Η φάση των ομίλων του Euro 2024 ολοκληρώθηκε με τους Γεωργιανούς να πανηγυρίζουν μια πραγματικά ιστορική για το ποδόσφαιρό τους πρόκριση μετά τη νίκη τους με 2-0 κόντρα στην αδιάφορη, αλλά πάντα δυνατή Πορτογαλία. Η ομάδα του κόουτς Γουίλι Σανιόλ προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικά Euro (αποκλείοντας την Εθνική μας στα πέναλτι…) και σε αυτή την πρώτη της συμμετοχή κατάφερε και να προκριθεί στους 16! Αυτό το κατόρθωμά της είναι μακράν το πιο εντυπωσιακό ομάδας στη φάση των ομίλων. Μαζί της, πλην των Πορτογάλων που είχαν προκριθεί πριν από το τρίτο τους ματς (και πρώτοι μάλιστα), πέρασαν και οι Τούρκοι που κέρδισαν την Τσεχία. Είχαν να περάσουν τον όμιλο από το 2008 όταν με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο έφτασαν στον ημιτελικό. Βέβαια η πιο μεγάλη συζήτηση την τρίτη αγωνιστική έγινε για την ισοπαλία ανάμεσα στους Ρουμάνους και τους Σλοβάκους (1-1). Το ήξεραν και οι δύο ότι με ισοπαλία προκρίνονται και αυτή προέκυψε χωρίς συγκινήσεις. Μια ισοπαλία «μπισκότο».

Μπισκότο

Πώς γεννήθηκε η ιταλική έκφραση «μπισκότο»; Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη έχει να κάνει με τη μαγειρική: biscotto είναι κάτι που είναι μαγειρεμένο (cotto) δύο φορές (bis). Αν σε αυτό προσθέσεις ότι έχει ως αποτέλεσμα γλυκιά γεύση, τότε ο όρος είναι εξαιρετικός: το «μπισκότο» είναι γλυκό και «μαγειρεμένο» κι από τους δύο που συμμετέχουν. Η δεύτερη ερμηνεία σχετίζεται με τον ιππόδρομο. Στην Ιταλία λέγανε πως αν ένα άλογο έπρεπε να χάσει για να μην πληρωθούν οι παίκτες που πόνταραν χρήματα στη νίκη του, οι μπουκ του δίνανε ένα «μπισκοτάκι», ένα ηρεμιστικό δηλαδή. Από τις δύο εκδοχές προτιμώ την πρώτη. Ακόμα πιο πολύ ωστόσο μου αρέσει ο κυπριακός όρος που περιγράφει ένα ματς με προαποφασισμένο αποτέλεσμα: το «νιάου». Στην Ελλάδα τον χρησιμοποίησε ο κύπριος παράγοντας Αντρέας Παντελή που για ένα μικρό διάστημα έγινε πρόεδρος του Ηρακλή. Επειτα από ένα ματς όπου η Ξάνθη κέρδισε τον Γηραιό ο Παντελή είπε ότι τα «νιάου» ακούγονται. Δεν εντάξαμε τον όρο στην ποδοσφαιρική φρασεολογία. Και είναι κρίμα…

Δύσκολα

Η Ρουμανία στους 16 θα βρει την Ολλανδία και η Σλοβακία την Αγγλία: οι δύο κατασκευαστές του «μπισκότου» έπεσαν σε δύσκολους αντιπάλους – σαν κάποιος θεός του ποδοσφαίρου να μη χάρηκε τη συμπαιγνία και να τους τιμώρησε. Η φάση των 16 δεν έχει τα πολύ δύσκολα ματς για τα φαβορί. Τον δυσκολότερο αντίπαλο τον έχουν οι επιπόλαιοι Γάλλοι, που θα αγωνιστούν με το Βέλγιο. Εκτός από το Αγγλία – Σλοβακία και το Ρουμανία – Ολλανδία, έχουμε τα ματς Ισπανία – Γεωργία, Γερμανία – Δανία, Ιταλία – Ελβετία, Αυστρία – Τουρκία και Πορτογαλία – Σλοβενία.

Προημιτελικά

Αν τα πιο πολλά από τα φαβορί δεν είχαν τόσα προβλήματα θα λέγαμε ότι το Euro 2024 θα αρχίσει από τα προημιτελικά όταν μπορεί να δούμε Ισπανία – Γερμανία και Γαλλία – Πορτογαλία στην πάνω μεριά του ταμπλό και Ιταλία – Αγγλία στην κάτω. Αλλά ήταν τόσο γκρίζα η εικόνα των πιο πολλών από αυτές τις ομάδες στη φάση των ομίλων που κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη. Η UEFA περίμενε ότι οι ομάδες θα είναι κουρασμένες. Για αυτό και έβαλε ένα διήμερο χωρίς ματς στο πρόγραμμα πριν αρχίσει η φάση των νοκάουτ αγώνων.

