Το νέο CUPRA Formentor έρχεται για να συνεχίσει την επιτυχία του προκατόχου του. Το CUPRA Formentor είναι το best seller της εταιρείας και το A-CUV με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη.Τώρα το νέο CUPRA Formentor έρχεται για να ενισχύσει τη θέση της μάρκας και να την οδηγήσει ακόμα πιο μακριά.

Το νέο CUPRA Formentor υιοθετεί το DNA της νέας σχεδιαστικής γλώσσας της CUPRA έχοντας ως σημείο αναφοράς το εμπρός μέρος που θυμίζει ρύγχος καρχαρία, το ενσωματωμένο λογότυπο CUPRA στο καπό, τους τριγωνικούς CUPRA matrix LED προβολείς και το ενσωματωμένο και φωτιζόμενο λογότυπο CUPRA που είναι τοποθετημένο στο κέντρο των πίσω φώτων.

Το εσωτερικό προσφέρει μια αίσθηση ανώτερης ποιότητας, με νέας σχεδίασης στοιχεία, όπως η κεντρική κονσόλα, τα πάνελ των θυρών, το ταμπλό και οι επενδύσεις. Είναι επίσης αναβαθμισμένο με νέα υλικά, επιλεγμένα με κριτήριο τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των μπάκετ καθισμάτων που φέρουν επένδυση είτε από ανακυκλωμένες μικροΐνες σε ποσοστό 73%, είτε από οικολογικό δέρμα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η ψηφιακή εμπειρία του οδηγού. Ένα νέο και βελτιωμένο HMI ενσωματώνεται στο ψηφιακό πίνακα οργάνων πίσω από το τιμόνι, καθώς και στο μεγαλύτερο σύστημα infotainment με οθόνη 12,9”, που διαθέτει slider με retro φωτισμό.

Θα φέρει ένα νέο σύστημα ήχου υψηλής πιστότητας με 12 ηχεία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους ειδικούς ήχου της Sennheiser Mobility. Το σύστημα προσφέρει τον γνώριμα καθαρό ήχο της Sennheiser, τον οποίο εμπιστεύονται οι μουσικοί δημιουργοί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Το νέο CUPRA Formentor θα διατίθεται επίσης με ένα νέο βενζινοκινητήρα (TSI), που αποδίδει 333PS (245kW) και διαθέτει τεχνολογία κατανομής ροπής (torque splitter) καθώς και προαιρετικά φρένα της Akebono και σύστημα εξάτμισης από την Akrapovič.

Το νέο CUPRA Formentor θα διατίθεται με μία νέα γενιά plugin υβριδικών κινητήρων (eHybrid) που αποδίδουν έως και 272PS (200kW) και εξασφαλίζουν πάνω από 100km αμιγώς ηλεκτρικής αυτονομίας και πλέον είναι συμβατοί με ταχεία φόρτιση (έως και 50kW DC).

Θα διατίθεται με μία ευρεία γκάμα κινητήριων συνόλων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων διαφορετικών τεχνολογιών: TSI (βενζίνη), ένα νέο eTSI (ήπια υβριδικό), TDI (diesel) και μια νέα γενιά κινητήρων eHybrid (plug-in υβριδικό). Συνολικά, υπάρχουν οκτώ διαφορετικές επιλογές, απόδοσης από 150PS έως 333PS.

TSI (βενζίνη)

Η έκδοση που εισάγει τους πελάτες στην οικογένεια του νέου CUPRA Formentor τροφοδοτείται από έναν νέο κινητήρα βενζίνης TSI 1,5 λίτρων, που αποδίδει 150PS (110kW), σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων.

Αυξημένες επιδόσεις προσφέρει ο μεγαλύτερος βενζινοκινητήρας TSI 2,0 λίτρων, με απόδοση 204PS (150kW), ο οποίος συνδέεται με επτατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG και τετρακίνηση (4Drive).

