμηλά. Η ως εδώ διαδρομή του Euro 2024 με τις λίγες εξαιρέσεις όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Χθες βράδυ Αγγλία-Σλοβενία και Δανία-Σερβία ούτε… σεφτές σε απανωτά 0-0. Ειδικά στο κάδρο με τα «τρία λιοντάρια» του Σαουθγκέιτ; Σαν να έχεις πληρώσει εισιτήριο, να έχεις μπει σε λάθος αίθουσα του σινεμά και να έχουν κλειδώσει τις πόρτες: Τιμωρία. Είναι η αναπόφευκτη κούραση έπειτα από σεζόν 100 ματς και βάλε για τον Τζουντ Μπέλιγχαμ τον Φιλ Φόντεν και τους άλλους; Σίγουρα.

Είναι όμως και η αίσθηση ενός συνόλου που περισσότερο από την πρόκληση να πετύχει φοβάται στο ενδεχόμενο να αποτύχει. Στην πρεμιέρα με τους Σέρβους έβαλε ένα γκολ στο 13΄και ανέβασε ρολά. Με τους Δανούς στο 18΄και όταν στο 34΄ήρθε η ισοφάριση λες και δεν ενοχλήθηκε κανείς. Να βλέπεις παίκτες elite και να νομίζεις ότι πρόκειται για συνωνυμία.

Εννοείτε πως θα θέλαμε να είναι εκεί και η δική μας εθνική ομάδα. Πως είναι βέβαιο ότι και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί και οι Σκωτσέζοι και όσοι τέλος πάντων ήδη αποκλείστηκαν έχουν μια ανάμνηση για να θυμούνται.

Η ποδοσφαιρική στάθμη όμως ολοένα και χαμηλώνει με την UEFA να βλέπει «πολιτική» και «τηλεοπτικά δικαιώματα» από το διευρυμένο καλεντάρι, αλλά όλοι οι υπόλοιποι να χάνουν από την εικόνα τους το ίδιο το παιχνίδι. Πάμε στο τέλος Ιούνη και η διαδικασία ολοένα και δίνει την αίσθηση εξόντωσης…

Ίσως η υπόσχεση για προημιτελικούς: Ισπανία-Γερμανία, Πορτογαλία-Γαλλία, και Αγγλία-Ιταλία να υπόσχονται προσεχώς καλύτερες νύχτες. Ίσως απλά να είναι η αίσθηση της σιγουριάς που προσφέρουν συνήθεις ύποπτοι, κλασικές δυνάμεις. Αν σκεφτεί κανείς όμως το επίπεδο ποδόσφαιρου που παρουσίασαν οι ομάδες Δεκέμβρη στο Κατάρ και το αντίστοιχο τωρινό νομίζει πως πρόκειται για άλλο αντικείμενο. Και όσο τραβάς ένα σχοινί, τόσο και αυξάνονται οι πιθανότητες αυτό να σπάσει.

Στην προκειμένη περίπτωση; Το σχοινί μιας ποδοσφαιρικής σεζόν που είναι και επίσημα των 11 μηνών. Όχι μόνο για εκείνους που παίζουν στα καλοκαιρινά προκριματικά. Ακόμη και για τα ρόστερ που η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