Κιρ Στάρμερ

Η εθνική αποστολή του

Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στέλνει στον βρετανικό λαό ο Κιρ Στάρμερ, που υπόσχεται να τον κάνει να πιστέψει και πάλι ότι οι πολιτικοί είναι δημόσιοι λειτουργοί. Με άρθρο του στον «Observer» λέει ότι μπορεί να εμπνεύσει ξανά την ελπίδα δείχνοντας πρώτα απ’ όλα ότι είναι προνόμιο να υπηρετείς τον βρετανικό λαό. Υπόσχεται ταυτόχρονα ότι αν οι πολίτες τους επιλέξουν, οι Εργατικοί θα αναγάγουν σε «εθνική αποστολή» τη δημιουργία πλούτου για όλους, τη διόρθωση των στρεβλώσεων στις δημόσιες υπηρεσίες με μια ένεση χρηματοδότησης και την παράλληλη προώθηση ταχειών μεταρρυθμίσεων. Σε μια από τις πιο προσωπικές παρεμβάσεις του στην προεκλογική εκστρατεία, λέει ότι οι οικογένειες της εργατικής τάξης, όπως αυτή στην οποία ο ίδιος μεγάλωσε, θεωρούσαν δεδομένη την ιδέα ότι η πολιτική έχει να κάνει με την προσφορά υπηρεσιών και ότι η Βρετανία θα τους προσέφερε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους Εργατικούς προβάδισμα 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών, το ίδιο με πριν από μία εβδομάδα και ικανό να τους εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ζητεί επειγόντως όπλα

Ο ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του και όπλα μεγάλου βεληνεκούς μετά την επίθεση με πυραύλους στη Νότια Ουκρανία που προκάλεσε τουλάχιστον 7 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Τόνισε ότι πόλεις και χωριά στην Ουκρανία δέχονται καθημερινά τέτοια ρωσικά πλήγματα και απαιτούνται σαφείς αποφάσεις για την προστασία του ουκρανικού λαού. Από τον Μάρτιο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει έναν νέο τύπο κατευθυνόμενης βόμβας για να σφυροκοπούν πόλεις και χωριά σε όλη την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο διαθέτει τουλάχιστον τέσσερα συστήματα αεράμυνας Patriot, που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Λόγω των επαναλαμβανόμενων εκκλήσεων του Ζελένσκι για επιπλέον αμυντικά όπλα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν περαιτέρω τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σι Τζινπίνγκ

Επιχείρηση Κεντρική Ασία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής και θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου. Το Πεκίνο έχει εντείνει τελευταία τις διπλωματικές προσπάθειές του στην Κεντρική Ασία και η συμμετοχή του Σι στην 24η σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα, είναι ενδεικτική. Ο κινέζος πρόεδρος είχε ζητήσει την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Κίνας – Κεντρικής Ασίας που οργάνωσε τον περασμένο Μάιο η Κίνα και στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες χωρών της περιοχής. Τότε το Πεκίνο είχε δηλώσει έτοιμο να συνδράμει στην αναπτυξιακή στρατηγική των πέντε κρατών της Κεντρικής Ασίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την προώθηση του εκσυγχρονισμού και των έξι χωρών.