Να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός ώστε να επιταχυνθεί ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία ζήτησε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Βίκτορ Ορμπαν, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, την πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή, την οποία συνέδεσε με την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ουγγαρία. Ο ουκρανός πρόεδρος απάντησε ότι η συνάντησή του με τον Ορμπαν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τη μελλοντική τους συνεργασία και διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν το εμπόριο, η διασυνοριακή συνεργασία, οι υποδομές και η ενέργεια.

«Σκοπός της ουγγρικής προεδρίας είναι να συνεισφέρει στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Γι’ αυτό και το πρώτο μου ταξίδι ήταν στο Κίεβο» ανέφερε σε ανάρτησή του ο ούγγρος πρωθυπουργός, που είναι δεινός επικριτής της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως είναι φυσικό, οι σχέσεις του με τον Ζελένσκι δεν είναι οι καλύτερες και μάλιστα ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «αντίπαλο» τον ουκρανό πρόεδρο σε ομιλία του μετά την επανεκλογή του το 2022. Στα πολλά που τροφοδοτούν τη μεταξύ τους ένταση περιλαμβάνεται η ουγγρική μειονότητα που ζει στην Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στο δυτικό άκρο της Ουκρανίας που ήλεγχαν οι Ούγγροι έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με μια πηγή στη Βουδαπέστη, το ταξίδι του Ορμπαν έγινε ύστερα από μακρές και επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα της μειονότητας.

«Εκτιμά» τις προσπάθειες

Ο Ορμπαν είπε ότι εκτιμά την προσπάθεια του Κιέβου να προωθήσει το όραμα του Ζελένσκι για την ειρήνη σε μια διεθνή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στην Ελβετία και τον στόχο του να πραγματοποιήσει μια δεύτερη σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος. «Ζήτησα από τον πρόεδρο να σκεφτεί εάν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη σειρά και να επιταχύνουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με μια πρώτη κατάπαυση του πυρός» τόνισε, εξαίροντας την ειλικρίνεια του Ζελένσκι.

Η Ουγγαρία έχει ευθέως συγκρουστεί με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεχόμενη επικρίσεις για την καλλιέργεια στενών δεσμών με τη Ρωσία και την άρνησή της να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι δεν θα μπλοκάρει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία, εφόσον η Βουδαπέστη δεν εμπλέκεται στη βοήθεια. Ο Ορμπαν υποστήριξε επίσης πρόσφατα τον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τη διαβεβαίωση ότι οι δυνάμεις και οι οικονομικοί πόροι της Ουγγαρίας δεν θα δεσμευθούν προκειμένου να υποστηριχθεί η Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε την επίσκεψη του Ορμπαν στο Κίεβο, επισημαίνοντας ότι «δεν περιμένει τίποτα» από το ταξίδι και απλώς επαίνεσε τον ούγγρο πρωθυπουργό ως «έναν πολιτικό που υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του».