Το ντιλ έκλεισε: σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκαν (ταυτόχρονα) χθες το απόγευμα το «Politico», το Reuters, το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι έξι ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν αναλάβει ρόλο διαπραγματευτών – ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για τους φιλελεύθερους – συμφώνησαν πως η νέα «τρόικα» της ΕΕ πρέπει να αποτελείται από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κεφαλή (για δεύτερη θητεία) της Κομισιόν, τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η συμφωνία αυτή βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, την ίδια τριάδα προωθούσαν ουσιαστικά οι έξι διαπραγματευτές και πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Το γεγονός όμως ότι ανακοινώθηκε με τον τρόπο που ανακοινώθηκε, παραμονές της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, υποδηλώνει ότι όσοι είχαν αντιρρήσεις, και δη η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, έλαβαν τα απαραίτητα ανταλλάγματα ώστε να τις άρουν.

Ανταλλάγματα στη Μελόνι

Μιλώντας βέβαια στο «Politico» ευρωπαίος αξιωματούχος, που επιβεβαίωσε το «ντιλ», είπε πως στη Μελόνι δεν θα αρέσει το γεγονός ότι (για μια ακόμα φορά) δεν συμπεριλήφθηκε στις διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε, η Ιταλία θα λάβει κατά πάσα πιθανότητα ένα πολύ υψηλό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τώρα που συμφωνούν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, «θα περάσει λογικά εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής «FAZ», που μεταδίδει ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο Γιώργος Παππά, ο Κόστα δέχθηκε να ληφθούν δεόντως υπόψη στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα πολιτικά κομβικά θέματα του ΕΛΚ, το οποίο κέρδισε τις ευρωεκλογές με σαφή διαφορά από τους Σοσιαλιστές και αύξησε τις έδρες του. Αναφορικά με τη θητεία του Κόστα, λοιπόν, συμφωνήθηκε να τηρηθεί η μέχρι τώρα πρακτική, να εκλεγεί αρχικά για θητεία δυόμισι χρόνων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα δυόμισι: που σημαίνει ότι το ΕΛΚ φέρεται ότι υπαναχώρησε από την αρχική του απαίτηση να μοιραστεί ήδη από τώρα η θητεία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το ίδιο. Μια φήμη, ωστόσο, επιμένει να κρατάει στην επικαιρότητα το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και αναπληρωτή γραμματέα του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα ως πιθανού διαδόχου του Κόστα στην κεφαλή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας: απομένει να διαψευστεί ή να επιβεβαιωθεί ως (ακόμα ένα) «δώρο» στη Μελόνι.

Η συμμαχία και ο… Τραμπ

Η ιταλίδα πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει, σε κάθε περίπτωση, πως εννοεί να κάνει την επιρροή της αισθητή στις Βρυξέλλες: άλλωστε η ευρωπαϊκή της οικογένεια, οι Ευρωπαϊκοί Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ), είναι επί του παρόντος η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω της ελεύθερης πτώσης των φιλελευθέρων, του Renew Europe, που έχουν χάσει κάπου 30 μέλη σε σύγκριση με το απερχόμενο σώμα. Φυσικά, η κατάταξη αυτή μπορεί πάντα να αλλάξει. Εκείνο που δεν μοιάζει πιθανό να αλλάξει είναι η συμμαχία της Μελόνι με τον Βίκτορ Ορμπαν, κι ας απέκλεισε ο ούγγρος πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν οι ευρωβουλευτές του στους ΕΣΜ λόγω της ένταξης σε αυτούς «ενός αντιουγγρικού ρουμανικού κόμματος», του AUR. Κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές στη Ρώμη, στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει ο Ορμπαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της ανάληψης της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του την 1η Ιουλίου, η Μελόνι φρόντισε να εκφράσει την «πλήρη στήριξη» της Ιταλίας στην (ευρωπαϊκή) ηγεσία του – στην οποία ο Ορμπαν επέλεξε να δώσει το τραμπικής έμπνευσης σύνθημα «Make Europe Great Again», «Να ξανακάνουμε την Ευρώπη σπουδαία».