Εμφανώς βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Κερατέα λίγο πριν πέσει η νύχτα και αρχίσουν να αποσύρονται οι εναέριες δυνάμεις. Οι πύρινες φλόγες που ξεπήδησαν νωρίς της Κυριακής στην περιοχή Πλάκα επεκτάθηκαν γρήγορα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στην περιοχή. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, κάηκαν τέσσερα σπίτια, ποιμνιοστάσια και αυτοκίνητα.

Οι κάτοικοι που βρίσκονταν σε Μαρκάτι, Άγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου, Άγιο Γεώργιο Θορικού, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα, απομακρύνθηκαν προς Λαύριο.

Η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) παλεύουν με τον πύρινο εφιάλτη με τη φωτιά αργά το απόγευμα να βρίσκεται σε ύφεση.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν αστυνομία (που φροντίζει για τις εκκενώσεις), ΟΤΑ και στρατός (με μηχανήματα έργου).

Άκρως ανησυχητικό ήταν το γεγονός πως η φωτιά νωρίς το μεσημέρι άρχισε να κινείται επικίνδυνα νοτίως προς Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί έπεσε και το μεγάλο βάρος προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στον Άγιο Κωνσταντίνο και εισέλθει στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μeteo δείχνουν ότι ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα κάλυψε προσεγγιστικά απόσταση 210 km. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στη δορυφορική φωτογραφία, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 30/06, διακρίνουμε τον καπνό από τη φωτιά στην περιοχή της Κερατέας. Ο καπνός έχει καλύψει προσεγγιστικά απόσταση 210 km».

Η φωτιά και ο καπνός στην Κερατέα

Καμένα αυτοκίνητα από τη φωτιά

Η φωτιά στην Κερατέα, στο πέρασμά της, έκαψε και αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Τι λέει ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής

Μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Αθανάσιος Μακροδημήτρης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, ανέφερε ότι έχουν καεί σπίτια στην περιοχή.

Εκκένωση συνολικά έξι περιοχών

Να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να κατευθυνθούν προς Λαύριο οι κάτοικοι των περιοχών Άγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου, Άγιος Γεώργιος Θωρικού, Μαρκάτι, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα στην Κερατέα ζήτησε νωρίτερα η Πολιτική Προστασία με αλλεπάλληλα μηνύματα του «112».

Θυμίζουμε ότι στις 12:35, λόγω της πυρκαγιάς, στάλθηκε μήνυμα όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στην Κερατέα πρέπει να απομακρυνθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Λαυρίου προς το Λαύριο.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δίνουμε μεγάλη μάχη»

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές. Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες». Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Το κλίμα παραπέμπει σε τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου

Για επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονταν αυτό το σαββατοκύριακο έκανε λόγο ο πυρομετεωρολόγος Θεοόδωρος Γιάνναρος.

Τόνισε πως οι καιρικές συνθήκες είναι θερμότερες και ξηρότερες για τα δεδομένα της εποχής εξηγώντας χαρακτηριστικά πως πυρομετεωρολογικά το κλίμα παραπέμπει σε τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου.

Εκτίμησε πως στην πορεία της ημέρας και αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα για το Αιγαίο και την ηπειρωτική χώρα με εξαίρεση την Κρήτη όπου θα εξακολουθήσουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη είναι οι εξής:

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων από το Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται ως εξής:

-Μέσω της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου προς Βάρκιζα

-Μέσω της λεωφόρου Λαυρίου προς Μαρκόπουλο

Καμένα σπίτια στον οικισμό της Πλάκας

Πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να σβήσουν νέες εστίες φωτιάς που ξεπηδούν

17 εναέρια μέσα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος