Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Σωστά; Κι όμως, λάθος. Τα παιδιά της νότιας γειτονιάς πήγαν με όνειρα στο Euro 2024, αλλά μάλλον απέτυχαν. Με την Εθνική μας θλιβερά απούσα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γερμανία παρουσιάστηκε ως ορόσημο για το βαλκανικό ποδόσφαιρο, με ρεκόρ ομάδων που συμμετείχαν σε τελική φάση. Κατέληξε σε απογοήτευση στον αγωνιστικό χώρο και σοβαρό πρόβλημα έξω από αυτό, με επεισόδια και ανησυχητικά σημάδια ότι ο υπερεθνικισμός είναι πάντα εδώ. Οι καβγάδες ήταν σε ημερήσια διάταξη αναγκάζοντας την UEFA να λάβει μέτρα.

Αμεση αποτυχία για άλλη μια φορά η Σερβία, απογοήτευση και τέλος ιστορικού κύκλου στην Κροατία, αξιοπρεπές νοκάουτ της Αλβανίας και επιβίωση in extremis της… βαρετής Σλοβενίας του Γιαν Ομπλακ.

Ολοι μιλούν για την πρώην Γιουγκοσλαβία που πήρε… μηδέν. Βαλκάνιοι θεωρούνται Ρουμάνοι και Τούρκοι, αλλά τώρα όλοι λένε για τη Σερβία και την Κροατία. Ούτε η παρουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς στις κερκίδες μπόρεσε να αναζωογονήσει τον ετοιμοθάνατο σέρβικο στρατό του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, ο οποίος υπέγραψε την παράδοσή του στο τουρνουά χωρίς να κερδίσει αγώνα και με ένα μόνο γκολ που σημείωσε, αυτό του Λούκα Γιόβιτς στις καθυστερήσεις εναντίον της Σλοβενίας.

Πέρασαν στο Euro Cup ως δεύτεροι, ξεπερασμένοι από την Ουγγαρία σε έναν απλό όμιλο στον οποίο αγωνίστηκαν επίσης Μαυροβούνιο, Λιθουανία και Βουλγαρία, οι Σέρβοι βασίστηκαν στην απόδοση παικτών αποδεδειγμένου επιπέδου όπως οι Μίτροβιτς, Τάντιτς, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Βλάχοβιτς ακόμα και ο Γιόβιτς. Ομως η Σερβία απογοήτευσε ξανά σε ένα σπουδαίο τουρνουά. Ψάχνει ήδη προπονητή.

Ο Στοΐκοβιτς θα φύγει. Η ομοσπονδία ψάχνει νέο τεχνικό, χτύπησε ακόμη και την πόρτα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά την είχε προλάβει η ΕΠΟ.

Απογοήτευση και έκπληξη

Με τον αιώνιο Λούκα Μόντριτς να σκέφτεται την απόσυρση ήρθε ένα σκληρό τέλος του κύκλου στην Κροατία, η οποία έφτασε στη Γερμανία με υψηλές προσδοκίες, βέβαιη ότι επιτέλους θα μπορούσε να επιτύχει σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσα κατάφερε στα Παγκόσμια Κύπελλα, με το ασημένιο στη Ρωσία και το χάλκινο στο Κατάρ.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς προκρίθηκε στα τελικά αφού τερμάτισε πίσω από την Τουρκία και μπροστά από την Ουαλία, την Αρμενία και τη Λετονία και τοποθετήθηκε στο a priori γκρουπ του θανάτου. Σκληρή ήττα από την Ισπανία, δραματική ισοπαλία με τους Αλβανούς και η πιο πένθιμη ισοπαλία με την Ιταλία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια ομάδα χάνει δύο νίκες στις καθυστερήσεις, αφού ο Γκιασούλα την ισοφάρισε στο 95′ και η Ιταλία στο 98′.

Η Αλβανία του Σιλβίνιο, με παίκτες που επιστρατεύθηκαν βάσει τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμων έπεσε αξιοπρεπώς. Εκαναν την έκπληξη με την πρόκριση στα τελικά, αλλά στον όμιλο η τύχη τους γύρισε την πλάτη. Πίεσε ως το τέλος την Ιταλία, ισοφάρισε στην τελευταία φάση την Κροατία, ενώ έχασε οριακά από την Ισπανία. Τελικά, η Αλβανία επανέλαβε την επίδοσή της από το 2016, αν και τότε κέρδισε τουλάχιστον έναν αγώνα, αυτόν εναντίον της Ρουμανίας.

Εξωαγωνιστικά προβλήματα

Στον μη αθλητικό τομέα, τεράστια ένταση μεταξύ υπερεθνικιστών από αυτές τις χώρες, με απειλές, καταγγελίες και κυρώσεις από την UEFA. Η τελευταία πειθαρχική διαδικασία επηρέασε ακόμη και έναν ποδοσφαιριστή, τον Αλβανό Μίρλιντ Ντάκου, με αποκλεισμό για τρία παιχνίδια και απουσία εναντίον της Ισπανίας για τις ύβρεις κόντρα στους Σέρβους. Το περιστατικό σημειώθηκε στο ντέρμπι με την Κροατία, η οποία επίσης κατηγορείται για ρατσιστική και μεροληπτική συμπεριφορά, αφού οι ultras της ενώθηκαν με τους Αλβανούς φωνάζοντας «Σκοτώστε τους Σέρβους». Αυτό έκανε την ομοσπονδία με έδρα το Βελιγράδι να εξαπολύσει επίθεση στην UEFA με την απειλή να εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εάν δεν υπήρχαν κυρώσεις κατά των γειτόνων της. Τελικά, πήγαν όλοι σπίτι τους.

Η άνοστη Σλοβενία και καταχρηστικά η Τουρκία με τη Ρουμανία θα πρέπει να σώσουν την τιμή της Βαλκανικής. Oλοι όμως έχουν να λένε για εκείνους που απέτυχαν.