Ο εγκέφαλος πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία είναι ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, Χουάν Χοσέ Σουνίγκα. Ο στρατηγός μαζί με τον πρώην αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Βολιβίας, Χουάν Αρνεζ Σαλβαδόρ, και με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, περικύκλωσαν την Τετάρτη την έδρα της κυβέρνησης, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, ενώ ένα τανκ εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, με βαριά οπλισμένους στρατιώτες να το ακολουθούν.

Όταν έγιναν αντιληπτές οι προθέσεις πραξικοπήματος, η κυβέρνηση κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Μέσα στο προεδρικό μέγαρο ο Σούνιγα ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, ο οποίος του είπε: «Είμαι ο αρχηγός σου και σε διατάζω να αποσύρεις τους στρατιώτες σου. Δεν θα επιτρέψω αυτή την ανυπακοή». Λίγο αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον στρατηγό και τους συνεργάτες του για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η στιγμή της σύλληψης του στρατηγού Χουάν Χοσέ Σουνίγκα

Ποιος είναι ο στρατηγός Σουνίγκα και η διαμάχη του με τον Εβο Μοράλες

Ο Βολιβιανός στρατιωτικός διορίστηκε διοικητής του Στρατού τον Νοέμβριο του 2022, με διάταγμα του Προέδρου Αρσε. Πριν από αυτή τη θέση, υπηρέτησε ως συνταγματάρχης του συντάγματος REIM-23 Max Toledo και αργότερα ως Επιτελάρχης και Ταξίαρχος.

Η καριέρα του Σουνίγκα έχει σημαδευτεί από πολλές διαμάχες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως συνταγματάρχης, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 2,7 εκατομμυρίων μπολιβιάνος προοριζόταν για κοινωνικά προγράμματα, με αποτέλεσμα την επταήμερη φυλάκιση.

Στις 24 Ιουνίου 2024, λίγες ημέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, ο στρατηγός δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βολιβίας θα συλλάβουν τον πρώην Πρόεδρο Έβο Μοράλες εάν ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2025.

Χαρακτήρισε τον Μοράλες «προδότη» , τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε επανάσταση κατά της σημερινής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι το Σύνταγμα της Βολιβίας απαγορεύει στον Μοράλες να επιστρέψει στην εξουσία. Οι στρατιωτικοί «είναι ο ένοπλος βραχίονας της χώρας και θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα με κάθε κόστος», είχε προσθέσει. Αυτή η διακήρυξη οδήγησε στην απόλυσή του, από τον στρατηγό στις 25 Ιουνίου.