Με έξι κινήσεις προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου μια αποτελεσματική επιχείρηση εξωστρέφειας εντός του καλοκαιριού, ώστε να στρώσει τον δρόμο για την πολιτική αφετηρία της ΔΕΘ ή μάλλον να διορθώσει έως τότε το άστατο γαλάζιο κλίμα. Μπορεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον να προσπάθησε εξαρχής να αποδραματοποιήσει την ηλεκτρισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ωστόσο η δυσαρέσκεια καταγράφηκε και δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Εξ ου και δρομολογούνται ενέργειες που, κατά το σκεπτικό του πρωθυπουργικού επιτελείου, θα δίνουν την αίσθηση τόσο προς τους πολίτες όσο και στις νεοδημοκρατικές αποχρώσεις ότι «τα μηνύματά τους ελήφθησαν». Ολο το βάρος πέφτει στην αναζήτηση λύσεων στις καθημερινές ανησυχίες της κοινωνίας, όπως έδειξε η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι στοχευμένες «θετικές» αναφορές του στη δημόσια Υγεία, την Παιδεία έως την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας και στις παραλίες της χώρας.
Πρώτο βήμα είναι η βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση. Προσωπικά ο Μητσοτάκης σκοπεύει να εδραιώσει το μοντέλο συσκέψεων με τους βουλευτές του εντός Μαξίμου, ανά 20άδες ή όποτε χρειάζεται κατά μόνας, προκειμένου να αποσυμπιέζονται παράπονα και αντιρρήσεις. Αλλά και με στόχο να φτάνουν «αφιλτράριστα» στον κυβερνητικό πυρήνα τοπικά προβλήματα και εκκρεμότητες.
Δεύτερο βήμα, η καθιέρωση διαύλου… γραπτής επικοινωνίας ανάμεσα σε βουλευτές και τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Στέλιο Κουτνατζή – πέραν εκείνης που επιχειρείται ανάμεσα στην ΚΟ και την τριάδα του Μαξίμου, Γιώργο Μυλωνάκη, Παύλο Μαρινάκη, Θανάση Νέζη. Ηδη ο Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές να στείλουν «γράμμα» στον Κουτνατζή (που είναι και ο «πρακτικογράφος» του Υπουργικού Συμβουλίου) με τα επείγοντα προβλήματα στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Τρίτο βήμα, οι αλλαγές στα υπουργεία: η αντικατάσταση γενικών γραμματέων, συγκεκριμένα. Κι αυτό σαν ένα σινιάλο αναγνώρισης δυσλειτουργιών και δικαίωσης όσων βουλευτών επικρίνουν αυτάρεσκες συμπεριφορές εντός της κυβερνητικής μηχανής. Ηδη αξιολογούνται πρόσωπα αφού οι αλλαγές θα ξεκλειδώσουν εντός του μήνα σε διψήφιο αριθμό.
Τέταρτον, ο Μητσοτάκης περιμένει «δουλειά πεδίου» από υπουργούς και υφυπουργούς. Την εντολή αυτή αναμένεται να επαναλάβει στο προγραμματισμένο για σήμερα Υπουργικό (με ατζέντα μεταξύ άλλων ΑΣΕΠ και Ταμείου Ανάκαμψης). Είναι η πρώτη ουσιαστική σύσκεψη μετά τον ανασχηματισμό και τον κύκλο επισκέψεων του Μητσοτάκη σε υπουργεία όπου άλλαξε η ηγεσία.
Πέμπτον, επιδιώκεται νομοθετική κινητικότητα εντός του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το (νέο) πρωθυπουργικό μότο «ταχύτητες, λιγότερα λάθη, μεγαλύτερο αποτέλεσμα», αλλά χωρίς ιδεολογικά φορτισμένες πρωτοβουλίες.
Το έκτο βήμα αφορά το κόμμα. Αργά ή γρήγορα θα αποφασιστούν αλλαγές σε πρόσωπα και μηχανισμούς ενώ με ορίζοντα 10μήνου, μέχρι το κομματικό συνέδριο την προσεχή άνοιξη, αναμένεται να αξιολογηθεί ο τρόπος «επανεκκίνησης» και στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.