Ντομινίκ Στρος-Καν

Κάλιο Μελανσόν παρά Λεπέν

Μπροστά στο δίλημμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν ή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα ψήφιζε χωρίς δισταγμό τη δεύτερη: το έγραψε ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό «Challenges». Αναφερόμενος στο κόμμα της Ακροδεξιάς, ο Σοσιαλιστής DSK, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική μετά το γνωστό σεξουαλικό σκάνδαλο του 2011, επεσήμανε πως η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοια κόμματα δεν εγκαταλείπουν ποτέ ειρηνικά την εξουσία όταν την καταλάβουν και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Γαλλία αν επικρατήσει η Μαρίν Λεπέν.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν βάζει την Ακροαριστερά (και μαζί με αυτήν όλο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τη συμμαχία της Αριστεράς) και την Ακροδεξιά στο ίδιο τσουβάλι, προειδοποιώντας ότι τα προγράμματα των «άκρων» οδηγούν «στον εμφύλιο πόλεμο». Το πόσο συνετή είναι αυτή η τακτική, θα φανεί προσεχώς.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Τους έστειλε τα σκουπίδια του

Μια νέα παρτίδα με κάπου 350 μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια έστειλε στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη η Βόρεια Κορέα νοτίως των συνόρων της, ιδίως στην επαρχία Γιεονγκί, στο βόρειο κομμάτι της Νότιας Κορέας, καθώς και στη Σεούλ. Σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό στρατό, οι σακούλες που ήταν δεμένες στα μπαλόνια περιείχαν (αυτή τη φορά…) «κυρίως απορρίμματα χαρτιού» και δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη στείλει περισσότερα από 1.000 μπαλόνια με σκουπίδια στη Νότια Κορέα ως αντίποινα, καθώς λέει, σε αποστολές μπαλονιών που μεταφέρουν προπαγανδιστικό υλικό από νοτιοκορεάτες ακτιβιστές. «Ο νοτιοκορεατικός στρατός προτίθεται να διεξαγάγει αμέσως τον δικό του ψυχολογικό πόλεμο» διαβεβαίωσε χθες η Σεούλ.

Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη η κατάσταση, ιδίως μετά τη συμφωνία για «αμοιβαία βοήθεια» σε περίπτωση επίθεσης που υπέγραψαν Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ, τότε μπορεί να φαινόταν μέχρι και κωμική.

Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Οι «εκλογές» και το ξεκάρφωμα

«Υψηλή συμμετοχή» στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Παρασκευή στο Ιράν για την ανάδειξη του διαδόχου του Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο τον Μάιο, ζήτησε χθες ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι εκλογές είναι φυσικά «εκλογές»: οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι υποψηφίους οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος και είναι ο ένας πιο συντηρητικός από τον άλλο, μαζί με έναν «μεταρρυθμιστή υποψήφιο», τον Μασούντ Πεζεσκιάν, για το κοινώς λεγόμενο «ξεκάρφωμα». Συμπεριλαμβάνεται κι αυτός, πάντως, στα φαβορί, μαζί με τον συντηρητικό πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχαμάντ-Μπαγέρ Γαλιμπάφ και τον υπερσυντηρητικό πρώην διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Σαΐντ Τζαλιλί.

Ουσιαστικά, το μόνο όπλο που έχουν οι πολίτες, και το μόνο που φοβούνται οι μουλάδες, είναι η αποχή: στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το 2021, η συμμετοχή ήταν μόλις 49%, η χαμηλότερη σε προεδρικές εκλογές από την Ισλαμική Επανάσταση.