Αναζητείται ακόμη το plan B για τον Φρέντι Μπελέρη και το αντικειμενικό πρόβλημα της ανάληψης της έδρας του. Νομικές πηγές μου από τις Βρυξέλλες μού λένε πως ο μόνος τρόπος να αναλάβει καθήκοντα ο Μπελέρης είναι να παραστεί αυτοπροσώπως στην πρώτη Ολομέλεια στο Στρασβούργο, στις 16-19 Ιουνίου. Το αλβανικό κράτος δεν αναμένεται να του δώσει άδεια για να ταξιδέψει εκτός χώρας και διάφορα σενάρια που έχουν ακουστεί περί αποστολής υπαλλήλων της Ευρωβουλής στη φυλακή όπου κρατείται δεν προκύπτουν από κανέναν κανονισμό ούτε συζητιούνται στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ και η Αλβανία ως μη μέλος της ΕΕ δεν υποχρεούται να τηρεί κανονισμούς που δεσμεύουν μόνο τα 27 κράτη-μέλη. Συνεπώς φαίνεται πως θα παραμένει εκλεγμένος ευρωβουλευτής, λαμβάνοντας την αποζημίωση κανονικά, χωρίς να μπορεί να ασκήσει καθήκοντα και αναζητείται φόρμουλα ώστε να μπορέσει κατ’ εξαίρεση να αναλάβει καθήκοντα σε ύστερο χρόνο, μετά την αποφυλάκισή του τον Σεπτέμβριο.
Χωρίς υποψηφιότητα Μεϊμαράκη
Δεν θα είναι, τελικά, υποψήφιος για μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου. Τις οποίες, όμως, να σημειώσω ότι ο ίδιος ο Μεϊμαράκης δεν είχε επιβεβαιώσει ποτέ, ούτε είχε εκφράσει κάποια σχετική πρόθεση ή επιθυμία. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, άλλωστε, οι θέσεις των αντιπροέδρων είναι περισσότερο τιμητικές, επί της… τελετουργίας, όχι πολιτικές. Σε αντίθεση με την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, όπου ήταν στο στοιχείο του και πολύ χρήσιμος στη διαμόρφωση της ατζέντας. Θυμίζω, όμως, ότι δεν επανεξελέγη, αδίκως, μετά από πολιτική καραμπόλα που δεν έχει καταστεί ξεκάθαρο αν οφειλόταν στον Μάνφρεντ Βέμπερ (που το κρατάει μανιάτικο ότι δεν έγινε κάποτε πρόεδρος της Κομισιόν) ή σε εγχώριες αστοχίες. Ενώ αντικαταστάθηκε και από την Ελίζα Βόζεμπεργκ στην κεφαλή της ευρωομάδας της ΝΔ. Σημασία έχει, πάντως, τώρα ότι δεν κυνηγάει ο ίδιος καμία καρέκλα και θα παραμείνει στρατιώτης, όπως έκανε πάντα.
Μηνύματα στα Βαλκάνια
Μηνύματα για τα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα για τα ανοιχτά θέματά μας με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία σκοπεύει να στείλει ο Γιώργος Γεραπετρίτης μπροστά σε διεθνές κοινό στο 28ο τριήμερο συνέδριο του Economist που ξεκινά σήμερα στο Λαγονήσι, βάζοντας στο επίκεντρο τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή και τις νέες τεχνολογίες. Ο Γεραπετρίτης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα τις προϋποθέσεις για «βιώσιμη ειρήνη», μαζί με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα και τη μολδαβή αναπληρώτρια υπουργό και υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πορεία Κριστίνα Γερασίμοφ. Ο υπουργός Εξωτερικών θα επιβεβαιώσει την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής, αλλά θα βάλει ξεκάθαρους όρους σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την τήρηση των διεθνών συμφωνιών και την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού. «Φωτογραφίζοντας» το θέμα της φυλάκισης Μπελέρη και την επιμονή της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης και της προέδρου της Βορείου Μακεδονίας να αναφέρονται στη «Μακεδονία», προβάλλοντας τη δική της εκδοχή της βαλκανικής ιστορίας.
Η περιπέτεια του Φλαμπουράρη
Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ιδιωτικού θεραπευτηρίου μεταφέρθηκε χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που εισήχθη στο νοσοκομείο αργά το απόγευμα της Κυριακής με καρδιακό επεισόδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για «μπαλονάκι». Η μεταφορά του από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δείχνει ότι η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του πρώην υπουργού κρίνεται πλέον ικανοποιητική κι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Δεκάδες σύντροφοί του από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικοινωνήσει με τη σύζυγό του για ευχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μαζί της επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης για τα περαστικά και τη διαβεβαίωση ότι οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι μαζί τους.
Παπαδημούλης εν αποστρατεία
Η στήλη οφείλει να αποχαιρετά όσους κατά καιρούς την έχουν (άθελά τους) τροφοδοτήσει. Για τον Δημήτρη Παπαδημούλη ο λόγος, που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική. Είχε προηγηθεί πέρυσι τον Νοέμβριο η ανακοίνωση αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος «πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους», ενώ στις ευρωεκλογές στήριξε τη Νέα Αριστερά χωρίς να είναι υποψήφιος ο ίδιος. Λέει αντίο υποσχόμενος ότι δεν θα σταματήσει να παρεμβαίνει «μακριά από αιρετά αξιώματα ως ενεργός πολίτης». Ξεκαθαρίζοντας εμμέσως ότι η ένταξη στο «στρατόπεδο» της Νέας Αριστεράς δεν θα έχει συνέχεια εκλογική.