«Παράθυρο» για εισοδηματικές ενισχύσεις και παροχές, αλλά με μέτρο, ανοίγουν από το 2025 οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη τετραετία με το κέντρο βάρος να μετατοπίζεται από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην ετήσια αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι καθαρών πρωτογενών δαπανών που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο περιλαμβάνουν μέγιστη επιτρεπόμενη αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών ύψους κατά μέσο όρο 3% ετησίως για την περίοδο 2025-2028. Για το 2024, ο στόχος για την αύξηση των πρωτογενών δαπανών έχει τεθεί στο 2,6%, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα με ρυθμό 2,1%, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Οι στόχοι θα επικυρωθούν ύστερα από τεχνικό διάλογο με την Επιτροπή και θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στην Κομισιόν.
Ευελιξία. Ωστόσο, η τοποθέτηση του πήχη της ετήσιας αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά μέσο όρο στο 3% για την επόμενη τετραετία δίνει την ευελιξία στην κυβέρνηση για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις της τάξεως των 350-380 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση πρωτογενών δαπανών, όπως εισοδηματικές ενισχύσεις (π.χ. επίδομα θέρμανσης, επίδομα παιδιού κ.ά.). Στις πρωτογενείς δαπάνες περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, για την υγεία, τους μισθούς, τις συντάξεις κ.ά.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι οι νέοι κανόνες δεν θα επιτρέπουν έκτακτες παροχές και «δώρα», εκτός αν αυτά χρηματοδοτηθούν από νέους φόρους, όπως έγινε με το επίδομα προσωπικής διαφοράς που ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν τα Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση με συντελεστή 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Με την έκτακτη αυτή εισφορά εξασφαλίζεται το ποσό των 300 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση περίπου 450.000 συνταξιούχων τον Δεκέμβριο που δεν θα λάβουν την ετήσια οριζόντια αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Ενα μέρος, επίσης, από τα 300 εκατ. ευρώ θα αφορούν την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
«Αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές.
Αλλά και αντίστροφα, αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών» έχει ξεκαθαρίσει ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών σε καλές οικονομικές περιόδους – η οποία λειτουργεί πληθωριστικά και ταυτόχρονα προστατεύουμε τις δημόσιες δαπάνες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Δεν ξοδεύουμε τα περισσεύματα. Τα κρατάμε ώστε τις δύσκολες περιόδους να μην υπάρχει πίεση στους πολίτες όπως αυτή που υπήρξε για τους έλληνες πολίτες την προηγούμενη δεκαετία».