Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Γερμανία την έκβαση των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που αποφάσισε ο Μακρόν μετά τις ευρωεκλογές είχε χαρακτηριστεί από αναλυτές και σχολιαστές στη Γερμανία επικίνδυνο εγχείρημα για το μέλλον της συνεργασίας των δύο ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, τη λειτουργία της γαλλο-γερμανικής ατμομηχανής της Ευρώπης. Αντίστοιχες ήταν και οι αντιδράσεις στη νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος όταν «στη χώρα που αποτελεί τον στενότερο εταίρο μας προηγείται ένα κόμμα το οποίο θεωρεί την Ευρώπη πρόβλημα και όχι λύση» σχολίασε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, παραπέμποντας στην ιδιαίτερη ευθύνη Γαλλίας και Γερμανίας για την Ευρώπη. Η Γαλλία ενδέχεται να εξελιχθεί σε ασταθή εταίρο για τη Γερμανία, εκτίμησε η Κλάουντια Μαγιόρ από το θινκ-τανκ Ιδρυμα Επιστήμη και Πολιτική (SWP), διαβλέποντας ότι και μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών μπορεί να μην υπάρχει σαφής πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή. «Η Γαλλία μπροστά σε μια ιστορική τομή» ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της έγκυρης «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», διαπιστώνοντας ότι η χώρα «διολισθαίνει προς τα δεξιά όσο ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της μέχρι τώρα». Η έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου προβλέπει τα χειρότερα και για τον Εμανουέλ Μακρόν. «Ο πρόεδρος διαβεβαιώνει εδώ και τρεις εβδομάδες ότι δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να αποχωρήσει πριν από το τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2027. Ωστόσο, ενδέχεται η πολιτική πίεση να γίνει σύντομα τόσο ισχυρή που θα τον υποχρεώσει στο βήμα αυτό» εξηγεί η «SZ».

Οχι έκπληξη αλλά σοκ

Η πρώτη επιτυχία των ακροδεξιών της Λεπέν δεν ήταν «έκπληξη», ωστόσο ήταν ένα «σοκ» για την υφυπουργό Οικονομίας και Κλίματος, Φραντζίσκα Μπράντνερ, αντιπρόεδρο της Γαλλο-Γερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Ακόμη και αν η Λεπέν δεν κατακτήσει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μια «μεγάλη μετατόπιση του γαλλικού πολιτικού φάσματος προς την άκρα Δεξιά», που συνιστά μία «αδιανόητη μετάλλαξη» της Γαλλίας, διαπίστωσε η Μπράντνερ στο γερμανικό ραδιόφωνο Ντόιτσλαντφουνκ.

Η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα γίνει «εξαιρετικά δύσκολη» προβλέπει η «πράσινη» γερμανίδα υφυπουργός εάν η Λεπέν αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. «Οι εξαγγελίες της στον τομέα της ενέργειας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες» επισημαίνει η Μπράντνερ, παραπέμποντας στις δηλώσεις ότι θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και δεν θα τηρήσει τους κανόνες του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Θα είναι ένα χαρακίρι για την πορεία της ΕΕ» προέβλεψε η γερμανίδα υφυπουργός.

Δεν έχει μόνον η Γαλλία πρόβλημα με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Και στη Γερμανία το ακροδεξιό AfD αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στις ευρωεκλογές, αν και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό που άγγιξε το 15%. «Οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις είναι παντού υπό πίεση και έχουμε όλοι την υποχρέωση να αφουγκραστούμε και να δούμε καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών» σημείωσε η «πράσινη» πολιτικός. Αλλά «η πίεση στις φιλελεύθερες δημοκρατίες από αυταρχικές δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό» είναι μία πραγματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα, και αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις δημοκρατικές δυνάμεις.