Αρνητική εμφανίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων στην αποστολή περισσότερου αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ 15 χωρών της ΕΕ, που διεξήχθη για λογαριασμό του think tank European Council on Foreign Relations (ECFR). Η οποία εντόπισε κοινές, όχι και τόσο θετικές για τη στήριξη στην Ουκρανία, αντιλήψεις στη χώρα μας, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, κόντρα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Καταρχάς, σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά και όπλα προς στην Ουκρανία από τους συμμάχους της, όλες οι χώρες πλην της παραπάνω τριάδας δηλώνουν ισχυρά θετικές. Μόνο οι ερωτηθέντες από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία είναι αντίθετοι, σε ποσοστα 63%, 54% και 53% αντιστοίχως, απαντώντας ότι η αύξηση των αμυντικών προμηθειών προς τον ουκρανικό στρατό είναι «κακή ιδέα». Σημειώνω, βέβαια, ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι γενικώς την αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά ειδικά μεταξύ των ελλήνων ερωτηθέντων διαφωνεί η συντριπτική πλειονότητα (αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς πως έχουμε ήδη από τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ).
Βλέπουν συνθηκολόγηση
Ως προς τις απόψεις για την εξέλιξη του πολέμου, τα ευρήματα της έρευνας του ECFR είναι σχεδόν ίδια με αντίστοιχη που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο. Η γενική εικόνα είναι ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τη Ρωσία από μόνη της. Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες συγκεκριμένα, μόνο ένα 3% θεωρεί ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια στο πεδίο των μαχών. Η πλειονότητα (49%) προβλέπει ότι ο πόλεμος θα λήξει με συνθηκολόγηση, ενώ, ως προς στον χρόνο, το 47% απαντά με την εκτίμηση ότι θα λήξει «μέσα σε 1 έως 5 χρόνια». Πέρα από τις εκτιμήσεις, όμως, υπάρχουν και οι επιθυμίες και αυτό το ερώτημα είναι, ίσως, πιο κρίσιμο στην ανίχνευση των τάσεων. Ερωτηθέντες πώς θα επιθυμούσαν οι ίδιοι να εξελιχθεί ο πόλεμος αυτός, η πλειονότητα των Ελλήνων, σε ποσοστό 59%, απαντά πως «η Ευρώπη θα πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί ένα σύμφωνο ειρήνης με τη Ρωσία».
Μια αξιοσημείωτη συμφωνία
Οι τάσεις αυτές που ανιχνεύονται στην παραπάνω έρευνα αποτυπώνονται και στο πεδίο της πολιτικής και της διπλωματίας. Το λέω γιατί, από όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν χθες στο συνέδριο του Economist, κατέγραψα τη συμφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δυο πρώην ομόλογοι (είχαν συμπέσει ως υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας) εξέφρασαν αμφιβολίες για τη συνεχιζόμενη εμπλοκή στο συγκεκριμένο μέτωπο. Ο μεν Γκιουλ είπε πως «ήρθε η ώρα του διαλόγου» γιατί «δεν είναι απλώς ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο χώρες. Φέρνει και πάλι τη Δύση απέναντι στην Ανατολή και ενισχύει την πόλωση» κι ότι «έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου». Κι η Μπακογιάννη, πιο λιτή, σχολίασε μετά πως «συμφωνώ με τον πρόεδρο Γκιουλ ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε εμπλακεί εκεί».
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Μπελέρης
Σας έγραφα ότι αναζητείται σχέδιο για να καταφέρει, με κάποιο τρόπο, να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής ο Φρέντι Μπελέρης. Και λίγες ώρες μετά, χθες το πρωί, οι συνήγοροί του, σε μια προσπάθεια να τον βγάλουν από τη φυλακή εγκαίρως, κατέθεσαν δύο ξεχωριστά αιτήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Καταρχάς, κατέθεσαν αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Μπελέρη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Ζητώντας, επί της ουσίας, να αποφυλακιστεί έως ότου εξεταστεί από το ίδιο δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου. Το αίτημα αυτό, όπως λένε πηγές κοντά στον Μπελέρη, εξετάζεται σε διάστημα 3-5 ημερών. Πιο άμεση είναι η εξέταση της δεύτερης αίτησης που κατατέθηκε χθες, στο Πρωτοδικείο του Φιέρι, για πρόωρη αποφυλάκιση υπό όρους, με βάση την αλβανική νομοθεσία για όσους έχουν εκτίσει τα 2/3 της ποινής τους και έχει επιδείξει καλή διαγωγή. Κι η απάντηση του Πρωτοδικείου, όμως, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τις 16 Ιουνίου, τη μέρα δηλαδή που θα πρέπει τυπικά ο Μπελέρης να εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.
Ερχονται και νέες κλήσεις υπόπτων
Χθες το πρωί περιμέναμε κάποιοι υπομονετικά πέριξ του Αρείου Πάγου, μήπως και γίνουμε μάρτυρες του… ιστορικού γεγονότος της κατάθεσης του πρώτου υπόπτου για την υπόθεση των υποκλοπών. Πέρασαν οι ώρες και πήγε σχεδόν μεσημέρι και για τον ύποπτο ούτε λόγος. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η πλευρά του ζήτησε τη δεκαήμερη παράταση που δικαιούται για να απολογηθεί και ότι θα το κάνει διά υπομνήματος. Αναμενόμενο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε, επίσης, πως οι κλητεύσεις υπόπτων δεν θα είναι μόνο τρεις. Και πως μετά τους επιχειρηματίες που συνδέονται με την εισαγωγή και διακίνηση του παράνομου λογισμικού Predator, θα ακολουθήσουν και κλητεύσεις πρώην στελεχών της ΕΥΠ.