Οι στόχοι και η πορεία της γερμανικής Ακροδεξιάς μετά τις ευρωεκλογές ήταν στην ατζέντα του παγγερμανικού συνεδρίου του AfD. Ολοκληρώθηκε χθες στο Εσεν εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της Ακροδεξιάς. Δεν έλειψαν τα επεισόδια. Σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων κοντά στον συνεδριακό χώρο σημειώθηκαν και συμπλοκές, στις οποίες τραυματίστηκαν 28 αστυνομικοί, ένας εξ αυτών σοβαρά. Οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις κατά του AfD συνεχίστηκαν και την Κυριακή.
Μέσα στην αίθουσα «Grugahalle» του Εσεν οι σύνεδροι επανεξέλεξαν ήδη από την πρώτη ημέρα του συνεδρίου το ηγετικό δίδυμο των προέδρων του κόμματος: τον Τίνο Κρουπάλα που πήρε σχεδόν 82,7% και την Αλις Βάιντελ που περιορίστηκε στο 79,8%. Η θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα του κόμματος αναβλήθηκε. Η επανεκλογή του διδύμου είναι επιβεβαίωση για τους Βάιντελ και Κρουπάλα που κράτησαν την Εναλλακτική για τη Γεμανία αλώβητη από τα σκάνδαλα των δύο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.
Διαφορετικοί αλλά το ίδιο ρατσιστές
Ο Ανατολικογερμανός Τίνο Κρουπάλα ως παιδί του λαού έχει εντελώς διαφορετικό προφίλ από την απρόσιτη Δυτικογερμανίδα Αλις Βάιντελ, αλλά εκφράζουν το ίδιο ακροδεξιό, εθνικιστικό, ρατσιστικό ρεύμα, ακολουθούν σταθερά φιλική στάση προς τη Ρωσία του Πούτιν και απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Είναι κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επειδή πιστεύουν ότι εντός των οργανισμών και συμμαχιών αυτών παραμελούνται τα γερμανικά συμφέροντα. «Η Ουκρανία δεν ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρώπη – αυτό είναι το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης» υποστήριξε η Βάιντελ αποσπώντας το ζωηρό και παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων.
Βάιντελ και Κρουπάλα είναι η εγγύηση ότι το AfD θα συνεχίσει την επιτυχή πορεία που είχε στις ευρωεκλογές με 15,9%, το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε το κόμμα σε παγγερμανικές εκλογές και αναδείχτηκε δεύτερη πολιτική δύναμη. Με αυτή την αφετηρία, το AfD έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις να αναδειχτεί πρώτη δύναμη στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στα ανατολικογερμανικά κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας, μολονότι οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος και στα δύο κρατίδια χαρακτηρίζονται «διαπιστωμένα ακροδεξιές-εξτρεμιστικές» από την «Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος» που παρακολουθεί τη δράση τους.
Η ανοδική πορεία του AfD
«Πρώτα η Ανατολική Γερμανία, έπειτα η Δυτική και μετά η Ομοσπονδία» ήταν το σύνθημα που έριξε ο Τίνο Κρουπάλα. Προοπτική άμεσης συμμετοχής σε κυβερνητικά σχήματα δεν υπάρχει, προς το παρόν. Αλλά η ανοδική πορεία του AfD καταγράφεται και στον αυξανόμενο αριθμό μελών, που φτάνουν τα 48.000 άτομα με προοπτική να σπάσουν σύντομα το φράγμα των 50.000.
Παρά την επιτυχία του AfD στις ευρωεκλογές, όχι μόνον δεν υπήρξε επαναπροσέγγιση αλλά διεκόπη οριστικά η συνεργασία με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Λεπέν «ID», εξαιτίας των νεοναζιστικών δηλώσεων του επικεφαλής του ευρωψηδοδελτίου Μαξιμίλιαν Κραχ για τα SS και τις καταγγελίες για χρηματισμό του ιδίου και του Πιοτρ Μπίστρον από το Κρεμλίνο και το Πεκίνο. Στο επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, το AfD επιδιώκει συνεργασίες με άλλους εταίρους του ακροδεξιού φάσματος, μεταξύ αυτών και του ελληνικού Νίκη και αντίστοιχα μορφώματα από Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία.