Τέλος το χαρτόσημο στην άδεια γάμου, τις επαγγελματικές άδειες και για πάνω από 600 συναλλαγές. Το τέλος χαρτοσήμου που ισχύει από το 1931 αντικαθίσταται από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής το οποίο από τις αρχές του 2025 θα επιβάλλεται μόνο σε 29 συναλλαγές με τους ισχύοντες συντελεστές (0,30% – 3,60%) και θα ενισχύει τα κρατικά ταμεία με περίπου 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το σχετικό νομοσχέδιο

του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση φέρνει τις εξής αλλαγές:

1 Καταργείται το τέλος χαρτοσήμου και αντικαθίσταται με το ψηφιακό τέλος συναλλαγής το οποίο θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους.

2Καταργούνται οριστικά περισσότερες από 600 περιπτώσεις επιβολής του τέλους χαρτοσήμου όπως χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.

Το χαρτόσημο καταργείται:

Σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (π.χ. άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κ.λπ.). Απαραίτητη επισήμανση: Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί ωστόσο σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης.

Σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο – π.χ. χαρτόσημο επί κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κ.ά.

3 Η δήλωση, ο υπολογισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη του τέλους συναλλαγής θα γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους.

4 Δάνεια, καταθέσεις, αναλήψεις: Σε δάνεια που υπόκεινται σε τέλος συναλλαγής (δάνεια μεταξύ ιδιωτών/εταιρείες τα οποία δεν είναι τραπεζικά) επιβάλλεται ανώτατο όριο στο τέλος συναλλαγής ύψους 150.000 ευρώ ανά δανειακή σύμβαση αλλά ανεξαρτήτως του τόπου που συνήφθη το δάνειο. Σημειώνεται ότι εξαιρούνται του τέλους οι συμβατικοί τόκοι των δανείων.

5 Αποκλείεται ρητώς η επιβολή του σε συναλλαγές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής άλλων έμμεσων φόρων (π.χ. ΦΠΑ)

6 Αποσαφηνίζεται ποιος είναι ο υπόχρεος προς απόδοση του φόρου.

7 Η δήλωση και απόδοση του τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής. Για συναλλαγές με το Δημόσιο, το τέλος συναλλαγής καταβάλλεται ηλεκτρονικά πριν απ’ την κατάρτιση ή έκδοση της οικείας πράξης.