Και ξαφνικά η ρωγμή στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ρήγμα. Και ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, απέναντι σε πληθώρα στελεχών που έρχονται εναντίον του. Οι οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, επτά βουλευτές και 80 ανώτερα στελέχη, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο, επί της ουσίας αμφισβητώντας την ικανότητά του να ηγείται του κόμματος, χρεώνοντάς του αποκλειστικά την περαιτέρω απώλεια ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές και ζητώντας του εξηγήσεις για τους χειρισμούς στο θέμα της «Αυγής», για τα περί «μαύρου χρήματος», ακόμα και για τις απολύσεις του Γιώργου Τσίπρα και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Οι υπογράφοντες την επιστολή στην ουσία ζητούν εκ νέου προσφυγή στη βάση του κόμματος, αυτή τη φορά όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τον διεκδικούμενο το τελευταίο διάστημα «ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς», όπως συνηθίζεται να λέγεται. Ζητούν δηλαδή αυτή τη φορά μια διαδικασία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνσής του, μέσω της συγκρότησης «μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν».

Του Κώστα Σκλαβενίτη

Η εντυπωσιακή κίνηση αμφισβήτησης του σημερινού status quo του ΣΥΡΙΖΑ υποκρύπτει μια συστηματική μεθόδευση εκ μέρους του Τσίπρα, παρότι ο πρώην αρχηγός το παίζει υπεράνω αποφεύγοντας να εμφανιστεί στον κομματικό στίβο, και των εσωκομματικών φίλων του. Στην ουσία, δηλαδή, τα στελέχη, τσιπροφύλακες, απειλούν τον Κασσελάκη ότι, αν δεν παραμερίσει σε σχετικά εύλογο χρονικό διάστημα, ασφαλώς με κάποιον κομματικά νόμιμο τρόπο, θα τον κοντύνουν υποχρεωτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επτά βουλεύτριες και βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή (Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Γιαννούλης, Λινού, Νοτοπούλου, Ζαμπάρας, Παναγιωτόπουλος) είναι όσοι χρειάζονται, συν ένας, προκειμένου, αν αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι τσιπροφύλακες εντοπίζουν ένα πραγματικό πρόβλημα στο κόμμα τους: ο Κασσελάκης δεν τραβάει. Η θητεία του ήταν πολιτικά πρωτόγονη και απολύτως αναποτελεσματική – μοναδική του μέθοδος είναι η πληθωρική παρουσία στην τηλεόραση, όχι τόσο ως πολιτικού της Αριστεράς αλλά ως σελέμπριτι.

Ωστόσο, ανάλογο πρόβλημα έχουν και οι τσιπροφύλακες. Υπάρχουν χάριν του Τσίπρα, ο Τσίπρας είναι το συνεκτικό υλικό τους – ωστόσο είναι το πρόσωπο που με τις πολιτικές του βύθισε τον ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνοντας όσους είχαν πιστέψει στις αδύνατες, όπως αποδείχτηκαν, αντιμνημονιακές επαγγελίες του.

Τι καινούργιο έχει να πει ο Τσίπρας στη συγκυρία, σχεδόν έναν χρόνο μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος; Στην πραγματικότητα, τίποτα. Επιστρέφει ως σοφός, ενώ είναι ξεπουπουλιασμένος. Και δεν φτάνουν μερικοί καθηγητές, ούτως ή άλλως του φιλικού σου περιβάλλοντος και στην προηγούμενη συνθήκη, για να σου δώσουν κύρος και επιφάνεια. Ούτε φτάνει να σφίγγεις τα δόντια σου για να περνιέσαι για σοφός, σε μια συνθήκη όπου ο καθένας μπορεί να δει τον θρίαμβο της σοφίας σου στην περίφημη δημόσια συνομιλία σου με τον Μπιλ Κλίντον.

Προβλέπω ότι ο Κασσελάκης δεν θα υποχωρήσει. Θα προκαλέσει τους αντιπάλους του στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των οργάνων σε μια σύγκρουση χωρίς αρχές. Αν επιδιώξουν να αποχωρήσουν, θα απεμπολήσουν το κοινοβουλευτικό προνόμιο που τους δίνει η συμμετοχή τους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρήμα δηλαδή και αμειβόμενους υπαλλήλους, μάλιστα ενισχύοντας το ΠΑΣΟΚ που προσδοκούν μέσω του Χάρη Δούκα να το καταπιούν, ενώ αυτό θα είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι τόσο τολμηροί;