Πρόκριση Γεωργίας στα νοκάουτ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ομορφότερη ιστορία της διοργάνωσης μέχρι την επόμενη.
Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά μοντέλα η πρωτάρα σε μεγάλη διοργάνωση Γεωργία και νούμερο 74 στην κατάταξη της FIFA πέτυχε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα δίνοντας το σύνθημα στους πολίτες της χώρας να ξεχυθούν στους δρόμους της Τιφλίδας και των άλλων μεγάλων πόλεων και να χαρούν με την καρδιά τους.
Ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας, ο Γάλλος Γουίλι Σανιόλ, ακολούθησε την κοινή λογική και απελευθέρωσε τους παίκτες του από βάρη και υποχρεώσεις νίκης.
«Οταν είσαι μία από τις «μικρές ομάδες» ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Το μόνο πράγμα που είπα πριν από τη διοργάνωση είναι πως ανεξάρτητα με ό,τι συμβεί δεν πρέπει να μετανιώσετε για τίποτα στο τέλος», έλεγε στους δημοσιογράφους ο Σανιόλ μετά το ματς. Και συνέχισε:
«Ως αουτσάιντερ δεν έχεις κανένα βάρος στους ώμους. Είναι δύσκολο όταν είσαι στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Βρίσκεσαι υπό πίεση γιατί ο κόσμος περιμένει να νικήσεις. Αυτό που θέλαμε ήταν να κάνουμε περήφανη τη Γεωργία και πιστεύω πως τα καταφέραμε».
Ο Σανιόλ δεν θυμάται ακριβώς τι είπε στους παίκτες του πριν απ’ το παιχνίδι με την Πορτογαλία. «Νομίζω όμως πως το μήνυμά μου ήταν το εξής: «Παίξτε το ποδόσφαιρό σας, μείνετε πειθαρχημένοι, όταν έχετε την μπάλα απλά παίξτε». Σε κάποιους παίκτες είπα ακόμα να θυμηθούν όταν ήταν 16, 17, 18 ετών και έπαιζαν χωρίς πίεση. Πιστεύω ότι τα κατάφεραν θαυμάσια, πέρα από τις προσδοκίες».
Η πρωτιά του Μικαουτάτζε
Με εξαίρεση τους Κβαρατσχέλια, Μαμαρντασβίλι και Μικαουτάτζε ο οποίος έγινε ο ένατος παίκτης στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων που σκοράρει και στα τρία παιχνίδια των ομίλων και αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος σκόρερ του τουρνουά και κατά πολλούς ο MVP, οι υπόλοιποι παίκτες είναι σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό και αγωνίζονται σε μικρομεσαίες ομάδες.
«Ο πάγκος μας ίσως να μην είναι τόσο συναρπαστικός, όμως όσον αφορά την ανθρώπινη ποιότητα, είμαι πολύ ευχαριστημένος». Επόμενος αντίπαλος της Γεωργίας είναι η πανίσχυρη Ισπανία που θεωρείται αυτή τη στιγμή το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.
«Παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται. Η Ισπανία είναι πιθανόν η πιο δυνατή ομάδα του πρώτου γύρου, όμως είναι βέβαιο πως θα παλέψουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό», κατέληξε ο εκλέκτορας της Γεωργίας που έχει το χειρότερο συμβόλαιο μεταξύ των προπονητών που πήγαν στο Euro (200.000 ευρώ ετησίως). Ο πιο ευτυχισμένος Γεωργιανός σήμερα είναι δίχως αμφιβολία ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια. Σε 90 λεπτά αγώνα πραγματοποίησε δύο όνειρά του.
Νίκησε η Γεωργία την Πορτογαλία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση και πήρε τη φανέλα του ινδάλματός του, Κριστιάνο Ρονάλντο. Το 2013 ο CR7 είχε ταξιδέψει στην Τιφλίδα για να εγκαινιάσει την ποδοσφαιρική ακαδημία της Ντιναμό Τιφλίδας. Ανάμεσα στα παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί για να τον δουν ήταν και ο Κβαρατσχέλια. Εκτοτε είχε όνειρο να πάρει τη φανέλα του μεγάλου σταρ.
«Εχω τη φανέλα του Ρονάλντο», έλεγε μετά το ματς στους δημοσιογράφους χωρίς να μπορεί να κρύψει τη χαρά του. «Την έχω. Και επίσης περάσαμε στην επόμενη φάση. Αυτή είναι η ωραιότερη μέρα στη ζωή των Γεωργιανών».
«Ολοι είναι τόσο χαρούμενοι, μόλις γράψαμε ιστορία. Κανείς δεν πίστευε πως θα τα καταφέρναμε και θα νικήσουμε την Πορτογαλία. Ομως γι’ αυτό είμαστε δυνατή ομάδα».
Πριν απ’ την έναρξη του παιχνιδιού ο Ρονάλντο πλησίασε τον Κβαρατσχέλια και του είπε λόγια ενθαρρυντικά.
