Την κοινή παρέμβαση των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, περιμένει με αγωνία η κυβέρνηση, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές που θα παρέμβουν δημόσια οι δύο πολιτικοί.
Οι δύο «γαλάζιοι» πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν εκτός δημόσιας σφαίρας στην προεκλογική περίοδο, βγαίνουν μπροστά απόψε (1/7) με διαδοχικές ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Πρώτος αναμένεται στο βήμα του ομιλητή ο Μεσσήνιος και αμέσως μετά ο Μακεδόνας πολιτικός, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στην εκδήλωση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αν και έχει πάρει προσωπική πρόσκληση. Ωστόσο το «παρών» θα δώσουν στελέχη του Μαξίμου, όπως ο Παύλος Μαρινάκης και υπουργοί, καθώς και κομματικά στελέχη της ΝΔ.
Αναμένονται σκληροί τόνοι
Στο Μαξίμου αναμένουν αιχμές και σκληρούς τόνους ειδικά από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την κυβέρνηση σε κεντρικές πολιτικές που αφορούν στο μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και, φυσικά, τον νόμο για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Σε χαμηλότερους τόνους εκτιμάται ότι θα κινηθεί η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αναμένεται να εστιάσει στα ευρωπαϊκά, τα ελληνοτουρκικά και τα βαλκανικά ζητήματα.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές, τελευταία φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, για την ελληνοτουρκική προσέγγιση – στο φόντο τότε και της Διακήρυξης των Αθηνών που είχαν υπογράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», έλεγε τότε ο Κώστας Καραμανλής από την Αλεξανδρούπολη, μιλώντας για «γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού».
Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι οι δύο πολιτικοί συμμετείχαν «βουβά» στο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο τον Απρίλιο, που είχε και εορταστικό χαρακτήρα για τα 50άχρονα της παράταξης, καθώς επέλεξαν να μην πάρουν το λόγο.