Το εορταστικό κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα (2/7) η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, στο France 2 TV.

Καθώς απομένουν 24 ημέρες για την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού, η Ινταλγκό προσπάθησε να καθησυχάσει τους επισκέπτες, που θα βρεθούν στην πόλη του φωτός, λέγοντας πως «το πάρτι δεν θα χαλάσει. Λέω στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ελάτε! Γιατί το Παρίσι είναι η πόλη που εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ελευθερία και είναι μια πόλη αντίστασης».

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN)  της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%. Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων.

Οι αντίπαλοι της ακροδεξιάς προσπαθούν τώρα να οικοδομήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για να εμποδίσουν τον Τζόρνταν Μπαρντελά να αναδειχθεί πρωθυπουργός στις 7 Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

Η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη ενός ελάχιστου αριθμού “για παράδειγμα, 270 βουλευτών”, και ότι στη συνέχεια θα βρει την υποστήριξη 19 ακόμη βουλευτών προκειμένου να κάνει τον 28χρονο πολιτικό πρωθυπουργό.

“Εάν έχουμε πλειοψηφία, τότε ναι, φυσικά, θα πάμε και θα κάνουμε αυτό για το οποίο μας εξέλεξαν οι ψηφοφόροι”, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter.

Στο Παρίσι, ωστόσο, ο Εθνικός Συναγερμός συγκέντρωσε τα χειρότερα αποτελέσματα, αφού όλοι οι υποψήφιοί του αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο.

Αντιθέτως, οι Παριζιάνοι έδωσαν την ψήφο τους στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και στον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η ακδροδεξιά θα ήταν καταστροφή για τη χώρα»

Η Ινταλγκό, η οποία δεν ανέφερε αν θα σταθεί δίπλα στον Μπαρντελά, αν γίνει πρωθυπουργός, στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων, επέμεινε όμως ότι πρέπει να σταματήσει η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία. “Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Γιατί; Επειδή θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Θα ήταν μια παράδοση των αξιών μας”, δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού.

Η ίδια περιέγραψε το RN ως ένα κόμμα “με ακραίο ρατσιστικό πρόγραμμα” και υπενθύμισε ότι έχει υποσχεθεί να αποκλείσει τους διπλούς υπηκόους από στρατηγικές θέσεις εργασίας.

«Το πώς θα ενεργήσει ο Εθνικός Συναγερμός όταν αναλάβει την εξουσία μπορούμε να το δούμε σε χώρες όπου η ακροδεξιά ήδη κυβερνά, όπως η Ιταλία και η Αργεντινή. Τι κάνουν; Επιτίθενται συνεχώς στις γυναίκες, στους αλλοδαπούς, στις λεγόμενες μειονότητες και στους ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι. Επιτίθενται σε όλους τους εύθραυστους ανθρώπους.. Σπέρνουν το χάος”, δήλωσε η Ινταλγκό.

«Ο Μακρόν ευθύεται για αυτό το χάος»

Το RN ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει μία από τις υποψήφιες του στη βορειοδυτική Γαλλία, μετά την εμφάνιση μιας φωτογραφίας της με καπέλο που έφερε σβάστικα, σύμφωνα με το France Bleu Normandie. Η Λουντιβίν Νταουντί είχε κερδίσειτην τρίτη θέση στην εκλογική περιφέρεια, με ποσοστό 20% στον πρώτο γύρο.

Καθώς τα ερωτήματα είναι πολλά σχετικά με το πώς Μακρόν και Αριστερά μπορούν να στήσουν ένα «κοινό μέτωπο» για να μπλοκάρουν τη Λεπέν στο β’ γύρο, η Ινταλγκό επιμένει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

“Πρέπει να το κάνουμε, γιατί αν δεν το κάνουμε, [η ακροδεξιά] δεν θα είναι απλώς ένας πονοκέφαλος που θα έχουμε στις 8 Ιουλίου. Θα είναι μια καταστροφή για τη χώρα”, είπε.

Μάλιστα, συνέδεσε την πολιτική αναταραχή στην Γαλλία με την απόφαση-σοκ του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο “από καπρίτσιο” και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. “Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρει μεγάλη ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν. Είναι προφανώς αυτός που ευθύνεται για αυτό το χάος”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των πρόωρων εκλογών, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να θεωρούσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα λειτουργήσουν υπέρ του, καθώς προσπαθούσε να μαζέψει ψήφους για τον συνασπισμό του.

“Δεν νομίζω ότι [οι ψηφοφόροι] θέλουν Ολυμπιακούς Αγώνες που φαίνονται κακοί”, δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης της G7 στην Ιταλία, σύμφωνα με τη Le Monde. “Οι Γάλλοι ανησυχούν για την εικόνα της Γαλλίας, για την ικανότητά της να υποδέχεται τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Ο Μπαρντέλα αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να διοργανώσουν τους αγώνες. «Εάν κερδίσουμε τις βουλευτικές εκλογές, δεν θα αλλάξω τις ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτή η εκδήλωση πρέπει να είναι μια μεγάλη επιτυχία για το έθνος», έγραψε τότε ο Μπαρντελά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συνέντευξη της Ινταλγκό παραχωρείται λίγες ημέρες αφότου προέκυψε ότι η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα είναι ακατάλληλη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα σχέδια των διοργανωτών να φιλοξενηθούν στον ποταμό οι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου.

Οι τελευταίες δοκιμές, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και κυκλοφόρησαν από το γραφείο της δημάρχου του Παρισιού, έδειξαν ότι τα επίπεδα του E Coli – δείκτης κοπράνων – είναι πολύ πάνω από τα ανώτερα όρια που επιβάλλουν οι αθλητικές ομοσπονδίες.

«Η ποιότητα του νερού παραμένει υποβαθμισμένη λόγω των δυσμενών υδρολογικών συνθηκών, της μικρής ηλιοφάνειας, των εποχιακών θερμοκρασιών κάτω του μέσου όρου και της ρύπανσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της δημάρχου.

Η ίδια στη συνέντευξή της τόνισε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να κολυμπήσει στον Σηκουάνα και ότι έχει προσκαλέσει τον Μακρόν να κάνει το ίδιο. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

«Αφού περάσουν οι καταιγίδες, θα ορίσουμε ημερομηνία, η οποία θα είναι μετά τις 14 Ιουλίου αλλά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φυσικά», κατέληξε.