Στην ενεργοποίηση του call option για την εξαγορά στην προσυμφωνημένη τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή πακέτου 26 εκατομμυρίων μετοχών προχωρούν οι Ολλανδοί της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ. Αντιστοιχεί στο 7,46% των μετοχών που κατέχει η Motor Oil, η οποία ελέγχει συνολικά το 29,87% της Ελλάκτωρ. Τον Μάιο του 2022 όταν ο ενεργειακός όμιλος συμφερόντων Βαρδινογιάννη είχε εισέλθει στην Ελλάκτωρ αποκτώντας το 29,87% της εισηγμένης, είχε συμφωνήσει με τον κύριο μέτοχό της, τη Reggeborgh Invest, την πώληση στους Ολλανδούς στην προσυμφωνημένη τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή 52 εκατομμυρίων μετοχών. Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2023 η συμφωνία τροποποιήθηκε με αποτέλεσμα το πακέτο αυτών των μετοχών να περιοριστεί στα 26 εκατομμύρια μετοχές με προσυμφωνημένη τιμή. Η Ελλάκτωρ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι η Regebborgh Invest ενημέρωσε την εταιρεία πως θα ασκήσει τα δικαιώματα προαίρεσης (Call Option) ξεκινώντας σε πρώτη φάση με την απόκτηση πακέτου μετοχών που αντιστοιχεί στο 2,987% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Reggeborgh κατέχει σήμερα το 45,168% των μετοχών της Ελλάκτωρ και το call option μπορεί να το ασκήσει μέχρι τις 6 Μαΐου 2025. Μετά την απόκτηση του 4,48% οι Ολλανδοί θα ελέγχουν το 48,155% της Ελλάκτωρ.

Πρωτιές της Ελλάδας μέσω του ΕΣΠΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της ΕΕ ως προς τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δράσεων για την απασχόληση, την εκπαίδευση, το ανθρώπινο δυναμικό και την κοινωνική συνοχή. Η χώρα ολοκλήρωσε το ΕΣΠΑ 2014-2020, απορροφώντας το σύνολο των πόρων, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, και ειδικότερα στους δείκτες για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, βρίσκεται ήδη στην πρώτη τριάδα της απορρόφησης μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση, μέσα από το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021- 2027» αναμένεται να βοηθηθούν χιλιάδες άνθρωποι, ώστε να βρουν εργασία και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και νέες δεξιότητες. Επίσης θα ενισχυθούν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Η ΕΕ να γίνει πιο αποφασιστική»

Για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη να προχωρήσει η ΕΕ σε αποφασιστικά βήματα προς το αύριο, ώστε να προστατεύσει την οικονομία και τους πολίτες, τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιntrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας σε συζήτηση με τον καθηγητή Οικονομικών στο City University New York και αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Πολ Κρούγκμαν, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 28th Annual Economist Government Roundtable, με θέμα την αποπαγκοσμιοποίηση και την επάνοδο του προστατευτισμού και του οικονομικού εθνικισμού.

Βραβεία καλύτερων προβλέψεων

Η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας της Eurobank έλαβε το πρώτο βραβείο από τη Focus Economics για τις πιο ακριβείς προβλέψεις, με συνυποψηφίους μεγάλες διεθνείς τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οίκους αξιολόγησης κ.ά. Επίσης, έλαβε σειρά βραβείων για επιμέρους προβλέψεις που τις πέτυχε με τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Ενδεικτικά, έλαβε την πρώτη θέση για την ακρίβεια στο σύνολο των προβλέψεων, το τρίτο βραβείο για προβλέψεις για το ΑΕΠ, το πρώτο για το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το δεύτερο για τον πληθωρισμό, το δεύτερο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τα πρώτα τρία βραβεία για την ακρίβεια προβλέψεων έλαβε στην Κύπρο και τη Σερβία.

Συμφωνία ΤΧΣ και Thrivest

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας (Παρασκευή 5/7) περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) τους όρους της συμφωνίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest Holdings για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

}Μεγάλη ζήτηση εργασίας

Ο τομέας της τεχνολογίας διατηρεί τη θέση του ως ο πλέον κρίσιμος στην ελληνική αγορά εργασίας, με κύριο χαρακτηριστικό του, τον ανταγωνισμό στη διατήρηση και προσέλκυση ταλέντων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ενσωμάτωσή της στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι ευθέως ανάλογη με τη ζήτηση για εξειδικευμένα ταλέντα, η οποία συνεχίζει να καταγράφει αυξητικές τάσεις. Από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την ψηφιακή ασφάλεια και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της Randstad.

}Ξεπέρασε ο Μπάλμερ τον Γκέιτς

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, ξεπέρασε τον συνιδρυτή της εταιρείας Μπιλ Γκέιτς και έγινε ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Τα κέρδη για τον Μπάλμερ έρχονται καθώς οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν νέο ρεκόρ, ανεβάζοντας το συνολικό ράλι φέτος στο 21%. Πάνω από το 90% της καθαρής περιουσίας του Μπάλμερ, ύψους 157,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι σε μετοχές της Microsoft, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ο Γκέιτς έχει διαφοροποιήσει την περιουσία του των 156,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων: περίπου η μισή περιουσία του διατηρείται μέσω της Cascade Investment, η οποία δημιουργήθηκε με τα έσοδα από τις πωλήσεις μετοχών και τα μερίσματα της Microsoft. Κατέχει επίσης μερίδιο 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Republic Services Inc. μέσω της Cascade.