Εκλογή

Στην Ελλάδα είχαμε την εκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της Σούπερ Λίγκας για τρίτη φορά. Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις γράφονται πολλά και διάφορα, εξυφαίνονται θεωρίες, εκφράζονται πίκρες κ.λπ. Στην πραγματικότητα, επί της ουσίας, στον πρόεδρο του Ολυμπιακού δόθηκε η δυνατότητα να ολοκληρώσει την προηγούμενη θητεία του, που είχε αρχίσει το καλοκαίρι του 2022 και διακόπηκε κάπως επεισοδιακά τον περασμένο χειμώνα. Γράφεται ότι οι ομάδες οι οποίες τον οδήγησαν σε παραίτηση με τη στάση τους λίγους μήνες τον ψήφισαν τώρα. Είναι μισή αλήθεια. Οι τρεις που κατέθεσαν πρόταση μομφής (ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ και ο Αρης) ψήφισαν εναντίον του. Κι ο ΠΑΟΚ που ήταν ο τέταρτος είχε κυκλοφορήσει από πριν ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του ΠΑΟ, όταν ο πρόεδρός του Γιάννης Αλαφούζος πρότεινε για πρόεδρο στην ΕΠΟ τον Ισίδωρο Ντογιάκο κόντρα στον Μάκη Γκαγκάτση που θα τις κερδίσει ως τελικά μοναδικός υποψήφιος. Θυμίζω ότι ο πρόεδρος της Λίγκας είναι αντιπρόεδρος στην ΕΠΟ.

Παρεμβάσεις

Ο Μαρινάκης παραιτήθηκε από την προεδρία της Λίγκας στα 23 Δεκεμβρίου χωρίς να γίνει κάποια ψηφοφορία στη Λίγκα. Είχαν προηγηθεί μια σειρά από επιστολές και επεισοδιακές παρεμβάσεις προς τη διοίκηση της ΕΠΟ, με την οποία δεν μπορούσε να συνεργαστεί. Ομως η διοίκηση Μπαλτάκου, που είχε τον έλεγχο της ΕΠΟ και καβγάδιζε με τον Μαρινάκη, αποτελεί παρελθόν. Σε λίγες μέρες ένα νέο συμβούλιο, υπό την προεδρία του Μάκη Γκαγκάτση, θα αντικαταστήσει αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα.

Δουλειά

Οι πιο πολλές ομάδες δεν είχαν παράπονα από τις δύο προεδρίες Μαρινάκη: ίσα ίσα. Στην πρώτη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πέτυχε κάτι που έμοιαζε απίθανο: να μεταδίδονται όλα τα ματς του πρωταθλήματος από τον ίδιο τηλεοπτικό πάροχο – τότε τη Νova. Στη δεύτερη ανέβασε τα χορηγικά έσοδα. Προφανώς οι ομάδες που τον ψήφισαν έκριναν ότι με το νέο συμβούλιο της ΕΠΟ ο ίδιος δεν πρόκειται να καβγαδίσει και ως εκ τούτου μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του στη Λίγκα, αυτή που διακόπηκε μετά την παραίτησή του.

Αξίωμα

Επί τη ευκαιρία θέλω να θυμίσω κάτι. Οταν δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός είχε αρχικά αποφασιστεί για τη θέση του προέδρου να μη γίνονται εκλογές, αλλά το αξίωμα να περνά από τον έναν πρόεδρο ΠΑΕ στον άλλον: οι δύο πρώτοι πρόεδροι, ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν είχαν προκύψει από εκλογικές διαδικασίες. Στην πορεία αυτό άλλαξε γιατί ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, πρόεδροι τότε της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα δεν ήθελαν να αναλάβουν τη Λίγκα. Ετσι προέκυψαν οι ψηφοφορίες. Νομίζω πως η Λίγκα δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαραθέσεων. Ας επιστρέψει το παλιό σύστημα.

Αλλαγές

Από την άλλη δεν διακρίνω και λόγους εντάσεων. Ο Μαρινάκης ανακοίνωσε αλλαγές στα playoffs (θα αγωνίζονται για το πρωτάθλημα οι τέσσερις πρώτοι και για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο οι τέσσερις επόμενοι) και θέλει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που να βοηθά πιο πολύ τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟ δεν θα έπρεπε με αυτά να έχει αντιρρήσεις. Και δεν νομίζω πως θα έχει…