Αισθάνονται ότι οι καλοί τους βαθμοί τούς δικαιώνουν για τους κόπους και το άγχος τους. Αυτό που τους έλειψε τα τελευταία χρόνια ήταν ο ελεύθερος χρόνος και οι έξοδοι με τους φίλους τους. Με την ικανοποίηση των υψηλών βαθμολογιών που τους εξασφαλίζουν τις σχολές που επιθυμούν, 8 μελλοντικοί φοιτητές μιλούν στα «ΝΕΑ» λίγο πριν ξεκινήσουν τις διακοπές και το καλοκαίρι που ονειρεύονται εδώ και τρία χρόνια.
Βαρβάρα Κουλουριώτη
19.180 μόρια, 2ο πεδίο
Η υποτροφία και η τύχη
Η Βαρβάρα πιστεύει ότι στην περίπτωσή της έπαιξε ρόλο και η τύχη. Στην πρώτη Λυκείου ήρθε από τη Σαντορίνη που ζει η οικογένειά της. «Ηταν ιδέα του πατέρα μου. Μέσα στον κορωνοϊό, θέλησε να μου τονώσει το ηθικό και μου πρότεινε να έρθω στην Αθήνα. Καταλήξαμε σε ένα σχολείο που έδινε υποτροφίες, έδωσα, πήρα ολική υποτροφία και ήρθα να ζήσω με τη γιαγιά μου. Ηταν σαν να έφυγα πιο νωρίς για σπουδές. Η ιδέα ήρθε απροσδόκητα, έτυχε να κερδίσω την υποτροφία, αν και δεν είχα προλάβει να προετοιμαστώ, έτυχε να πάω καλά».
Θέλει να φοιτήσει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ και την επέλεξε με βάση τα μαθήματα που την ενδιαφέρουν. Τα χαρμόσυνα νέα της υψηλής της βαθμολογίας την βρήκαν λίγες μέρες πριν διαγωνιστεί με άλλα 7 παιδιά στον διαγωνισμό της Ενωσης Χημικών για μια θέση στην ελληνική ομάδα της Διεθνούς Ολυμπιάδας Χημείας. Ετσι η ξεκούραση και οι διακοπές θα περιμένουν λίγο ακόμη.
Κωνσταντίνα Γυπαράκη
18.280 μόρια, 1ο πεδίο
Κουράστηκα πολύ και θυσίασα πολλά
«Τώρα θα ζήσω το καλοκαίρι που πάντα φανταζόμουνα» μας λέει γεμάτη χαρά και ικανοποίηση η Κωνσταντίνα. Θέλει να σπουδάσει ψυχολογία.
«Κουράστηκα πολύ, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα τρία τελευταία χρόνια που είμαι στο λύκειο, και θυσίασα πολλά». Τώρα πια, μαθαίνοντας την υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσε, νιώθει ότι ανταμείβονται οι κόποι της.
Θόδωρος Βασιλικός
18.450 μόρια, 2ο πεδίο
Διάβαζα 2-3 ώρες την ημέρα, δεν έκανα ξενύχτια
Ο Θόδωρος κατάφερε να πάρει 20άρι στη Φυσική, στο μάθημα που έγραψαν κάτω από τη βάση περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους. Πρώτη του επιλογή η σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. «Δεν είμαι και τόσο καλό παράδειγμα γιατί δεν διάβαζα τόσο σε σχέση με τα άλλα παιδιά» επισημαίνει.
«Φέτος ασχολήθηκα μεν περισσότερο από άλλες χρονιές, αλλά δεν χρειάστηκε να πιεστώ όπως άλλα παιδιά, είχα ισχυρές βάσεις. Διάβαζα 2-3 ώρες την ημέρα, δεν έκανα ξενύχτια, είχα οργανωμένο πρόγραμμα. Δεν σταμάτησα, όμως, τη ζωή μου για τις πανελλαδικές. Συνέχισα το τένις – χόμπι μου τα τελευταία 4 χρόνια. Κι αυτό ξαλάφρωνε λιγάκι την πίεση. Ηξερα ότι τα βράδια θα κάνω κάτι που με ευχαριστεί». Το μυστικό της επιτυχίας; «Να πιστεύεις στις δυνάμεις σου. Πρέπει, όμως, να βρεις μια χρυσή τομή ανάμεσα στο άγχος και την αυτοπεποίθηση. Αν πας μόνο με αυτοπεποίθηση ή μόνο γεμάτος άγχος, θα πατώσεις».
