Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσήλθαν χθες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα, έχοντας μια ερώτηση στο μυαλό τους: θα εκτροχιάσει η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές της εβδομάδας;
Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελεύθερων Renew αφορά την παραμονή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν, την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την τοποθέτηση της εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής. Η Μελόνι έχει εκφράσει την απογοήτευση (και τον θυμό της) τις τελευταίες ημέρες, δημόσια και κατ’ ιδίαν σε άλλους ηγέτες, επειδή αποκόπηκε από τη συζήτηση. Ετσι κατά την άφιξή τους, δεν ήταν λίγοι οι ηγέτες που προσπάθησαν να την καθησυχάσουν ότι η γνώμη της έχει σημασία. Oι αποφάσεις δεν χρειάζονται ομοφωνία, αλλά η στάση της Ιταλίας είναι σημαντική ως ιδρυτικό μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα συμπεράσματα της συνόδου των ηγετών υπάρχει αναφορά στην Κύπρο, με αφορμή τις απειλές που δέχθηκε από τη Χεζμπολάχ, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκφράζει τη στήριξή του προς τη Λευκωσία και να παίρνει σαφή θέση απέναντι στις απειλές που μπορεί να δεχθούν κράτη μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, επισημαίνεται:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ».
Οι κεντροδεξιοί ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν από νωρίς χθες μια επιχείρηση κατευνασμού της Μελόνι, με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να λέει: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και δεν υπάρχει απόφαση χωρίς την πρωθυπουργό Μελόνι». Για το θέμα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και ο έλληνας πρωθυπουργός, καθώς ήταν ένας εκ των δύο διαπραγματευτών του ΕΛΚ για τα ανώτατα αξιώματα. «Οι τρεις πολιτικές ομάδες συζητήσαμε και εκπονήσαμε μια πρόταση. Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει την απόφαση», είπε. «Πρόκειται για μία πρόταση που αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου. Να επισημάνω για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται για μια κλειστή διαδικασία. Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να αποκλείσουμε ή να προσβάλουμε οποιονδήποτε. Προσωπικά σέβομαι πολύ την Τζόρτζια Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Μελόνι μπορεί να απέχει από την ψηφοφορία ή να ζητήσει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε θέση και με αυτό τον τρόπο να δείξει την αντίδρασή της στηρίζοντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά όχι τους άλλους υποψηφίους. Και βέβαια επικεντρώνεται στο να πάρει η χώρα της ένα ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Το θέμα αυτό απασχολεί όλους τους ηγέτες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα δώσει καμία ένδειξη για το πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια πριν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στις 18 Ιουλίου. Θα ζητήσει από κάθε ηγέτη δύο ονόματα (μιας γυναίκας και ενός άνδρα) για τη θέση του επιτρόπου.
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα όπως η στάση της ΕΕ στο Μεσανατολικό, με αρκετές διαφωνίες αλλά και το σημαντικό θέμα της άμυνας. Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται 500 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την άμυνα την επόμενη δεκαετία. Οι ηγέτες μίλησαν και για τη στρατηγική ατζέντα, με Παρίσι και Βερολίνο να τονίζουν πως «μια πιο ισχυρή και ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ».