«Εάν δεν είχε διατηρήσει την ψυχραιμία του, θα ήταν νεκρός».

Αυτό επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τον σοβαρό τραυματισμό 42χρονου αστυνομικού, ο οποίος υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού στο πρόσωπο και στα χέρια μετά την επίθεση με βόμβες μολότοφ έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα στου Παπάγου.

Το χτύπημα με άρωμα τρομοκρατίας έγινε χθες 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Μια ομάδα περίπου 5-7 ατόμων είχε στήσει καρτέρι στον αστυνομικό, ο οποίος έκανε βάρδια ως φρουρός της οικίας. Μόλις μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι, η ομάδα των αγνώστων τον πλησίασε, τον αιφνιδίασε και πέταξε περίπου πέντε βόμβες μολότοφ.

Τόσο το όχημα όσο και ο αστυνομικός που δεν πρόλαβε να αντιδράσει τυλίχθηκαν στις φλόγες. Σημειώνεται πως ο τραυματίας δεν φορούσε στολή αστυνομικού, αλλά και το αυτοκίνητο είχε συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ το σημείο δεν διαθέτει κουβούκλιο σκοπού. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται, ενώ ο αστυνομικός κατάφερε να ενημερώσει τους συναδέλφους του.

Γείτονες αναστατώθηκαν από τη φωτιά που είχε επεκταθεί σε παρακείμενα οχήματα αλλά και σε δέντρο και προσπάθησαν με πυροσβεστήρες και λάστιχα να τη σβήσουν. Ο τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με τους συναδέλφους του που ερευνούν την υπόθεση να αναμένουν τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του για να του πάρουν αναλυτική κατάθεση προκειμένου να βρεθούν ίχνη που θα τους οδηγήσουν στους δράστες.

Το σχέδιο κρούσης των δραστών

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα άτομα που κρύβονται πίσω από την επίθεση το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν κάνει «χαρτογράφηση» της περιοχής. Γνώριζαν πώς να προσεγγίσουν τον αστυνομικό χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και πώς να διαφύγουν. Χθες οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό ένα άλσος που βρίσκεται κοντά στο σπίτι και ενδεχομένως να ήταν εκεί είτε τα μέλη της ομάδας «κρούσης» είτε μέλη υποστηρικτικής ομάδας.

Επίσης φαίνεται πως γνώριζαν ότι στην περιοχή γίνονται διαρκώς περιπολίες τόσο από ένστολους αστυνομικούς όσο και από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με πολιτικά και έκαναν την εμφάνισή τους όταν πίστεψαν πως θα δράσουν ανενόχλητοι. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένουν την εμφάνιση προκήρυξης με ανάληψη ευθύνης. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κάνει επανεμφάνιση κάποια από τις παλαιότερες οργανώσεις που είχαν αφήσει την «υπογραφή» τους με τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών, ωστόσο επειδή υπάρχει σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού εξετάζουν και την πιθανότητα η επίθεση να παραμείνει «ορφανή».

Παράλληλα ερευνούν προσεκτικά υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί το δρομολόγιο των δραστών και το όχημα ή τα οχήματα που χρησιμοποίησαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εστιάζουν σε ένα ύποπτο όχημα με τρία άτομα, το οποίο πέρασε από το σημείο, ξαφνικά σταμάτησε και ακολούθησε η επίθεση με τις βόμβες μολότοφ.

Ποιος ήταν ο στόχος;

Στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν εννέα προσαγωγές, ωστόσο όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους. Οι δράστες της επίθεσης στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν, τόνισε χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας ότι θα εξαλειφθούν τα υπολείμματα που επιμένουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου ανέφερε ότι η επίθεση φαίνεται πως ήταν εις βάρος του αστυνομικού και όχι εις βάρος της οικίας, προσθέτοντας πως δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο στόχος των δραστών ήταν να σκοτώσουν τον αστυνομικό ή να προκαλέσουν πανικό.