Δεν ονομάζεται «Κοιλάδα του Θανάτου» για το τίποτα.
Ο λόγος για μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Αμερικής όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων, χωματόδρομων και μη σηματοδοτημένων off-road διαδρομών.
Πρόκειται για το μέρος του κόσμου που θεωρείται ότι είναι το πιο ζεστό μέρος στη Γη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η «Κοιλάδα του Θανάτου» είναι στην ουσία 3.000 τετραγωνικά μίλια ερήμου που ονομάστηκε έτσι επειδή μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνθηκαν προς την Καλιφόρνια το χειμώνα του 1849 με 1850 φοβήθηκαν ότι το μέρος ήταν τόσο αφιλόξενο για την ανθρωπότητα που θα πέθαιναν εκεί.
Τελικά, μόνο ένας από την ομάδα τους έχασε τη ζωή του, αλλά το τρομακτικό όνομα και η φήμη του τόπου παρέμειναν και όχι άδικα.
Οι θερμοκρασίες στην «Κοιλάδα του Θανάτου» μπορεί να φτάσουν σε απίστευτα ανθυγιεινά επίπεδα για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην περιοχή, όπως τον Ιούλιο του 1913, που καταγράφηκαν 56,6 βαθμούς Κελσίου.
Παρόλα αυτά είναι ένα αξιοπρεπώς δημοφιλές σημείο για οδικά ταξίδια για ανθρώπους που αναζητούν μια νέα περιπέτεια.
Φυσικά, με τη νεότερη τεχνολογία και τις μεθόδους ταξιδιού θα πρέπει να είστε μια χαρά, αρκεί να προετοιμαστείτε, αλλά τι θα συμβεί αν το αυτοκίνητό σας χαλάσει και σας αφήσει αποκλεισμένους στη μέση της ερήμου;
Πώς να προετοιμαστείτε για την «Κοιλάδα του Θανάτου»
Οι επισκέπτες που τολμούν να εξερευνήσουν την «Κοιλάδα του Θανάτου» πρέπει να έχουν μαζί τους χάρτες σε περίπτωση που το GPS τους αποτύχει, να βεβαιώνονται ότι ο κλιματισμός τους είναι σε λειτουργία, καθώς και να ελέγχουν τις καιρικές συνθήκες πριν βγουν στην έρημο.
Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων (NPS) προειδοποιεί: «Τα πράγματα μπορεί να πάνε γρήγορα στραβά στην ύπαιθρο. Ο προγραμματισμός πριν από το ταξίδι μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Πάρτε μαζί σας βασικά εργαλεία, φτυάρι, επιπλέον νερό και τρόφιμα. Γεμίστε το ρεζερβουάρ σας πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι».
Όλα αυτά μοιάζουν με λογικές συμβουλές που βασικά θα μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο συχνά οι άνθρωποι πέφτουν θύμα απλών ζητημάτων.
Οι δασοφύλακες λένε ότι τα σκασμένα ελαστικά είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί κατά τη διάρκεια περιπέτειας, και το αποδίδουν στις δύσκολες συνθήκες του δρόμου και στο ότι οι άνθρωποι έχουν ακατάλληλα ελαστικά για το έδαφος.
Η NPS συμβουλεύει: «Βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι εξοπλισμένο με ελαστικά “εκτός δρόμου” και όχι με ελαστικά αυτοκινητόδρομου ή δρόμου. Να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα φουσκωμένο εφεδρικό ελαστικό (κατά προτίμηση δύο), ένα σετ βύσματος ελαστικών, έναν αεροσυμπιεστή 12 βολτ, ένα γαλλικό κλειδί και να είστε σίγουροι ότι όλα τα μέρη του γρύλου σας είναι διαθέσιμα. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό σας πριν ξεκινήσετε».
Αν όμως το ελαστικό σας χαλάσει ή το όχημά σας χαλάσει, σας προτείνουν να μείνετε μέσα στο αυτοκίνητό σας.
Τι να κάνετε αν καταρρεύσετε
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τη βασική συμβουλή, δηλαδή «μην πανικοβάλλεστε».
Ο δικτυακός τόπος της NPS εξηγεί τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού, είτε θέλετε να μείνετε με το όχημά σας είτε να προσπαθήσετε να επιστρέψετε με τα πόδια στον πολιτισμό.
Προτείνει τα εξής:
-Στους κεντρικούς δρόμους, ένας άλλος ταξιδιώτης ίσως να έρθει πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσατε να περπατήσετε για βοήθεια. Αφήστε το καπό του αυτοκινήτου ανοιχτό ή/και σημαδέψτε το δρόμο με ένα μεγάλο Χ ορατό από τα αεροσκάφη.
-Αν αποφασίσετε να βγείτε με τα πόδια, μείνετε στους κύριους δρόμους.
-Αν κάνει ζέστη, βγείτε με τα πόδια μόνο αν μπορείτε να μεταφέρετε αρκετό νερό και περιμένετε μέχρι να πέσει ο ήλιος.
-Αφήστε στο όχημά σας ένα σημείωμα με ημερομηνία που να περιγράφει το σχέδιό σας.
-Καλέστε το 911 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά να θυμάστε ότι το σήμα του κινητού τηλεφώνου είναι ανύπαρκτο στις περισσότερες περιοχές του πάρκου.
«Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν σε ατυχήματα με ένα αυτοκίνητο παρά από οποιοδήποτε άλλο μέσο», υποστηρίζουν οι δασοφύλακες του πάρκου.
Η τρομακτική πραγματικότητα
Η πραγματικότητα είναι ότι, αν χαλάσετε, είστε εγκλωβισμένοι στην έρημο με ελάχιστες πιθανότητες να βρείτε βοήθεια, είναι πολύ επικίνδυνο να αντιμετωπίσετε τη διαδρομή με τα πόδια και μπορεί να πεθάνετε από θερμοπληξία ή έκθεση στο περιβάλλον.
Από το 2010 έως το 2020, 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην «Κοιλάδα του Θανάτου» – εκ των οποίων επτά λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον καιρό, 14 λόγω τροχαίων ατυχημάτων, τέσσερις από πτώσεις και ένας από πνιγμό.