Πακέτο αντιμετώπισης της ακρίβειας ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ πέρασε η κυβέρνηση της Ισπανίας. Το πακέτο περιλαμβάνει την επέκταση του μέτρου του μηδενικού ΦΠΑ για βασικά είδη τροφίμων όπως ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά. Επίσης περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για εργαζομένους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. H μείωση της φορολογίας εισοδήματος θα κοστίσει στα δημόσια οικονομικά 1,4 δισ. ευρώ και η επέκταση της εφαρμογής του μηδενικού ΦΠΑ θα κοστίσει άλλα 1,36 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η Ισπανία θα αρχίσει να επαναφέρει σταδιακά τον ΦΠΑ στα προηγούμενα επίπεδα από τις 30 Σεπτεμβρίου, με αύξησή του στο 2%.

Τον Ιανουάριο του 2023 η Ισπανία άρχισε να εφαρμόζει τον μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής τα οποία μέχρι τότε επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 4%. Επίσης είχε μειωθεί από το 10% στο 5% ο ΦΠΑ σε άλλα τρόφιμα όπως έλαια και ζυμαρικά. Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Σάντσεθ ανακοίνωσε από την 1η Ιουλίου και μετά τον μηδενισμό του ΦΠΑ και στο ελαιόλαδο, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο μετά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, που προκάλεσαν οι αντίξοες κλιματικές συνθήκες και η μείωση της παραγωγής.

«Πρέπει να κάνουμε την πρόταση αυτή στο Κογκρέσο (για διατήρηση του καθεστώτος πιο χαμηλού ΦΠΑ). Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση αυτή έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι τιμές των βασικών τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν, επομένως πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια αυτή, η οποία είναι σημαντική (και) για τα δημόσια οικονομικά», είχε αναφέρει στα μέσα του μήνα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας με την ανακοίνωση της πρότασης για επέκταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ.  Το μέτρο της μείωσης του φόρου αυτού ήταν, όταν παρουσιάστηκε, ένα από τα πιο σημαντικά στην προσπάθεια της χώρας για καταπολέμηση της κρίσης των τιμών.

Ο δείκτης τιμών

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (ΙΝΕ), ο δείκτης των τιμών των τροφίμων παρουσίαζε αύξηση κατά 4,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Οι τιμές όμως σε ορισμένα είδη τροφίμων είχαν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με πρώτο το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου εμφανίζεται ανεβασμένη κατά 68% σε σύγκριση με πέρυσι. Από τον Ιανουάριο του 2021 οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν αυξηθεί πάνω από 200% στην Ισπανία. Μεγάλες αυξήσεις έχουν καταγραφεί ακόμη σε τρόφιμα όπως πατάτες, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, σοκολάτες, λαχανικά και φρέσκα ψάρια. Τα μη βασικά τρόφιμα επιβαρύνονται σήμερα στην Ισπανία με ΦΠΑ 10%, ενώ ο φόρος αυτός σε αναψυκτικά και αλκοολούχα διαμορφώνεται στο 21%.