Δύο πολυδιαφημισμένα και σημαντικά προγράμματα αμυντικών προμηθειών από τις ΗΠΑ εξέτασε χθες η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Με πρώτο την προμήθεια των 20 πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 έναντι 3,7 δισ. ευρώ συνολικά (δηλαδή 185 εκατ. ευρώ ανά αεροσκάφος). Το πρόγραμμα εγκρίθηκε, αλλά σημειώνω το κόστος διότι μαθαίνω ότι στην Επιτροπή εκφράστηκαν ερωτηματικά και αιχμές για το ότι δεν έχει γίνει ενημέρωση για το αν θα υπάρξει συμπαραγωγή μέρους τους και για το γεγονός ότι μιλάμε για «γυμνά» μαχητικά, δηλαδή χωρίς να περιλαμβάνεται ο οπλισμός τους. Ενώ στο πακέτο δεν περιλαμβάνεται ούτε το κόστος των απαιτούμενων υποδομών για τη «φιλοξενία» τους (το χτίσιμο των οποίων θα αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί και όχι ελληνικές εταιρείες) ούτε και το κόστος του λεγόμενου follow up support, δηλαδή της τεχνικής υποστήριξης. Πράγματα που θα ανεβάσουν σημαντικά το τελικό κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας.

«Πράσινο» και για τις Constellation

Το δεύτερο πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξοπλισμών ήταν η αγορά του δικαιώματος συμμετοχής της Ελλάδας στη σχεδίαση και συμπαραγωγή των αμερικανικών φρεγατών Constellation, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Εδώ μιλάμε για την αρχική έγκριση της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα με βάθος χρόνου καθώς η πρώτη αμερικανική φρεγάτα τέτοιου τύπου αναμένεται να ναυπηγηθεί το 2029. Θα μεσολαβήσουν, άρα, μερικά χρόνια από τότε ώσπου να δούμε κάποια ελληνική Constellation (δεν ξέρουμε ακόμη πόσες θα πάρουμε συνολικά), που θα πρέπει μάλιστα να είναι και προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες. Σημειώνω, τέλος, ότι κεντρικός ανάδοχος για τις συγκεκριμένες φρεγάτες είναι η ιταλική Fincantieri Marinette Marine, που έχει εδώ και δύο χρόνια συνάψει στρατηγική συμφωνία με την ONEX (βλ. Ναυπηγεία Ελευσίνας) για νέα γραμμή παραγωγής πλοίων υπό τη σκέπη της.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Ο Δήμος Αθηναίων και οι συμβάσεις του

Ερωτήματα προκαλούν οι συμβάσεις για απευθείας αναθέσεις του Δήμου Αθηναίων σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εν τω μέσω, μάλιστα, διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του. Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη ότι η Κατερίνα Μπατζελή έχει συνάψει σύμβαση ύψους 30.000 ευρώ με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων την περίοδο που ο Χάρης Δούκας είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η επίμαχη απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και προβλέπει την απευθείας ανάθεση εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών στην Μπατζελή «εξειδικευμένης υποστήριξης οικονομολόγου για την ένταξη και παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων του Δήμου Αθηναίων». Σημειώνω πάντως πως η Μπατζελή διευκρίνισε (Action24) πως η σύμβασή της με τον Δήμο Αθηναίων έχει μεν εγκριθεί, αλλά η ίδια δεν την έχει υπογράψει, και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε δεν σκοπεύει να την υπογράψει μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλες τρεις στο μικροσκόπιο

Στο μεταξύ, όμως, από τις δημοσιεύσεις στη Διαύγεια ξεχώρισαν και τρεις ακόμη πρόσφατες απευθείας αναθέσεις του Δήμου Αθηναίων. Η πρώτη αφορά σύμβαση με την πρώην βουλευτή Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση (που θεωρείται του παπανδρεϊκού μπλοκ) για απευθείας ανάθεση εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών, ύψους 25.644 ευρώ, με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η δεύτερη είναι μια απευθείας ανάθεση για «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επιλογή καλλιτεχνικών προτάσεων» στον ΟΠΑΝΔΑ, ύψους 32.240 ευρώ, στη Νικόλ-Αικατερίνη Δημητρακοπούλου, ηθοποιό και κόρη μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Και, τέλος, η τρίτη απευθείας ανάθεση αφορά την Αγγελική Βοσδογάνη, κόρη του πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Βοσδογάνη, στην οποία ανατέθηκε η «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επικοινωνιακή προβολή των δράσεων και των ενεργειών του Δήμου Αθηναίων σχετικά με έργα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας και Πολιτισμού». Το κόστος της συγκεκριμένης σύμβασης ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

Πρωτιά Μπελέρη στην επιστολική

Εκδόθηκε χθες από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ο οριστικός πίνακας αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, άρα ολοκληρώθηκε και η επίσημη ανακήρυξη των 21 νέων ευρωβουλευτών που θα μας εκπροσωπούν στην Εσπερία. Στην πολυσέλιδη απόφαση περιλαμβάνονται και τα στοιχεία της επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με τα οποία πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της αναδείχθηκε ο Φρέντι Μπελέρης με 17.920 σταυρούς μεταξύ των 62.046 επιστολικών ψήφων που συγκέντρωσε συνολικά η ΝΔ. Ενώ δεύτερη ακολουθεί, με πολύ μικρή διαφορά 400 μόλις ψήφων, η Ελίζα Βόζεμπεργκ.