«Από δω και πέρα, τα πράγματα θα αλλάξουν»: αυτό οραματίζεται, κατά δήλωσή του, να πει ο Ζορντάν Μπαρντελά στον Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρώτη τους συνάντηση, μετεκλογικά, ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Γαλλίας αντίστοιχα.
Ο υπαρχηγός της Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει επανειλημμένως πως δεν θα δεχθεί να αναλάβει πρωθυπουργός χωρίς απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κόμμα του, την Εθνική Συσπείρωση (RN). Η ειλικρίνειά του, βέβαια, ελέγχεται: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Μπαρντελά θα αρνηθεί την πρωθυπουργία», δήλωσε στο «Politico» ένας ειδικός στην Ακροδεξιά, ο Ζαν-Ιβ Καμί, από το Ιδρυμα Ζαν Ζορές.
«Εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης περιμένουν τη στιγμή αυτή με κομμένη την ανάσα… ο Μπαρντελά δεν μπορεί να πει “Ω όχι, δεν έχω αρκετές έδρες” ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», σε κάθε περίπτωση – κάνοντας την απόδοση των 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων να ανεβεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων – δήλωσε «πεπεισμένος» πως η RN θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές αυτής και της επόμενης Κυριακής.
«Εθνική προτίμηση»
Είπε πολλά σε αυτή τη συνέντευξη ο Μπαρντελά, για το πώς σκοπεύει να διεξαγάγει μία «πολιτισμική μάχη» κατά του ισλαμισμού, για το πώς θέλει να καταργήσει «με έναν νόμο και ένα άρθρο» το καλοκαίρι το δίκαιο του εδάφους, για το πώς θέλει η RN να αλλάξει μέσω δημοψηφίσματος το γαλλικό Σύνταγμα ώστε να εγκαθιδρύσει μία «εθνική προτίμηση» των Γάλλων έναντι των «ξένων» όσον αφορά στην κοινωνική στέγη και άλλα κοινωνικά επιδόματα, για το πώς σκοπεύει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων της εργατικής τάξης μειώνοντας τον ΦΠΑ στην ενέργεια και τα καύσιμα… Εκείνη που πυροδότησε το «πικ» της απόδοσης των 10ετών ομολόγων, όμως, ήταν πρωτίστως η διαβεβαίωσή του πως θα χρησιμοποιήσει το πολιτικό βάρος της εκλογικής του νίκης ώστε να εξασφαλίσει μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν τους τρομάζουν
Κι εντούτοις, οι καταγγελίες για έλλειψη δημοσιονομικής αξιοπιστίας του προγράμματος της RN, που δεν εξηγεί επαρκώς, ή εξηγεί αυθαίρετα το πώς θα το χρηματοδοτήσει, δεν τρομάζουν τους ψηφοφόρους της. Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη δημοσκόπηση του Ipsos για τη «Monde», ένα 76% των ψηφοφόρων της Ακροδεξιάς κρίνουν το οικονομικό της πρόγραμμα «επιθυμητό και ρεαλιστικό». Η ίδια δημοσκόπηση θέλει την πρόθεση ψήφου για την RN να φτάνει στο 36% (32%, συν 4% για τους Ρεπουμπλικανούς υπό τον Ερίκ Σιοτί που στηρίζει το κόμμα), έναντι 29% για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τη συμμαχία της Αριστεράς, και 19,5% για τη μακρονική συμμαχία. Τη δυναμική που έχει η Ακροδεξιά στη Γαλλία την επιβεβαιώνει η δημοσκοπική διαπίστωση πως, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες πολιτικές οικογένειες, η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης την οποία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν τη βραδιά των ευρωεκλογών προκαλεί συναισθήματα κυρίως αρνητικά, ιδίως αδυναμία κατανόησης, φόβο και οργή, μεταξύ των ψηφοφόρων της RN προκαλεί συναισθήματα πρωτίστως θετικά, ιδίως ελπίδα, ανακούφιση, ακόμα και χαρά. Ακριβώς εδώ είναι που πρέπει, ενδεχομένως, να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε χθες η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γαλλίας, η CNCDH, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία αυξάνονται στη χώρα, πυροδοτούμενα από τον πόλεμο στη Γάζα και την ακροδεξιά ρητορική στον δημόσιο διάλογο.
Η Λεπέν και ο «τίτλος τιμής» του προέδρου
Σάλο προκάλεσε η Μαρίν Λεπέν δηλώνοντας σε συνέντευξή της πως «αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ένας τίτλος τιμής, αφού είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που έχει τον έλεγχο των οικονομικών». Στο φόντο, βρίσκεται η διαβεβαίωση του Ζορντάν Μπαρντελά πως η RN θέλει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία αλλά επ’ ουδενί δεν θα δεχθεί αποστολή γάλλων στρατιωτών ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε αυτήν.
Μετά την κριτική που δέχθηκε ότι αμφισβητεί το Σύνταγμα, η Λεπέν επανήλθε λέγοντας πως «χωρίς να αμφισβητώ την αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας, σε θέματα αποστολής στρατευμάτων στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός έχει, μέσω του δημοσιονομικού ελέγχου, τα μέσα να αντιταχθεί».