Ο πόλεμος στη Γάζα ενισχύει τη στρατολόγηση μελών σε τρομοκρατικές οργανώσεις και… «εμπνέει» μεμονωμένους δρώντες που έχουν εξαγριωθεί από τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Αυτό προειδοποιεί ο ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπρετ Χόλμγκρεν.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στη Washington Post, ο επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών και Έρευνας Χόλμγκρεν (INR) -μια από τις 18 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ-κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λίγο πριν γίνει αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC).

Η επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου «ήταν, είναι και θα είναι ένα γεγονός γενεών που οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ως ευκαιρία στρατολόγησης», δήλωσε ο Χόλμγκρεν.

«Έχουμε ήδη δει κάτι τέτοιο σε κάποιο βαθμό στην Ευρώπη», είπε ο Χόλμγκρεν, αναφερόμενος στις συλλήψεις ατόμων στη Γερμανία και την Ολλανδία που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε εβραϊκούς χώρους.

Σημειώνεται ότι ο Χόλμγκρεν επέβλεψε το γραφείο πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια περίοδο που ξέσπασαν δύο πόλεμοι, στην Ουκρανία και τη Γάζα, έδρασαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, έχοντας απέναντι και τις υπερδυνάμεις Ρωσία και Κίνα.

Ερωτηθείς για τον αυξανόμενο θυμό προς τις ΗΠΑ, λόγω της στρατιωτικής υποστήριξή τους στο Ισραήλ εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού αμάχων στη Γάζα, ο Χόλμγκρεν είπε ότι «τα συναισθήματα που ακούτε είναι αληθινά».

«Αντικατοπτρίζονται στην ανάλυση που έχουμε πραγματοποιήσει», είπε, αναγνωρίζοντας «τις παγκόσμιες επιπτώσεις που είχε και είναι πιθανό να έχει η 7η Οκτωβρίου στην αντίληψη των ΗΠΑ στην περιοχή και στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες».

O Μπρετ Χόλμγκρεν (Wikipedia)

Τα άγρια ​​αντίποινα του Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 37.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Αν και ο Χόλμγκρεν αρνήθηκε να εκφράσει άποψη για τη μεταφορά όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ –κάτι που εξαγρίωσε τον μουσουλμανικό κόσμο και όχι μόνο- ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να θέλουν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην εξεύρεση λύσεων στη σύγκρουση «είτε στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη ή την Ασία».

«Πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις εξακολουθούν να θέλουν πολύ τη συμμετοχή των ΗΠΑ και πιστεύουν ότι είναι σημαντική για το μέλλον της περιοχής και επίσης για το μέλλον της διεθνούς τάξης», είπε.

Ποια είναι η INR

Η INR είναι μια από τις λιγότερο γνωστές αλλά και πιο σεβαστές υπηρεσίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού της προειδοποίησης που σχετίζεται με τους πολέμους στο Βιετνάμ και στο Ιράκ και σε άλλους γεωπολιτικές κρίσεις.

Το γραφείο είχε προειδοποιήσει το 1961 ότι ο πόλεμος του Νοτίου Βιετνάμ ενάντια στους Βιετ Κονγκ παραπαίει και τελικά θα αποτύχει λόγω της δημοτικότητας του κομμουνιστικού κινήματος στα χωριά του νότου.

Το 2002, διαφώνησε με τη CIA, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε να κατασκευάσει κρυφά ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, κάτι που χρησιμοποήθηκε ως δικαιολογία από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους για την εισβολή και πλέον θεωρείται ως μια από τις χειρότερες αποτυχίες των αμερικανικών υπηρσιών στην ιστορία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Χόλμγκρεν, η υπηρεσία αποδείχθηκε διορατική για άλλη μια φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Διαφωνώντας με τις περισσότερες ζοφερές προβλέψεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ότι η Ουκρανία θα έπεφτε γρήγορα λόγω της κατώτερης ισχύος πυρός και δύναμης, η INR ήταν πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές του Κιέβου καθώς ζύγιζε λιγότερο χειροπιαστούς παράγοντες όπως η βούληση της χώρας να πολεμήσει.

«Αν κοιτούσατε καθαρά τις πληροφορίες και τη σειρά των αξιολογήσεων μάχης, ήταν σαφές ότι οι Ρώσοι είχαν στρατιωτικό πλεονέκτημα», είπε ο Χόλμγκρεν.

«Αλλά η αξιολόγηση της θέλησης για μάχη και της πιθανότητας επιτυχίας στο πεδίο της μάχης απαιτεί επίσης να ληφθούν υπόψη η ιστορία, ο πολιτισμός, οι τοπικές συμπεριφορές και η κοινή γνώμη ενός έθνους – πράγματα που δεν μπορείτε να μαζέψετε μόνο από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτό είναι όπου η μοναδική τεχνογνωσία της INR στην ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Ουκρανίας οδήγησε τους λαούς μας να διατυπώσουν μια πιο ανοδική θέση για τις προοπτικές της Ουκρανίας».

Η συγκεκριμένη υπηρεσία βασίζεται σε εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο με χρόνια και μερικές φορές δεκαετίες εμπειρίας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και θεματικούς τομείς.

Ο οργανισμός ενσωματώνει επίσης προσωπικό από Πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, δίνοντας στους αναλυτές της μοναδικές γνώσεις που μπορούν να λείψουν από άλλους αξιωματούχους πληροφοριών που βρίσκονται στα γραφεία της Βιρτζίνια, (τα κεντρικά της CIA).