Χαρίζοντας για ακόμη μια χρονιά συναρπαστικές εικόνες και έντονες ναυταθλητικές συγκινήσεις, ολοκληρώθηκε η 12η διοργάνωση του Spetses Classic Yacht Regatta 2024 (SCYR), του Διεθνούς Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 ως τις 29  Ιουνίου στο νησί των Σπετσών.

Ο αναγνωρισμένος αγώνας, διοργανώνεται από το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), με την υποστήριξη του ιστορικού Poseidonion Grand Hotel  και του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών (ΝΟΣΠ) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών.

Με την καθοδήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής που φρόντισε για τον σχεδιασμό όλων των αγωνιστικών σχεδίων, η θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τις Σπέτσες από τις ακτές της Πελοποννήσου πλημμύρισε με σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ για μια ακόμη χρονιά οι ειδικά διαμορφωμένοι στίβοι, προσέφεραν  στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους αγώνες από κάθε σημείο του νησιού.

Στιγμιότυπο του αγώνα

Το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό και τις τρεις ημέρες, καθώς ο αέρας, που έφτασε μέχρι και τους 20 κόμβους, επέτρεψε στην επιτροπή αγώνων να δημιουργήσει απαιτητικούς στίβους από το Τρίκερι μέχρι και το γύρο των Σπετσών. Μέρος έλαβαν τέσσερις κατηγορίες σκαφών, τα κλασσικά σκάφη, τα παραδοσιακά σκάφη, οι παραδοσιακές και οικογενειακές λέμβοι-dinghies και τα rhodes, με πλήθος ναυτοπροσκόπων να λαμβάνουν μέρος σε μία σπάνια παρουσίαση της ελληνικής ναυταθλητικής και ξυλοναυπηγικής ιστορίας, ενώ οι επίσημες ιστιοδρομίες SCYR που γέμισαν το τριήμερο, ολοκληρώθηκαν με την κεντρική τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του 12ου Spetses Classic Yacht Regatta, όπου οι νικητές παρέλαβαν τα κύπελα και τα μετάλλιά τους και καταχειροκροτήθηκαν από τους εκατοντάδες θεατές που παρακολούθησαν την τελετή.

Στιγμιότυπο του αγώνα

Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής SCYR 2024, Λίζα Σταθάτου, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς και ιδιαιτέρως υπερήφανοι που ο θεσμός του Spetses Classic Yacht Regatta μετράει 12 επιτυχημένα χρόνιας παρουσίας, προσελκύοντας συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλη μας χαρά να έχουμε στο πλευρό όλο και περισσότερους νέους ιστιοπλόους να μας στηρίζουν, αλλά και τους ναυτοπροσκόπους που κάθε χρόνο με ρεκόρ συμμετοχής, χαρίζουν στη διοργάνωση μια θέση μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς».

Στιγμιότυπο του αγώνα

Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης ήταν το σκάφος Αη Μαρίνα με κυβερνήτρια την Μαρίνα Χούντα. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Άγιος Ιωάννης με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Σεραφειμίδη και στην τρίτη το Οσιος Λουκάς με κυβερνήτη τον Χρήστο Τριπόδη.

Στην κατηγορία Παραδοσιακοί Λέμβοι 2, στην πρώτη θέση αναδείχτηκε το Αλκυών με κυβερνήτη τον Τάσο Μηλιώνη. Ακολούθησαν το Αροκάλι με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Παπαδέα και το Ερωμένη με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Γκανάτσα. Στην κατηγορία Παραδοσιακοί Λέμβοι 1 πρωταθλητής ήταν το Νηρέας με κυβερνήτη τον Γιώργο Πετεκίδη. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε το Αγιος Νικόλαος ΣΕΠ 031 με κυβερνήτη τον Θοδωρή Καραγιάννη και στο τρίτο το Κυμοθόη με κυβερνήτη τον Μιχάλη Βλάδο.

Στιγμιότυπο του αγώνα

Στην κατηγορία των Παραδοσιακών Σκαφών και συγκεκριμένα τα Ελληνικά Καΐκια 2, πρώτο ήταν το Αγιος Γιώργης με κυβερνήτη τον Αργύρη Μαθιό. Δεύτερο το Πάραλος με κυβερνήτη τον Γιώργο Χριστόπουλο και τρίτο το Μαρίδα με κυβερνήτη τον Στάθη Πάκη. Στην αντίστοιχη κατηγορία των Ελληνικών Καϊκιών 1, νικητής ήταν το Βίκινγκ με κυβερνήτη τον Μανώλη Παντελή. Δεύτερο το Αίθρα με κυβερνήτη τον Δημήτρη Φωκιανό και τρίτο το Αλκμήνη με κυβερνήτη τον Νίκο Καρακώστα.

Cristiano Talassi , Τζόση Βιτζηλαίου, Μαρίνα Κουταρέλλη

Στην κατηγορία των Παραδοσιακών Σκαριών, κέρδισε το Caretta Caretta με κυβερνήτη τον Aldrick Delaroche. Πίσω του ήρθε το Αλκυόνη με κυβερνήτη τον Γιάννη Μαρκιανό Δανιόλο ενώ τρίτο το Sea Song με τον Αντώνη Βορδώνη. Στην κατηγορία των Σύγχρονων Κλασσικών Σκαφών, η πρώτη θέση ανήκε στο Stiletto με κυβερνήτη τον Scot Yeats. Η δεύτερη στο Samba με κυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Χανιώτη και η τρίτη στο Galopin με κυβερνήτη τον Vincent Roubertie.

Στην κατηγορία του Classical Spirit πρώτο ήρθε το Baccara με κυβερνήτη τον Nick Larrey. Δεύτερο το Spirit of Galatea με κυβερνήτη τον Άκη Αντωνίου. Στα Κλασικά Σκάφη Κατηγορία 2, στην πρώτη θέση ήρθε το Mayflower με skipper την Janita Marolia. Στη δεύτερη το Navisa με κυβερνήτη τον Νικόλα Λυκιαρδόπουλο. Στην αντίστοιχη Κατηγορία Α, πρωταθλητής αναδείχτηκε το Flamingo με κυβερνήτη τον Γιώργο Προκοπίου, μπροστά από το Glaramara με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη και το Cassiopeia με κυβερνήτη τον Γιάννη Καλλία.

Λίζα Σταθάτου, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής SCYR 2024

Το Moët & Chandon Gold Sponsor Award παρέλαβε το σκάφος Navisa με κυβερνήτη τον Νικόλα Λυκιαρδόπουλο, ενώ για μία ακόμη χρονιά απονεμήθηκε το βραβείο Concours D’ Elegance για τα πιο καλοδιατηρημένα σκάφη, το οποίο παρέλαβαν τα σκάφη Αλκμήνη, με κυβερνήτη τον Νίκο Καρακώστα, στην κατηγορία Παραδοσιακά Σκάφη, Ερωμένη, με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Γκανάστα, στην κατηγορία Παραδοσιακοί Λέμβοι και MEM SAB, με κυβενρήτη τον Jenmarie Debrouwer, στην Κατηγορία Κλασσικά Σκάφη.