Μία κρίσιμη σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ έλαβε, τυπικά, τέλος, αλλά οι «καυτές» αποφάσεις για τους νέους επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να ληφθούν στη διάρκεια του δείπνου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να «κλείδωσε» για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για αυτήν της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής.

Παρότι τα πρόσωπα για τις θέσεις – κλειδιά της ΕΕ έχουν μονοπωλήσει την συζήτηση, στην ατζέντα της συνόδου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία και, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τους τομείς της Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως είχε προαναγγείλει, έθεσε εκ νέου το θέμα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα συμπεράσματα της συνόδου των ηγετών υπάρχει αναφορά στην Κύπρο, με αφορμή τις απειλές που δέχθηκε από την Χεζμπολάχ, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκφράζει την στήριξή του προς την Λευκωσία και να παίρνει σαφή θέση απέναντι στις απειλές που μπορεί να δεχθούν κράτη μέλη της ΕΕ.

Όλοι θέλουν να το τελειώσουν

Νωρίτερα, την ώρα που οι ηγέτες βρίσκονταν σε διάλειμμα, οι διπλωμάτες ενημέρωναν τους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις και μια αίσθηση γινόταν όλο και πιο διαδεδομένη: οι ηγέτες θέλουν να ολοκληρώσουν τη σύνοδο κορυφής απόψε!

Αν και η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για δύο ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο γρήγορος ρυθμός των συζητήσεων δημιουργεί ελπίδες ότι ολόκληρη η ατζέντα μπορεί να διευθετηθεί απόψε (27/6). Το δείπνο, που ξεκίνησε στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), θα επικεντρωθεί στις κορυφαίες θέσεις εργασίας.

Εάν η συμφωνία για τους τρεις διορισμούς επισφραγιστεί κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Σαρλ Μισέλ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου και, κατά πάσα πιθανότητα, θα κηρύξει και επίσημα το τέλος της συνόδου κορυφής.

Μπορεί η φον ντερ Λάιεν να κερδίσει τη στήριξη του ΕΚ;

Εάν επικυρωθεί ο επαναδιορισμός της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Συμβούλιο της ΕΕ, όπως αναμένεται, η προσοχή θα στραφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να σφραγίσει τη νέα της θητεία.

Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται πλειοψηφία 361 ψήφων στο Στρασβούργο – μία παραπάνω από τις μισές από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών του σώματος – αλλά η υποστήριξη αυτή πρέπει να προέλθει από μυστική ψηφοφορία, κάτι που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση καθώς καθιστά τους ευρωβουλευτές λιγότερο υπόλογους, «σπάζοντας» την κομματική πειθαρχία.

Τα συμπεράσματα για την άμυνα

Το μέρος των συμπερασμάτων που ήταν αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή άμυνα έκλεισε μετά την υποβολή προτάσεων από την Γαλλία, οι οποίες, παραδόξως, ήταν σύμφωνες με τις απαιτήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας Χωρών, δήλωσε διπλωμάτης με γνώση της συζήτησης, όπως μεταδίδει το Euronews.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ηγετών της ΕΕ επιθυμούσε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων να προτείνουν επιλογές χρηματοδότησης για την «κάλυψη κρίσιμων κενών», τα συμπεράσματα θα αντικατοπτρίζουν μόνο την ανάγκη «αντιμετώπισής» τους.

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως είχε προαναγγείλει, έθεσε εκ νέου το θέμα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, που είχε διατυπώσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντως, το διχαστικό ζήτημα των ευρωομολόγων και του συλλογικού χρέους για τη χρηματοδότηση της άμυνας, δεν τέθηκαν ρητά.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την άμυνα την επόμενη δεκαετία.

Δεν είναι σαφές αν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει χρήματα για να συνεχιστεί η παροχή όπλων στην Ουκρανία. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι την περίοδο 1999-2021, πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ είχε αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 20%, η Κίνα κατά 600% και η Ρωσία κατά 300%.

Τι είπαν για τη Μέση Ανατολή

Τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρονται σε «αξιόπιστες οδούς προς ένα Παλαιστινιακή Κράτος», όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία προχώρησαν πρόσφατα στην επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η λύση των δύο κρατών, ωστόσο, άλλοι ηγέτες υιοθετούν πιο συντηρητική στάση. Ένας διπλωμάτης από μια βόρεια χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με το Euronews, δήλωσε ότι διστάζουν να συμπεριλάβουν μια «πρόωρη» αναφορά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Μια αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ), που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, συζητήθηκε επίσης, καθώς υπήρξαν έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, στο τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Euronews, η έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα σύμφωνα με την εντολή του δικαστηρίου της Χάγης έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με μια έκφραση «βαθιάς ανησυχίας για τις συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό από τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα».

Τι περιλαμβάνει το σύμφωνο ασφαλείας ΕΕ – Ουκρανίας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, με στόχο να συνεχίσει να παρέχει στην εμπόλεμη χώρα στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική στήριξη τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το σύμφωνο ΕΕ-Ουκρανίας, το μπλοκ θα «επιταχύνει και θα εντείνει την παροχή όλης της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας» – αν και το 12σέλιδο έγγραφο δεν αναφέρει περαιτέρω δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.

Το μπλοκ θα συνεχίσει επίσης να εκπαιδεύει τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και τις στρατιωτικές δυνάμεις και θα ενισχύσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων και των κυβερνοαπειλών, καθώς και της ξένης χειραγώγησης και παρέμβασης στην πληροφόρηση.