Επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 34%, δίνουν τα πρώτα exit polls από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Το ακροδεξιό κόμμα, σύμφωνα με την Ipsos, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, ενώ δεύτερο έρχεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζάν Λυκ Μελανσόν με 28,1%. Η συμμαχία «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,3% και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν 10,2%.

Η πρόβλεψη του TF1 δίνει 34,2% στον Εθνικό Συναγερμό, 29,1% στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, 21,5% στην παράταξη του Μακρόν και 10% στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, η Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του γαλλικού Τύπου δίνουν 230-280 έδρες στη Μαρίν Λεπέν (σ.σ. χρειάζεται 289 για να σχηματίσει κυβέρνηση), 125-165 έδρες στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και μόλις 30-70 έδρες στον Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη αντίδραση της Λεπέν μετά τα exit polls

«Η δημοκρατία μίλησε», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls. Για την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, το προβάδισμα δείχνει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψήφο, έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια της περιφρονητικής διακυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις. Ο δεύτερος γύρος θα είναι αποφασιστικός για να δώσει στον Ζορντάν Μπαρντελά την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας».

Η ίδια σημείωσε επίσης: «Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία για να γίνει ο Μπαρντελά πρωθυπουργός υπό τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες. Κανένας Γάλλος, και εννοώ κανένας Γάλλος, δεν θα χάσει κανένα δικαίωμα. Αντιθέτως, τα δικαιώματα θα διασφαλιστούν και, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση, θα δημιουργηθούν νέα προς όφελος όλων».

Οι δηλώσεις της Λεπέν

Κάλεσμα Μακρόν για μεγάλο συνασπισμό στον δεύτερο γύρο

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λίγα λεπτά μετά τα πρώτα επίσημα exit polls κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν χαιρέτισε επίσης τη μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στον σημερινό πρώτο γύρο.