Η Ιλάρια Σάλις, η Ιταλίδα αντιφασίστρια που απελευθερώθηκε από τις φυλακές και τον κατ’ οίκον περιορισμό που βρισκόταν στην Ουγγαρία μετά εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε για την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της αλλά και τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει από τη νέα της θέση.
Η ίδια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τους ψηφοφόρους που της έδωσαν πίσω την ελευθερία της και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων και κατά της ανόδου των νεοφασιστικών ομάδων στην Ευρώπη.
Η υπόθεση της δασκάλας από τη Μόντσα, προκάλεσε οργή και διπλωματικές διαμαρτυρίες στην Ιταλία όταν οδηγήθηκε αλυσοδεμένη στο δικαστήριο της Ουγγαρίας τον Ιανουάριο.
Είχε συλληφθεί σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα σε αντιδιαδήλωση σε νεοναζιστική συγκέντρωση στη Βουδαπέστη και κατηγορήθηκε για τρεις κατηγορίες απόπειρας επίθεσης και συμμετοχής σε ακροαριστερή οργάνωση – κατηγορίες που επισύρουν πιθανή ποινή φυλάκισης 11 ετών.
Οι κατηγορίες, τις οποίες αρνείται και για τις οποίες δεν έχουν προσκομιστεί αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, δεν έχουν αποσυρθεί, ωστόσο της χορηγήθηκε ασυλία από την ποινική δίωξη μετά την εκλογή της ως ευρωβουλευτής με τη Συμμαχία των Πρασίνων και της Αριστεράς στην Ιταλία, η οποία κέρδισε το 6,8% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Επέστρεψε στη γενέτειρά της στις 17 Ιουνίου, στα 40ά γενέθλιά της.
«Σκέφτηκα πολλά πιθανά αποτελέσματα, αλλά αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία μου», δήλωσε στον Guardian στην πρώτη της συνέντευξη σε έντυπο εκτός Ιταλίας.
«Πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς που με ψήφισαν το έκαναν επειδή ανησυχούν ειλικρινά για την προέλαση της ακροδεξιάς και εν μέρει ήθελαν να το εκφράσουν υποστηρίζοντας έναν υποψήφιο ανοιχτά αντιφασίστα», προσέθεσε.
«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα»
Πάντως, η ίδια προειδοποίησε ότι η υπόθεσή της δεν έχει τελειώσει. «Στην πραγματικότητα, ήλπιζα ότι όλα θα τελείωναν πολύ νωρίτερα. Για να είμαι ακριβής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μία έκβαση, διότι η δίκη έχει ανασταλεί μόνο για τη διάρκεια της θητείας της ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή για πέντε χρόνια. Επιπλέον, οι ουγγρικές Αρχές θα μπορούσαν να ζητήσουν την ανάκληση της ασυλίας», σημείωσε.
Η Σάλις πέρασε 15 μήνες σε προδικαστική κράτηση, σε μια φυλακή που, όπως είχε καταγγείλει ήταν γεμάτη αρουραίους και έντομα, δεν της επιτρεπόταν να πλένεται για μέρες και αντιμετώπιζε έλλειψη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Τον Μάιο αφέθηκε ελεύθερη σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς ξεκινούσε η δίκη της.
Έγινε μια φιγούρα μίσους για τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, με κάποιους να ζωγραφίζουν έναν τοίχο στη Βουδαπέστη, ο οποίος απεικονίζει το θάνατό της με απαγχονισμό, ενώ άλλοι στο Telegram λένε ότι θέλουν να τη βάλουν σε αναπηρικό καροτσάκι.
«Δεν έχω συνέλθει πλήρως ακόμη»
Ενθυμούμενη την περίοδο της κράτησής της είπε: «Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, φυσικά, μια εμπειρία που με έθεσε σε δοκιμασία και δεν έχω συνέλθει πλήρως ακόμη. Το ενδεχόμενο μιας τόσο μεγάλης ποινής, εντελώς δυσανάλογης με τις κατηγορίες, με τρόμαξε και με τρομάζει ακόμα πολύ. Θυμάμαι ότι όταν οι γονείς μου ήρθαν να με επισκεφθούν, αναρωτήθηκαν αν θα είναι ακόμα ζωντανοί μετά από 10 χρόνια».
«Αν υπάρχει μια θετική πτυχή, ωστόσο, είναι ότι βρήκα μέσα μου μεγάλη δύναμη που μου επέτρεψε να επιβιώσω στις πιο σκοτεινές στιγμές. Μια δύναμη που τρέφονταν διαρκώς από την αλληλεγγύη που ένιωθα ότι υπήρχε και αναπτυσσόταν έξω από αυτούς τους τοίχους», προσέθεσε.
«Η αγάπη εκείνων που νοιάζονται για μένα και εκείνων που με στήριξαν ακόμη και χωρίς να με γνωρίζουν με βοήθησε να αντισταθώ και ήταν η δύναμή μου. Αυτό το συναίσθημα είναι αναμφίβολα απεριόριστα μεγαλύτερο από το μίσος. Είχα την τύχη να έχω μια υποστηρικτική κοινότητα γύρω μου και είναι πραγματικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει μόνος του», δήλωσε ακόμα.
Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία ανέφεραν ότι η Σάλις βρέθηκε αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης να συσχετίσει το ζήτημα της έκδοσής της από την υποστήριξη της Ρώμης προς την Ουγγαρία στην Ε.Ε.
Περίμενε περισσότερα από την Ιταλία
Ο Ματέο Σαλβίνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, επέκρινε επανειλημμένα τη Σάλις και ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος μιας ομάδας που το 2017 είχε προκαλέσει ζημιές σε κιόσκι που χρησιμοποιούσε το κόμμα του στη Μόντσα. Μάλιστα σχεδόν όλο τον πρώτο χρόνο της κράτησής της και μέχρι να οδηγηθεί στο δικαστήριο με αλυσίδες, η υπόθεσή της ήταν ελάχιστα γνωστή στην πατρίδα της.
«Στις συνθήκες κράτησης στις οποίες βρέθηκα, δεν μπορούσα να έχω μια πραγματική αντίληψη αυτών των δυναμικών, αλλά μόνο να τις αισθάνομαι», δήλωσε η ίδια. «Αργότερα συνειδητοποίησα ότι η κατάστασή μου, όταν άρχισε να λαμβάνει σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, ήταν αμφίσημη», είπε ακόμα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον Guardian, «έχοντας μια ισχυρή πολιτική χροιά, από τη μία πλευρά υπήρχε η πτυχή της προστασίας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής στη φυλακή, η οποία βελτιώθηκε. Για παράδειγμα, από εκείνη τη στιγμή και μετά μπορούσα να δω έναν γιατρό, οι φρουροί με σέβονταν περισσότερο, το κελί ήταν λιγότερο γεμάτο και ούτω καθεξής. Από την άλλη πλευρά, φοβόμουν ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος διαπραγματευτικού χαρτιού, για σκοπούς και συμφέροντα που ξεπερνούσαν την κατάστασή μου».
Πάντως, για την Ιλάρια Σάλις η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα όσον αφορά την υπόθεσή της. «Δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω την απαίσια στάση του κόμματος της Λέγκα, αλλά δεν με εξέπληξε», είπε.
«Εξάλλου, αυτή η στάση συνοψίζει σαφώς την έλλειψη οράματος και πολιτικής πρότασης αυτού του κόμματος, του οποίου η κύρια πρόθεση φαίνεται να είναι η σπορά μίσους. Με απλά λόγια, πιστεύω ότι δεν έχουν το ανάστημα να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια σοβαρά ζητήματα», προσέθεσε.
Ως ευρωβουλευτής θα δώσει μάχη για τα δικαιώματα των κρατουμένων
Πλέον και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, η Ιλάρια Σάλις έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να διεξάγει εκστρατεία για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
«Σκοπεύω να συνεχίσω τον αγώνα για τα δικαιώματα των κρατουμένων στην Ευρώπη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις φυλακές της Ιταλίας και στους Ιταλούς που κρατούνται στο εξωτερικό, διότι αυτές είναι οι καταστάσεις στις οποίες μπορώ να έχω μεγαλύτερο αντίκτυπο», δήλωσε.
Απαντώντας σε εκείνους που μπορεί να θεωρούν ότι η υποψηφιότητά της ήταν απλώς ένας τρόπος να βγει από τη φυλακή, η Ιλάρια Σάλις απάντησε πως έχει ήδη μιλήσει και ότι οι αξίες που περιέγραψε ως «αλληλεγγύη και ισότητα» θα επηρεάσουν την πολιτική της.
«Στην Ιταλία έχω ήδη αρχίσει να μιλάω για το ζήτημα της στέγασης, της κρίσης στέγασης και των υψηλών ενοικίων, που στην πόλη όπου ζω, το Μιλάνο, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Θα θελήσω να το κάνω αυτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ακόμα.
Τέλος, όπως είπε ο αντιφασισμός πρέπει να είναι μια «συλλογική ευθύνη». «Η δέσμευσή μου θα αποσκοπεί στην άμεση δράση κατά των επιχειρήσεων των νεοναζιστικών και νεοφασιστικών οργανώσεων, καθώς και μακροπρόθεσμα στη βελτίωση των υλικών συνθηκών ζωής των ανθρώπων και στην προώθηση μιας νέας λαϊκής αντιφασιστικής κουλτούρας», υπογράμμισε.
«Αν υπάρχει ένα μάθημα που θα έπρεπε να έχουμε διδαχθεί από την ευρωπαϊκή εμπειρία του 20ού αιώνα από τον εθνικισμό και τον ναζισμό, αυτό είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε χώρο σε αυτές τις ιδεολογίες», κατέληξε.