«Η δημοκρατία μίλησε», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll για τις γαλλικές εκλογές. Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, το προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού δείχνει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψήφο, έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια της περιφρονητικής διακυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν», μεταδίδει η Le Monde.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις», προειδοποίησε. Για τη Μαρίν Λεπέν, ο δεύτερος γύρος θα είναι «αποφασιστικός για να δώσει στον Ζορντάν Μπαρντελά την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας».

«Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία για να γίνει ο Μπαρντελά πρωθυπουργός υπό τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

«Κανένας Γάλλος, και εννοώ κανένας Γάλλος, δεν θα χάσει κανένα δικαίωμα. Αντιθέτως, τα δικαιώματα θα διασφαλιστούν και, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση, θα δημιουργηθούν νέα προς όφελος όλων», διαβεβαίωσε η Λεπέν.

Κάλεσμα συσπείρωσης από Μακρόν

Μετά τα exit polls που μόλις ανακοινώθηκαν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τους «ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς» υποψηφίους στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ο Μακρόν χαιρέτισε επίσης τη μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στον σημερινό πρώτο γύρο.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η ήττα του Εθνικού Συναγερμού.

Ο ίδιος είπε ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους που κατέλαβαν την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, προκειμένου ηττηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στον δεύτερο γύρο.

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις θέσεις μας σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον Εθνικό Συναγερμό να πετύχει τη νίκη», δήλωσε ο Μελενσόν.

Από 230 με 280 έδρες αναμένεται να κερδίσει το κόμμα της Λεπέν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Σύμφωνα με εκτίμηση του γαλλικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos / Talan, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει 230 έως 280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα εκτιμάται ότι θα είναι η συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με 125 έως 165 έδρες, και το κεντρώο «Μαζί» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 70 έως 100 έδρες.