Επιβατικό αεροπλάνο του ισραηλινού αερομεταφορέα El Al προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο στην Αττάλεια της Τουρκίας, για να αποβιβάσει έναν άρρωστο επιβάτη, εκεί το τουρκικό προσωπικό του αεροδρομίου αρνήθηκε να ανεφοδιάσει με καύσιμα το αεροσκάφος για να συνεχίσει το ταξίδι στον προορισμό του, όπως ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας.
Η πτήση LY5102 από τη Βαρσοβία με τελικό προορισμό το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, αναγκάστηκε να μεταβεί στο αεροδρόμιο στη Ρόδο, για να ανεφοδιαστεί εκεί με καύσιμα ανέφερε σε ανακοίνωσή της η El Al. «Οι εργαζόμενοι (στο αεροδρόμιο της Αττάλειας) αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν το αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας παρόλο που (η έκτακτη προσγείωση) έγινε για ιατρικούς λόγους», τόνισε ο ισραηλινός αερομεταφορέας.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροσκάφος έλαβε άδεια για αναγκαστική προσγείωση επειδή ένας επιβάτης δεν ήταν καλά στην υγεία του. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ειπώθηκε στους επιβάτες να αναμένουν καθυστέρηση πολλών ωρών στην Τουρκία, χωρίς να έχουν άδεια να βγουν από το αεροπλάνο.
«Τα καύσιμα αναμενόταν να μεταφερθούν στο αεροπλάνο, αλλά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αποφάσισε μόνος του να αναχωρήσει χωρίς τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου», δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.
Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται διαρκώς
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που προκλήθηκε από την επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Οι πτήσεις που συνδέουν τις δύο χώρες έχουν ανασταλεί.Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πληθαίνει τις δηλώσεις υποστήριξής του στην Χαμάς και τις καταγγελίες του κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.Ο πόλεμος στη Γάζα έχει επιβαρύνει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, με όλες τις απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών να έχουν ακυρωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Η Τουρκία σταμάτησε τις εξαγωγές στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τούρκοι έμποροι να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους σε τρίτες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ώστε μετά να μπορούν να μεταπωληθούν στο Ισραήλ.