«Είναι εκπληκτικό όταν έρχεται πριν απ’ το ματς για να σου ευχηθεί καλή επιτυχία. Τότε κατάλαβα πως μπορώ, πως μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα γιατί μας έδωσε μεγάλο κίνητρο. Αυτή είναι η καλύτερη μέρα στη ζωή μου γιατί ήταν πιο δύσκολο να το κάνω με την εθνική ομάδα απ’ ό,τι με τη Νάπολι».
Προς τιμήν του δεν διεκδίκησε δάφνες για τον εαυτό του παρά το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε στο δεύτερο λεπτό. «Δεν υπάρχει ένας παίκτης που ξεχώρισε. Ηταν ομαδική δουλειά και αποδείξαμε σε όλους πως μπορούμε να παίξουμε».
Το τελευταίο σφύριγμα του ελβετού διαιτητή Σάρερ ήταν το έναυσμα για να ξεχυθούν στους δρόμους της Τιφλίδας και των άλλων πόλεων της Γεωργίας χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας ρυθμικά «Sakartvelo», όπως είναι το όνομα της χώρας στην τοπική γλώσσα.
Πυροτεχνήματα, κορναρίσματα και ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα που όμως δεν ενόχλησε κανέναν.
«Τα παιδιά πέτυχαν ένα θαύμα. Καθένας αξίζει κάτι περισσότερο από ένα ευχαριστώ. Είναι ένα θαύμα. Πάλεψαν μέχρι το τέλος και απέδειξαν πως οι Γεωργιανοί διαθέτουν ποδοσφαιρικό ταλέντο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιρακλί Κομπαχίτζε.
Το σημείο συνάντησης των εκστασιασμένων Γεωργιανών ήταν η Πλατεία Ελευθερίας, ενώ δεκάδες άτομα σκαρφάλωσαν στο άγαλμα του Αγίου Γεωργίου.
«Αυτό σημαίνει πως όπου υπάρχει πίστη, σκοπός, ανιδιοτελής αφοσίωση και πνεύμα για τη νίκη, εκεί βρίσκεται η νίκη», έγραψε στο Facebook η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι.
Ο ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Μπιντζίνα Ιβανισβίλι δήλωσε πως θα προσφέρει 30 εκατ. λάρι (περίπου 9,8 εκατ. ευρώ) στην εθνική ομάδα της Γεωργίας για τη νίκη επί της Πορτογαλίας και την πρόκρισή της στους «16».
Πρόκειται για την πραγματοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει το Kartu Foundation στις 23 Απριλίου.
Στην ανακοίνωσή του συνεχάρη την ομάδα και υποσχέθηκε πως θα δώσει επιπλέον 30 εκατ. λάρι αν η Γεωργία νικήσει στον επόμενο αγώνα της την Ισπανία. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως στην περίπτωση που η Γεωργία κατακτήσει το τρόπαιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα οι παίκτες της θα μοιραστούν 50 εκατ. ευρώ.
Το «ευχαριστώ» των Αγγλων στους Γεωργιανούς
«Η Αγγλία έχει έναν ιδανικό δρόμο δυνητικά προς τον τελικό», σημείωσε η «Ντέιλι Μέιλ». Η αγγλική ομάδα απέφυγε την πλευρά του ταμπλό στο οποίο συνωστίζονται οι Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Πορτογαλία οι οποίες κάποια στιγμή θα συγκρουστούν μεταξύ τους.
Αντίθετα, στην πλευρά της βρίσκονται η Ιταλία, την οποία ίσως αντιμετωπίσει στα προημιτελικά (ή την αντίπαλό της Ελβετία) και η Ολλανδία την οποία μπορεί να βρει στα ημιτελικά.
«Η ήττα της Πορτογαλίας από τη Γεωργία ανοίγει μια ευκαιρία για την Αγγλία στο Euro 2024», γράφει η «Τέλεγκραφ».
Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια, όταν τα Τρία Λιοντάρια βρέθηκαν στο εύκολο μονοπάτι και με εξαίρεση τη Γερμανία, την οποία νίκησαν με 2-0, βρήκαν απέναντί τους υποδεέστερους αντιπάλους μέχρι να φτάσουν στον τελικό, όπως η Ουκρανία και η Δανία.
Βεβαίως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, το αποτυχημένο rotation της Πορτογαλίας. Ο Μαρτίνεθ χρησιμοποίησε μόλις τρεις παίκτες από τους έντεκα που αγωνίστηκαν εναντίον της Τουρκίας, ανάμεσά τους και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος για πρώτη φορά δεν κατάφερε να σκοράρει σε ομίλους.
Ο εκλέκτορας των Πορτογάλων εξήγησε πως δεν ήθελε να υποτιμήσει τη Γεωργία παρά το γεγονός ότι έπαιζε το σημαντικότερο παιχνίδι της ιστορίας της και θεώρησε σωστό να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες που δεν έχουν λεπτά συμμετοχής. Ουδέν κακόν αμιγές καλού για τον ισπανό προπονητή, ο οποίος θεωρεί πως η ήττα από τους Γεωργιανούς θα βοηθήσει την ομάδα του να προετοιμαστεί καλύτερα από ψυχολογικής άποψης.