Στην κορυφή της γκάμας του νέου CUPRA Formentor βρίσκονται οι παραλλαγές VZ. Το VZ αποτελεί τη συντομογραφία του Veloz στα ισπανικά, που σημαίνει γρήγορος ή ταχύς και αποτελεί έναν απρόσκοπτο τρόπο για να περιγράψει κανείς τις πιο ισχυρές εκδόσεις του Crossover SUV.

Το νέο CUPRA Formentor VZ θα διατίθεται με δύο επιλογές κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η πρώτη αποδίδει 265PS (195kW) και διαθέτει 7τάχυτο κιβώτιο DSG και κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Η δεύτερη αποδίδει 333PS (245kW) και συνδυάζεται επίσης με 7-τάχυτο κιβώτιο DSG, εισάγοντας ένα νέο drive mode στο οποίο το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ρυθμισμένο για οδήγηση στην πίστα από τους μηχανικούς της CUPRA. Επίσης διαθέτει τεχνολογία κατανομής ροπής (torque splitter) καθώς και προαιρετικά φρένα της Akebono και σύστημα εξάτμισης από την Akrapovič.

Το σύστημα πλαισίου του CUPRA Formentor 2.0 TSI 333PS επέτρεψε στους μηχανικούς να συμπεριλάβουν μια λειτουργία Drift Mode. Στην πίστα, το crossover SUV υψηλών επιδόσεων μπορεί να επιδείξει τον απολαυστικό χαρακτήρα του. Σε αυτή τη λειτουργία, το ESC βρίσκεται σε sport mode και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία torque splitter, η πλήρης ισχύς μπορεί να κατευθυνθεί σε έναν πίσω τροχό, βοηθώντας το αυτοκίνητο να στρίψει ντριφτάροντας. Υπάρχει επίσης δυνατότητα πλήρους αποσύνδεσης του ESC (ESC Off).

Όταν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις από το σύστημα πέδησης, το CUPRA Formentor 2.0 TSI 333PS βασίζεται στα στάνταρ φρένα 18”. Το Formentor 2.0 TSI 333PS μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με προαιρετικά φρένα με εξαπίστονες δαγκάνες της Akebono (375mm x 36mm) με αξιόπιστη απόδοση, ανεξαρτήτως των απαιτήσεων.

eTSI (ήπια υβριδικό)

Το CUPRA Formentor διατίθεται τώρα επίσης για πρώτη φορά σε έκδοση ήπιας υβριδικής τεχνολογίας (eTSI). Με αυτήν, το Crossover SUV θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα αποδοτικότητας. Το σύστημα, το οποίο διατίθεται με τον βενζινοκινητήρα των 1,5 λίτρων που αποδίδει 150PS (110kW), αποκλειστικά σε συνδυασμό με το κιβώτιο ταχυτήτων DSG, παντρεύει την ήπια υβριδική τεχνολογία 48V με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια μίζα – γεννήτρια 48V και μπαταρία ιόντων λιθίου 48V. Η βελτίωση της αποδοτικότητας καυσίμου επιτυγχάνεται, εν μέρει, επειδή το σύστημα επιτρέπει στο CUPRA Formentor να κινείται με τον κινητήρα σβηστό σε συγκεκριμένα σενάρια οδήγησης, να ανακτά ενέργεια κατά την πέδηση και να υποστηρίζει τον κινητήρα με ηλεκτρική υποβοήθηση.

TDI (diesel)

Ένας diesel κινητήρας αποτελεί επίσης μέρος της γκάμας κινητήριων συνόλων του νέου CUPRA Formentor, αποτελώντας μια σημαντική έκδοση για ορισμένες αγορές και πελάτες. Ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις, ο 2.0 λίτρων TDI συνδυάζεται με 7τάχυτο κιβώτιο DSG αποδίδοντας 150PS (110kW.

eHybrid (plugin hybrid)

Με τη νέα γενιά του plug-in υβριδικού συστήματος κίνησης, η CUPRA αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ηλεκτροκίνηση ταιριάζει απόλυτα με τις επιδόσεις.

Το νέο CUPRA Formentor διατίθεται με δύο επιλογές συστημάτων κίνησης eHybrid επόμενης γενιάς με απόδοση 204PS (150kW) και 272PS (200kW).

