Το στίγμα των προκλήσεων και της επόμενης ημέρας του τραπεζικού συστήματος επισημάνθηκε στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), στην οποία συμμετείχαν με ομιλίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πέντε προτεραιότητες για το τραπεζικό σύστημα. Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού με τη δημιουργία του 5ου πυλώνα για τον στόχο περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και προσκάλεσε τις τράπεζες να υποστηρίξουν περισσότερο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια αλλά και η «δικαιοσύνη» στο καθεστώς των τραπεζικών προμηθειών, καλώντας τες να υιοθετήσουν καλές πρακτικές από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, ανακοινώνοντας μάλιστα μικρή παράταση (πιθανότατα μικρότερη από έναν μήνα) στη διορία που έχει τεθεί για τη σύνδεση των περίπου 730.000 επαγγελματιών με το σύστημα. Καταληκτική ημερομηνία για τη σύνδεσή τους στο IRIS είχε οριστεί η 30ή Ιουνίου, όμως μόλις οι μισοί (54%) εξ αυτών έχουν προχωρήσει τη διαδικασία.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης στάθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης. Υπογράμμισε τη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων, με τον συνολικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να ανέρχεται πλέον στο 6,6% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 9,9 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν το 2016 περίπου στο 50%. Ο πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών απαντά θετικά στο ερώτημα που τίθεται για το αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων. Ωστόσο, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, βάζοντας στο κάδρο και την ΤτΕ, την οποία προέτρεψε να «μαλακώσει».

Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας εστίασε στην κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή επηρεάζει τις εργασίες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οπως είπε, «οι πολλαπλές προκλήσεις καθιστούν πιο περίπλοκες την αξιολόγηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τη χαρτογράφηση των πιθανών διαταραχών στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» και επισήμανε ότι ο τομέας θα πρέπει να αναλάβει άμεσα μέτρα. Ανέφερε πως η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 12% σε 6 χρόνια, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ετήσια επίπτωση 0,5% στο ΑΕΠ. Τέλος, τόνισε ότι η χάραξη νομισματικής πολιτικής γίνεται πιο δύσκολη, ενώ εμφανίστηκε διστακτικός για το αν αυτό σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο περιοριστική κατεύθυνση με υψηλά επιτόκια.