Τι 40, τι 50, τι 60, γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες σπάνε όλο περισσότερο τα κοινωνικά ταμπού, τολμώντας να συνάπτουν σχέσεις με άνδρες που μπορεί να είναι 30 χρόνια μικρότεροι. Γιατί όμως αυξάνονται τα ποσοστά αυτών των «ανήσυχων» γυναικών;

Από τις διάσημες Σερ, Σιένα Μίλλερ και τη Μαράια Κάρεϊ μέχρι και άλλες χιλιάδες γυναίκες, οι νεότεροι άνδρες είναι πολύ προτιμότεροι απ’ ότι συνομήλικοι σύντροφοι ή και μεγαλύτεροι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

«Σήμερα, 2 στις 5 γυναίκες στην εφαρμογή γνωριμιών Feeld είναι ανοιχτές σε συναντήσεις με μέλη που είναι 15 ή περισσότερα χρόνια νεότερα από αυτές», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Άννα Κίροβα. Είναι μια ομάδα χρηστών, προσθέτει, που «αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30% μόνο το περασμένο έτος».

Εν τω μεταξύ, το 61% των Βρετανίδων που συμμετείχαν σε έρευνα και χρησιμοποιούν την εφαρμογή γνωριμιών Bumble δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βγούνε ραντεβού με έναν μικρότερο.

Έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey στις ΗΠΑ σε δείγμα 200 γυναικών, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες που είχαν σύντροφο, τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερο από τις ίδιες, ήταν πιο ευτυχισμένες τόσο από γυναίκες με συνομίληκους συντρόφους και από γυναίκες σε σχέσεις με μεγαλύτερους άνδρες.

«Η «μόρφωση» γύρω από τις σχέσεις που έχουν οι νέοι είναι τόσο εντυπωσιακή και αμέσως πιο ελκυστική»

«Οι σχέσεις που έχω δει όπου ένας άντρας ερωτεύεται μια μεγαλύτερη γυναίκα είναι μερικές από τις πιο αληθινές καταστάσεις συμπαίκτης που έχω δει», λέει η επαγγελματίας προξενήτρα Ολίβι Ριγκ, η οποία περνάει τον σύντροφό της 13 έτη.

«Πιστεύω ότι είναι ένας διαφορετικός τύπος άντρα που αισθάνεται άνετα να έχει σχέση με μια μεγαλύτερη γυναίκα. Δείχνει ένα επίπεδο ωριμότητας και αυτοπεποίθησης – μια δέσμευση για μια πραγματική συνεργασία».

Αυτή η σιγουριά και η προθυμία να παραβλέψουμε τη σύμβαση, θα μπορούσε να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο γυναίκες όπως η Μίλλερ και η Ριγκ είναι κατά μέσο όρο πιο ευτυχισμένες, λέει η δρ. Κάρολιν Γουέστ, ειδική σε ζητήματα σχέσεων στην διαδικτυακή εφαρμογή γνωριμιών και δικτύωσης Bumble.

H ηθοποιός Σιένα Μίλλερ με τον κατά 15 χρόνια νεώτερο φίλο της.

«Οι νεότεροι άνδρες έχουν συχνά περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη», προσθέτει. «Οι διασημότητες και οι κανονικές γυναίκες θέλουν κάποιον που [μπορεί να έχει] κάνει μαθήματα συναίνεσης και μπορεί να αντιμετωπίσει μια διαμάχη».

«Η «μόρφωση» γύρω από τις σχέσεις που έχουν οι νέοι είναι τόσο εντυπωσιακή και αμέσως πιο ελκυστική», λέει η Γουέστ, προσθέτοντας ότι οι άντρες millennial -γεννημένοι 1981 έως το 1996- και Gen Z -γεννημένοι τέλη δεκαετίας 1990 έως αρχές δεκαετίας 2010 «πηγαίνουν κάνουν ψυχοθεραπεία και έχουν καλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη και καλύτερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και τέτοια πράγματα μπορούν να είναι συστατικά για πολύ, ευτυχισμένες σχέσεις».

Οι σχέσεις όπου υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά ηλικίας μπορεί να θεωρηθούν ως συμφεροντολογικές, καθώς το ζευγάρι υποτίθεται ότι δεν έχει τίποτα κοινό, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια σήμερα, λέει η Γουέστ, καθώς – εκτός από την επιθυμία να αναπτυχθούν προσωπικά και συναισθηματικά – «εμείς Βρίσκεστε όλοι στο Διαδίκτυο και κοιτάζετε τα ίδια γεγονότα την ίδια στιγμή».

Ο παράγοντας σεξ

Βέβαια, δεν πρόκειται μόνο για τη συναισθηματική ωριμότητα το μοναδικό κριτήριο επιλογής κάποιων γυναικών.

Μερικές γυναίκες μέσης ηλικίας μπορεί απλώς να πιστεύουν ότι οι νεότεροι άνδρες είναι πιο διασκεδαστικοί και συναρπαστικοί σύντροφοι.

«Οι γυναίκες μπορεί συχνά να είναι πιο γεμάτες σεξουαλικά [με νεότερους άνδρες] και αυτό μπορεί να είναι μέρος του», λέει η Δρ Νατάσα ΜακΚίφερ, λέκτορας εφαρμοσμένης ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Οι γυναίκες που βγαίνουν νεότερες μπορεί απλώς να έχουν περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους συνολικά, και το να εξαρτώνται λιγότερο από τη σχέση τους για να είναι ευτυχισμένες μπορεί να κάνει τη σχέση τους πιο υγιή», προσθέτει. «Ίσως το βρίσκουν επίσης συναρπαστικό να βρίσκονται σε μια σχέση που είναι ανατρεπτική ή ταμπού».