Και οι δύο εξοπλίζονται με τον νέο κινητήρα 1.5 TSI, έναν ηλεκτροκινητήρα και μια μεγαλύτερη μπαταρία που προσφέρει τώρα ωφέλιμη χωρητικότητα 19,7 kWh. Έτσι το νέο CUPRA Formentor προσφέρει συγκινήσεις με περιβαλλοντική συνείδηση και αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων. Η μπαταρία μπορεί πλέον να φορτιστεί γρήγορα με έως και 50kW (DC) ή στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα Wallbox 11kW (προηγουμένως 3,6kW).

Το CUPRA Formentor VZ e-HYBRID (200kW/272PS) μπορεί να εξοπλιστεί με φρένα της Brembo. Οι τετραπίστονες δαγκάνες Brembo συνδυάζονται με μεγαλύτερα διάτρητα δισκόφρενα σε σχέση με τις στάνταρ επιλογές (370x32mm), προσφέροντας αυξημένη απόδοση πέδησης.

 

Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού & Ασφάλεια

Το νέο CUPRA Formentor προσφέρει μία ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών ασφάλειας και άνεσης που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του οδηγού και των επιβατών ό,τι κι αν συμβεί. Μια σειρά ενσωματωμένων τεχνολογιών που παρέχουν υποστήριξη χωρίς να λειτουργούν παρεμβατικά, καθιστούν το Crossover SUV ένα από τα ασφαλέστερα και πιο ευκολοδήγητα οχήματα της κατηγορίας.

Μεταξύ των συστημάτων ασφάλειας και άνεσης του νέου CUPRA Formentor περιλαμβάνονται τα Predictive Adaptive Cruise Control (ACC), Travel Assist, Side & Exit Assist και Emergency Assist.

Το σύστημα Predictive ACC μπορεί να κινεί το όχημα με βάση την διαδρομή και τα δεδομένα GPS που παρέχονται από το σύστημα πλοήγησης, επιτρέποντας τον καθορισμό της ταχύτητας ανάλογα με τα όρια ταχύτητας και τη χάραξη του δρόμου – σε στροφές, κυκλικούς κόμβους, διασταυρώσεις, και κατοικημένες περιοχές. Βάσει των δεδομένων που λαμβάνει από την εμπρόσθια κάμερα και το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, μπορεί να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος όταν αλλάζουν τα όρια.

Η λειτουργία Travel Assist χρησιμοποιεί πληροφορίες από το ACC και το Lane Assist για να διατηρεί ενεργά το όχημα στο κέντρο της λωρίδας και να προσαρμόζει την ταχύτητα στη ροή της κυκλοφορίας – σε όλο το εύρος ταχυτήτων.

Η τεχνολογία Side & Exit Assist ανιχνεύει τα οχήματα που δεν μπορείτε να δείτε και βρίσκονται στο τυφλό σημείο του οχήματος σας. Όταν έχετε σταθμεύσει και θέλετε να βγείτε από το όχημα, το  Exit Warning εκδίδει μια ηχητική και οπτική προειδοποίηση αν κάποιος ή κάτι πλησιάζει.

Το Emergency Assist διασφαλίζει ότι ο οδηγός παραμένει συγκεντρωμένος στην οδήγηση και δεν διασπάται η προσοχή του με οπτικές και ακουστικές προειδοποιήσεις. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση από τον οδηγό, το σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει σταδιακά το σύστημα πέδησης, ενώ εάν δεν διαπιστωθεί καμία ενέργεια το όχημα μπορεί να σταματήσει εντελώς και να ενεργοποιηθούν τα αλάρμ. Μόλις σταθμεύσει, το νέο CUPRA Formentor μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μέσω του eCall.

Η γκάμα των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού ενισχύεται με την ενσωμάτωση επτά αερόσακων, συμπεριλαμβανομένου ενός στάνταρ μπροστινού κεντρικού αερόσακου. Ο συνδυασμός τεχνολογιών δημιουργεί ένα απίστευτο επίπεδο ασφάλειας χωρίς να παρεμβαίνει στην εμπειρία του οδηγού.