Εν μέσω επιδημίας γρίπης των πτηνών στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ, η εταιρεία Moderna εξασφάλισε συμβόλαιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA που εφόσον χρειαστεί θα χορηγηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της ΕΕ να παραγγείλει 665.000 δόσεις «προπανδημικού» εμβολίου για εργαζομένους σε φάρμες, κτηνιάτρους και άλλες ομάδες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα.

Η αμερικανική Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει τη Moderna με 176 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη και τη δοκιμή εμβολίου mRNA για το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Από τον Μάρτιο που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά, ο ιός Η5Ν1 έχει εξαπλωθεί σε 130 φάρμες γαλακτοπαραγωγής σε 12 πολιτείες.

H Moderna έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου (Reuters)

Κίνδυνος μετάλλαξης

Ειδικοί ανησυχούν ότι η εξάπλωση στα εκτροφεία δίνει στον ιό το περιθώριο να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει τη δυνατότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων, οπότε μια νέα πανδημία είναι εξαιρετικά πιθανή.

Πέρυσι η Moderna ξεκίνησε τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου mRNA-1018 σε υγιείς εθελοντές 18 ετών και άνω. Το εμβόλιο σχεδιάστηκε για τα στελέχη της ομάδας H5 που κυκλοφορεί στις αγελάδες, καθώς και για τα στελέχη H7. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός του έτους.

Το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εμβόλια Covid-19. Τα μόρια RNA αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας του mRNA είναι ότι το εμβόλιο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι τα συμβατικά εμβόλια γρίπης, τα οποία περιέχουν αδρανοποιημένο ιό που καλλιεργείται σε αβγά κότας, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί ένα εξάμηνο.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ σπεύδουν να συσκευάσουν σε ενέσεις απόθεμα εμβολίου της CSL Seqirus, το οποίο υπολογίζεται ότι αρκεί για 4,8 εκατ. δόσεις, εφόσον χρειαστεί.

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια πτηνά από το 2020 και προκαλεί σποραδικά κρούσματα σε πολλά είδη θηλαστικών, από τους θαλάσσιους ελέφαντες μέχρι τις οικόσιτες γάτες.

Οι υποψίες ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ θηλαστικών μεγαλώνουν τώρα την ανησυχία για κίνδυνο νέας πανδημίας, όπως συνέβη το 2009 με την «γρίπη των χοίρων» H1N1.

«Σχεδόν μοιάζει με πανδημία που εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση» δήλωσε στο Reuters ο Σκοτ Χένσλεϊ, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος είναι μάλλον χαμηλός […] όμως αυτό μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή».

Στις ΗΠΑ. τρία άτομα που είχαν επαφή με άρρωστες αγελάδες βρέθηκαν θετικά στην γρίπη των πτηνών Η5Ν1 και εμφάνισαν ήπια συμπτώματα. Το Μεξικό ανέφερε ένα κρούσμα διαφορετικού στελέχους Η5, ενώ κρούσματα από διαφορετικά στελέχη καταγράφηκαν σε Ινδία, Κίνα και Αυστραλία.