Δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του ουκρανικού στρατού οι μεθοδεύσεις και o τρόπος που απομακρύνονται σημαντικοί διοικητές μεγάλων μονάδων στο μέτωπο. Τη στιγμή που οι Ρώσοι απωθούν τους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης, οι διοικητές του Ζελένσκι αλληλοεξουδετερώνονται.
Όλα ξεκίνησαν στις 24 Ιουνίου, όταν ο αρχηγός του επιτελείου της νεοναζιστικής Ταξιαρχίας Αζοφ, ταγματάρχης Μπογντάν Κρότεβιτς, με μια ανάρτηση-κεραυνό στο Telegram, κατηγόρησε ανοιχτά τον Διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγο Γιούρι Σοντόλ για ανικανότητα.
Πρόκειται για μια νευραλγική θέση, καθώς ήταν υπεύθυνος των χερσαίων δυνάμεων για το κρίσιμο τμήμα του μετώπου που εκτείνεται στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο.
Ειδικότερα όπως δήλωσε Κρότεβιτς, ο ίδιος υπέβαλε αίτημα στο Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας σχετικά με «έναν στρατηγό που κατά τη γνώμη μου έχει σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες από κάθε Ρώσο στρατηγό».
«Παρόλο που ο στρατηγός Σοντόλ δεν διαχειρίστηκε την άμυνα της πόλης και δεν πέρασε ούτε μία ώρα στη Μαριούπολη, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας»
«Με ενοχλεί που καταδικάζουν διοικητές τάγματος και ταξιαρχιών για την απώλεια ενός παρατηρητηρίου, αλλά δεν καταδικάζουν έναν στρατηγό για την απώλεια [περιοχών] και δεκάδων πόλεων και χιλιάδων στρατιωτών», είπε ο Κρότεβιτς στο Telegram.
Ο Κρότεβιτς κατηγόρησε τον Σοντόλ για μια σειρά παραπτωμάτων που χρονολογούνται από τότε που ήταν διοικητής της καταδικασμένης άμυνας της Μαριούπολης το 2022. Τότε, η Ταξιαρχία του Αζόφ, είχε αποκτήσει φήμη για την αντοχή της στην άμυνα του εργοστασίου Azovstal, ενώ είχε ήδη αλωθεί η πόλη από τους Ρώσους.
«Παρόλο που ο στρατηγός Σοντόλ δεν διαχειρίστηκε την άμυνα της πόλης και δεν πέρασε ούτε μία ώρα στη Μαριούπολη, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας», έγραψε ο Κρότεβιτς, προσθέτοντας ότι ο υποστράτηγος δεν προμήθευσε την Ταξιαρχία του Αζόφ με πυρομαχικά ούτε οργάνωσε αμυντικές δομές της πόλης πριν από την επίθεση.
Σύμφωνα με τον Κρότεβιτς, αφού ένας διοικητής στην πόλη ζήτησε τηλεφωνικά οδηγίες από τον Σοντόλ, ο τελευταίος πριν κατεβάσει το ακουστικό του απάντησε: «Την πατήσαμε!».
Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της διοίκησης του ανατολικού μετώπου, ο Σοντόλ διέταξε την ταξιαρχία Αζόφ να προχωρήσει χωρίς τα απαραίτητα πυρομαχικά πυροβολικού και όταν του εξήγησαν ότι δεν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο, «ξεκίνησαν επίσημες έρευνες εναντίον του διοικητή του Aζοφ», ανέφερε η καταγγελία.
«Ο υποστράτηγος Σοντόλ διοικεί ανεπαρκώς τα στρατεύματα και οι αποφάσεις του οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων στρατιωτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, την Εθνική Φρουρά και άλλες μονάδες, με αποτέλεσμα μια αδύναμη θέση στο μέτωπο και την απώλεια μεγάλου όγκου έδαφος», είπε ο Κρότεβιτς.
Πρωτάκουστη η δημόσια κριτική
Μέσα σε λίγες ώρες, μετά την καταγγελία Κρότεβιτς, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι αντικατέστησε τον υποστράτηγο Γιούρι Σοντόλ, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις πριν τέσσερις μήνες από τον αρχηγό των Ουκρανικών δυνάμεων, συνταγματάρχη Ολεξάντρ Σίρσκι.
Το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά αναταράξεων στην στρατιωτική ηγεσία φέτος, εν μέσω αγώνων της Ουκρανίας να κρατήσει ένα μέτωπο 1000 χλμ.
Ωστόσο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, ο δημόσιος έλεγχος του στρατού της Ουκρανίας θεωρούνταν, με τις διαφωνίες και τα παράπονα να παραμένουν στους κόλπους του στρατού, δίχως να συζητιούνται ανοιχτά. Οι στρατιώτες που επέκριναν τους διοικητές τους μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα.
Εξάλλου, οι συζητήσεις για τις απώλειες στο μέτωπο θεωρούνται κρατικό μυστικό, κάτι που η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας επέλεξε να υποβαθμίσει για να μην αποδυναμώσει το ηθικό της κοινωνίας.
Έτσι, η έκκληση του Κρότεβιτς για έρευνα για τον Σοντόλ είναι μια εκπληκτική επίδειξη των ρωγμών εντός της ουκρανικής διοίκησης.
Απηχεί αυτό για το οποίο γκρίνιαζαν άλλα στελέχη του στρατού εδώ και μήνες, θεωρώντας παράλογες πολλύς διαταγές που οδηγούσαν σε πολλές απώλειες. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τη Ρωσία που ανακατέλαβε περίπου 260 τετραγωνικά μίλια τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Άλλες προσωπικότητες με επιρροή αμφισβήτησαν επίσης την Σοντόλ. Ο Ουκρανός ακτιβιστής Σερχίι Στερνένκο, έγραψε στο X ότι ο διορισμός του ήταν «μια καταστροφή προσωπικού». Ο Στερνένκο και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι οι πεζοναύτες της Ουκρανίας που διατάχθηκαν να επιτεθούν στην αριστερή όχθη της περιοχής της Χερσώνας υπέστησαν παράλογες απώλειες.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν χειρότερο υποψήφιο που είναι [περισσότερο] αδιάφορος για τις ζωές των στρατιωτών», πρόσθεσε.
Η βουλευτής Μαριάνα Μπεζούχλα, μέλος της επιτροπής άμυνας του κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στον Σοντόλ ως «εγκληματία» σε μια ανάρτηση στο Facebook και κάλεσε επίσης τον Σιρσκίι να παραιτηθεί.
Το σίγουρο πάντως είναι πως το γεγονός ότι ένας στρατηγός απομακρύνεται από ένα και μόνο δημόσιο αίτημα στελέχους του Αζοφ, αποκαλύπτει και την τεράστια επιρροή που ασκεί η νεοναζιστική μονάδα στο Κίεβο.
Οι πιέσεις που δέχεται ο Ουκρανός πρόεδρος από αυτό το τμήμα του στρατού του, τον εμποδίζουν να προχωρήσει και σε κάποιου είδους διαπραγμάτευση με τους Ρώσους.