Στις 25 Ιουνίου βγήκε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και δήλωσε προς την κοινοβουλευτική του ομάδα πως πηγή έμπνευσής του είναι η φράση του Κεμάλ πως «αν ο Θεός το επιτρέψει και ζήσω πολύ, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά. Θα συμπεριλάβω τη Δυτική Θράκη, μαζί με τη Θεσσαλονίκη, εντός των συνόρων της Τουρκίας».

Τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι στο στόχαστρο τόσο της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν και του ακροδεξιού του εταίρου, όσο και των κεμαλιστών του CHP. Εντελώς τυχαία στις 26 Ιουνίου, μία ημέρα μετά, ο υδρογραφικός σταθμός της Κέρκυρας προχώρησε στην έκδοση δύο ΝAVTEX για βολές κατευθυνόμενων βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ για αντίστοιχη ενέργεια στην ίδια περιοχή από την Πολεμική Αεροπορία εκδόθηκε σχετική ΝΟΤΑΜ.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στα «ΝΕΑ» πως η άσκηση αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εξωτερικούς παράγοντες. Η άσκηση αυτή θα λάβει χώρα το χρονικό διάστημα 1-4 Ιουλίου στο Ιόνιο, σε δύο μεγάλες περιοχές που δεσμεύτηκαν για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει γενική δοκιμή και αξιολόγηση όλων των πυραυλικών συστημάτων που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ και η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει σε βολή κατευθυνόμενου πυραύλου AGM 65G Maverick που μέσα στις παραμέτρους του είναι και η χρήση του κατά πλοίων.

Επίδειξη ισχύος

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι προσομοίωση «αεροναυμαχίας», καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε και τη δοκιμή άλλων διαδικασιών. Ωστόσο θα γίνει βολή πυραύλων επιφανείας – επιφανείας Harpoon και Exocet. Από πλοίο δηλαδή κατά «εχθρικού» πλοίου. Θα γίνει επίσης βολή επιφανείας – αέρος με πυραύλους ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) και Sea Sparrow και φορητού συστήματος Stinger και αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος εγγύς προστασίας RAMWS MK 31 mod, από πλοίο δηλαδή κατά «εχθρικού» αεροπλάνου, και τέλος θα γίνει και βολή αέρος – επιφανείας, από αεροπλάνο ή αεροπλάνα δηλαδή θα γίνει βολή πυραύλου AGM 65G Maverick κατά «εχθρικού» πλοίου.

Επισημαίνεται ότι βολή πραγματικού Harpoon έχει να γίνει πολλά χρόνια, ενώ πραγματικές βολές και από τα υπόλοιπα πυραυλικά συστήματα δεν είναι τόσο συχνές και έχει περάσει αρκετός καιρός από τις τελευταίες. Σε μια περίοδο που η Τουρκία επανέρχεται, πέρα από τις προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της, και με παράνομες NAVTEX με τις οποίες ισχυρίζεται ότι η περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, όπου διενεργεί μετρήσεις για πόντιση καλωδίου για λογαριασμό της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Τελίρι», είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, η άσκηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει επίσημα αυτή η πρόθεση, και ως μήνυμα ισχύος και αποτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι και δικαιολογημένη, όταν ο εταίρος του Ερντογάν είπε στους βουλευτές του πως «καταιγίδες ετοιμάζονται σε μια αχανή γεωγραφική περιοχή, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται η Τουρκία. Η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι επιρρεπή σε πολλές απειλές». Το ζήτημα ενδεχομένως δεν είναι ασύνδετο και με τη συνάντηση, στις 25 Ιουνίου, του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα είχαν ρόλο πρωταγωνιστή σε μια επόμενη πρόκληση.