Εριέττα Κούτρου
18.505 μόρια, 4ο πεδίο
Οι Πανελλαδικές έχουν μεγάλο άγχος
«Οσο λιγότερο άγχος έχουμε, τόσο καλύτερα αποδίδουμε» επισημαίνει η Εριέττα που σκέφτεται να φοιτήσει στην Πληροφορική του ΟΠΑ.
Στην τελική της απόφαση, όμως, και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και οι συμβουλές των καθηγητών της. Οσο για τις Πανελλαδικές: «είναι ένας θεσμός που γεννά μεγάλο άγχος αλλά ανταμειβόμαστε για την προσπάθεια που κάνουμε».
Μάρω Μικαελιάν
19.060 μόρια, 3ο πεδίο
Τρία χρόνια στερήσεις και πολύ διάβασμα
«Με έφαγε λίγο η έκθεση αλλά με έσωσαν τα άλλα» λέει γελώντας η Μάρω. «Ετσι ένα όνειρο πραγματοποιήθηκε». Σκοπεύει να σπουδάσει Ιατρική (και μάλιστα χειρουργική).
Συμφωνεί με αυτό που τους έλεγαν στο σχολείο, ότι δηλαδή οι Πανελλαδικές είναι Μαραθώνιος κι όχι σπριντ. «Για τρία χρόνια στερήσεις και πολύ διάβασμα για να κερδίσεις τώρα». Τι της έλειψε περισσότερο; «Νομίζω το να βγαίνω. Καλά που είχαμε και το Instagram. Το βράδυ αυτή ήταν η χαλάρωσή μας».
Γιάννης Σκουλούδης
19.020 μόρια, 2ο πεδίο
Θα μείνω πιστός στην πρώτη επιλογή μου
Ο Γιάννης γιόρτασε με την οικογένειά του την επιτυχία – «όλη τη χρονιά οι γονείς μου προσπαθούσαν να με βοηθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του».
Μόλις πήρε ανάσα από το άγχος («είχα άγχος και μετά τις εξετάσεις για τα αποτελέσματα») και ετοιμάζεται για διακοπές με τους φίλους του. Θα βάλει πρώτη επιλογή τη σχολή Μηχανολόγων Ναυπηγών – στόχο του από την πρώτη γυμνασίου. «Εχω μαζέψει περισσότερα μόρια και μπορώ να μπω και αλλού, αλλά θα μείνω πιστός στην πρώτη επιλογή μου».
Μαρία-Ελένη Λαπαναΐτη
18.755 μόρια, 4ο πεδίο
Αν προσπαθήσεις, σίγουρα θα ανταμειφθείς
Η σχολή που την ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Ερευνας Πληροφορικής της Σχολής Ικάρων, μετά το Οικονομικό Τμήμα στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και στη συνέχεια Πληροφορική στο πανεπιστήμιο.
Ετσι θα συνδυάσει τα ενδιαφέροντά της – «ξέρω ότι υπάρχει έλλειψη και σπουδάζοντας Πληροφορική θα μπορώ να αποκατασταθώ επαγγελματικά εύκολα. Παράλληλα, μπορώ να είμαι στο Δημόσιο και να κάνω αυτό που με ενδιαφέρει. Το μυστικό της επιτυχίας; «Υπομονή και επιμονή. Αν προσπαθήσει ο καθένας, σίγουρα θα ανταμειφθεί και θα πετύχει τους στόχους του».
Αννα Χατζηπαναγιώτου
19.280 μόρια, 3ο πεδίο
Από την τρίτη δημοτικού ήθελε να γίνει γιατρός
Πήρε την απόφαση να γίνει γιατρός στην τρίτη δημοτικού, το «παλεύει» από την πρώτη γυμνασίου και τώρα, μετά από τα δύσκολα χρόνια της προσπάθειας, ήρθε η επιτυχία.
Τις πρώτες μέρες μετά τις εξετάσεις «μου φαινόταν περίεργο το ότι ξυπνούσα και δεν είχα τίποτα να κάνω. Τώρα το συνήθισα και είναι ωραίο!». Δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια ειδικότητα θα ακολουθήσει. «Στόχος ήταν να μπω στη σχολή και εκεί θα δω, θα έχω καλύτερη εικόνα και θα μπορέσω να αποφασίσω».