Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας δήλωσε, σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξης του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν.
«Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.
Δεν θα συμμαχήσουμε ποτέ με την Ανυπότακτη Γαλλία
«Δεν υπάρχει καμία συμμαχία με την Ανυπότακτη Γαλλία και δεν θα υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Αττάλ στο X την Τετάρτη.
«Απόσυρση (σσ των υποψηφίων) δεν σημαίνει συσπείρωση», επέμεινε ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την κίνηση κάποιων υποψηφίων του Μακρόν «για να αποφευχθεί η νίκη ενός υποψηφίου του Εθνικού Συναγεμού» και «για να μην δοθεί απόλυτη πλειοψηφία» στο κόμμα της Λεπέν.
«Η απόσυρση δεν είναι συσπείρωση, δεν είναι συμβιβασμός», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Prisca Thevenot μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας: «Το να πολεμάς σήμερα τον Εθνικό Συναγερμό δεν σημαίνει να συμμαχείς αύριο με την Ανυπότακτη Γαλλία».
Οι επικρίσεις της Ακροδεξιάς για «ανίερες συμμαχίες»
Ερωτηθείς σχετικά με τις αποχωρήσεις των Μακρονιστών, ο Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού κατήγγειλε τη Δευτέρα μια «κάπως αφύσικη συμμαχία μεταξύ του κ. Μελανσόν και του κ. Μακρόν».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) αποτελείται από την Ανυπότακτη Γαλλία, με επικεφαλής τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αλλά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τους Οικολόγους και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η ακροδεξία επιτίθεται στην Ανυπότακτη Γαλλία, που χαρακτηρίζει ως βίαιο ακροαριστερό κόμμα που θα σημάνει την καταστροφή της χώρας. Ανάλογη ρητορική ωστόσο έχουν χρησιμοποιήσει πολιτικοί της Δεξιάς αλλά και οικονομικοί και θεσμικοί παράγοντες που βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην επικράτηση της Αριστεράς, ακόμα και αν στο Λαϊκό Μέτωπο συμμετέχουν και άλλες οργανώσεις.
Ο ίδιος ο Μακρόν χρησιμοποίησε κατά κόρον τη θεωρία των δύο άκρων στην προεκλογική του εκστρατεία πριν από τον πρώτο γύρο κάνοντας λόγο μέχρι και για εμφύλιο.